Bebek Tırnağı Kesmenin Püf Noktaları

Bebek Tırnağı Kesmenin Püf Noktaları

Bebeklerin tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi gerekir. Tırnaklar biraz uzadığında bile bebekler, yüzlerinde ya da vücutlarında yaralar oluşturabilir. Fakat tırnak kesmek ebeveynler için her zaman kolay değildir. Bebeğinizin eline zarar verebilme ihtimali dışında, kendileri tırnaklarının kesilmesinden oldukça huzursuz olabilirler. Bu riskleri önlemek için bebeğinizi sakinleştirmeli ve uygun adımlarla ilerlemelisiniz. Böylece çok kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde tırnak kesme işlemini tamamlayabilirsiniz. Bizler de uygun ortamın sağlanması ve doğru tekniklerin uygulanması için yapabileceklerinizi listeledik!

Bebeğiniz İçin Doğru Tırnak Makasını Nasıl Seçebilirsiniz?

Hazırlanacak ortam ve yapılacak adımlardan önce bebeğiniz için en uygun tırnak makasını seçtiğinizden emin olmalısınız.

  • Öncelikle tırnak makası paslanmaz çelikten yapılmış olmalı. Bebeklerin bağışıklık sistemleri sizler kadar güçlü değildir ve paslanmış demirin değmesi sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • Seçeceğiniz tırnak makası bebeğinizin tırnağını kavrayabilecek şekilde kavisli olmalıdır. Fakat çok keskin olmamalıdır. Bebeğiniz rahat durmadığında keskin makaslarla kendisine zarar verebilirsiniz.
  • Seçeceğiniz makası kolaylıkla kavrayabilmelisiniz. Çünkü bebeğinizin huysuzlanması durumunda kontrolü elinizden kaybetmemelisiniz.

Bebeğinizin Tırnağını Keseceğiniz Ortam Nasıl Olmalı?

Bebeğinizin tırnağını sağlıklı bir şekilde kesebilmek için en uygun ortamı yaratmalısınız. Bunun için de iki önemli faktör sıralanabilir.

Aydınlatma

Bebeklerin elleri ve tırnakları çok küçük olduğu için, tırnaklarını keserken yanlışlıkla çok derine inebilirsiniz. Derine inmemek için çabalarken de kesemediğiniz yerler kalabilir. Bu yüzden bebeğinizin tırnağını keseceğiniz odanın olabildiğince aydınlık olmasına özen göstermelisiniz.

Sıcaklık

Bebekler belli bir döneme kadar kendi vücut sıcaklıklarını düzenleyemezler. Bu yüzden onlar için en uygun sıcaklığı ebeveynler ayarlamalıdır. Fazla ya da çok düşük sıcaklıklarda bebeğiniz rahat olamayacağı için tırnaklarını kesmeye çalıştığınızda huysuzlukla karşılaşabilirsiniz. Uygun sıcaklıktaki ortamda bebeğiniz sakin ve rahat olacağı için tırnağı kesilirken de daha güvende hissedecektir.

Bebeğinizin Tırnağını Kesmek İçin En Uygun Zaman

Bebeklerin en sakin olduğu zamanlardan birisi ılık bir banyo sonrasıdır. Kendilerini rahat hissetmenin yanı sıra banyodan sonra tırnakları ve etleri de yumuşamış olur. Böylece tırnak keserken bebeğinizin canını yakma ya da yanlış yerleri kesme ihtimaliniz de azalır. Banyo sonrasına alternatif olarak uykuda kesimi de deneyebilirsiniz. Özellikle uyanıkken tırnak kesme esnasında huysuzlanan bebekler için banyo sonrası tok karınla dalınan bir uyku, tırnak kesmeniz için en uygun ortamlardan birisidir. Bu süreçte bebeğiniz uyansa bile uykuya geri dalması çok zor olmayacaktır.

Hijyen Konusunda Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Tırnak kesimi esnasında bebeğinizin vücuduna yabancı bir madde değmiş olacak. Bebeklerin bağışıklıkları yetişkinler kadar güçlü olmayacağı için tırnak makasının hijyenik olması ve bebeğinizin vücudunda alerji yaratmayan bir materyalden yapılması önemlidir. Tırnak kesimine başlamadan önce tırnak makasını yıkayın ve hijyenik olduğundan emin olun. İşlem sonrasında da bebeğinizin ellerini kontrol edin. Yanlışlıkla kanattığınız ya da kesemediğiniz noktalar olabilir. Düzgünce kestiğinizden emin olduktan sonra bebeğinizin ellerini ve tırnak makasını tekrardan yıkayın. Eğer kesim esnasında yanlış bir hareketinizle bebeğinizin eli kanamaya başlarsa endişelenmeden hemen gazlı bez ile müdahale edebilirsiniz. Gazlı bezi bir süre tuttuktan sonra bebeğinizin elini güzelce silin ve işleme kanayan yeri zorlamadan devam edin.

Aşağıdaki yazıları da okumak isteyebilirsiniz:

·         Bebeklerde Tırnak Kesimi Nasıl Yapılmalıdır?

·         Çocuklar Tırnaklarını Kestirmekten Neden Rahatsızlık Duyar?