Hamilelikte kabızlık neden olur? Nasıl geçer?

Tarih: 15 Eylül 2020 - Salı

Hamilelikte Kabızlık

 

Halk arasındaki ismiyle kabızlık, diğer adıyla konstipasyon, altta yatan bir nedene bağlı olmayan, barsak hareketlerindeki sıklığın azalması ile, kişiden kişiye farklı şekillerde ve sık görülen bir tıbbi problemdir. Hamilelikte de çok sıklıkla karşılaşılan ve kontrol altında tutulması gereken bir durumdur.

 

Hamilelikte kabızlık neden olur?

Hamilelik dönemindeki kabızlığın birçok nedeni vardır. Başlıcası hamilelikte salgılanan bazı hormonlar bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Büyüyen rahim kaslarının gevşemesi de bağırsak hareketlerini yavaşlatabilir. Hamilelik döneminde kullanılan Demir gibi birtakım vitamin ve mineral takviyeleri de kişiye göre değişmekle birlikte kabızlık yaratabilir. Aynı zamanda bazı hamilelerin bu döneme özel hareket kısıtlılığı nedeniyle de bağırsaklar daha yavaş çalışabilir.

Hamilelikte kabızlık tehlikeli midir?

Hamilelik sürecinde görülen kabızlık şikayetlerinin çoğu, anne ve bebek için çok ciddi bir tehlike oluşturmaz, annenin yaşam kalitesi etkilenir, sosyal yaşamında aksamalar meydana gelebilir.

Hamilelikte Kabızlık Nasıl Geçer?

  • Bol sebze ve meyve tüketimi ile pos alımı arttırılmalıdır.
  • Kuru meyvelerden kabızlıkta yararlanılabilir. Şekersiz hoşafları yapılabilir. Böylece hem sıvı alımına hem de kuru meyvelerin lif içeriklerinden yararlanılabilir.
  • Su tüketimi arttırılmalıdır.
  • Kurufasulye, nohut, mercimek, tam tahıllı ekmek, yulaf, bulgur gibi liften zengin besinler beslenmede yer verilmelidir.
  • Doktora danışarak probiyotik takviyesi alınabilir veya kefir, yoğurt gibi probiyotikli gıdaların tüketimi arttırılabilir.
  • Hareket etmek bağırsakların peristaltik hareketlerini arttıracağından yürüyüş başta olmak üzere hareket ediyor olmak, kabızlık için faydalı olacaktır.

 

Hamilelikte kabızlık ne zaman başlar?

Hamilelik öncesi kabızlık problemi yaşayan kişilerde, hamileliğin başlaması bir tetikleyici olabilir. Ancak Demir başta olmak üzere vitamin ve mineral kullanımının başlaması ile daha çok kabızlık görülebilirken özellikle son aylarda pelvisin de genişlemesi ve uterusun da baskısının artmasına yönelik son trimesterda kabızlık şikayetleri artabilir.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

25 Haftalık Gebelik

Gebeliğin 25. Haftasında anne kendini yorgun hissedebilir....
19 Mayıs 2020 - Salı

Postpartum (Doğum Sonrası) Depresyonu ve Tedavisi

Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Nelerdir?...
22 Mayıs 2019 - Çarşamba

Doğum Korkusu Nasıl Aşılır?

Doğum korkusu, doğum yapma konusunda duyulan kaygıdır. Bu kaygı durumu, özellikle doğum sırasında annenin kendi...
5 Eylül 2023 - Salı