İlk haftalarda eldiven takarak, bebeğin yüzünü koruyabilirsiniz. Ancak bebeklerin en çok kullandıkları organları ve ilk oyuncakları elleri olduğu için eldivenler en geç 6.haftada çıkartılmalıdır. Yani uzun süreli eldiven kullanımı yerine bebeklerin tırnak bakımı yapılmalı ve elleri açıkta bırakılmalıdır. Diğer önemli bir nokta kesilmeyen tırnakların içinde zamanla mikroplar birikerek enfeksiyonlara da neden olabilir.
Tırnak kesimi için doğumdan sonraki ilk 1-2 hafta beklenebilir, bebeğin tırnakları çok uzunsa daha erkende kesilebilir. Bazı bebeklerin tırnakları doğduklarında uzun olurken, bazı bebeklerin tırnakları ise zamanla uzar. Tırnak bakım ihtiyacı ve gözlemi annenin takibine bırakılabilir.
Tırnak bakımı yapılması için genelde bebeğin uyuması beklenir. Bebek uyurken ani ve hızlı bir şekilde elini çekerek yaralanmalara neden olabileceği için, tırnak kesiminin bebeğin uyanık olduğu zamanlarda yapılabilir. Bebeğin banyo sonrasında tırnakları yumuşayacağı için kolayca kesimi yapılabilir.
Tırnak kesimini iki kişi yapmanız hem işlemi kolaylaştırır hemde yaralanmaları önler. Bebeğin parmaklarını havludan ya da tulumundan tek tek çıkararak kesmeniz, işinizi kolaylaştıracaktır.
- Bebeklerin el tırnakları, ayak tırnaklarına göre daha hızlı uzar. Bebeklerin el tırnaklarının 1-2 haftada bir kesilmesi normal iken, ayak tırnaklarının ise ayda 1-2 kez kesilmesi yeterli olabilir.
- İhtiyaç duyarsanız kesim sonrasında bebek törpüsü ile düzeltme yapabilirsiniz.
- Tırnakların doğru şekilde kesimi oldukça önemlidir. Tırnakları doğru şekilde kesmek, bebeği tırnak batmasından ve tırnak kenarı enfeksiyonlarından korur.
- Bebeğin el tırnakları yuvarlak, ayak tırnakları ise düz şekilde kesilmelidir.
- Tırnak bakımı için, bebeklere özel tasarlanmış tırnak makasları ve tırnak bakım setleri tercih edilmeli, aydınlık ortam seçilmelidir.
“Bebeklerde Göz, Kulak ve Göbek Bakımı” yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.