Yaşamımız boyunca bebeklerimiz ve çocuklarımız ile paylaştığımız çok güzel anlarımız olur. Onları kucağımıza alıp okşamak, sarılmak, birlikte oturup kitap okumak, şarkılar dinlemek gibi. Ama bazı anlarımız vardır ki daha zor ve yıpratıcı olabilmektedir. Öz bakım becerilerini tecrübe ettiğimiz durumlar bu zamanlardandır. Diş fırçalamak, banyo yapmak, kıyafet giyip çıkartmak, saç kesim ve yenidoğan tırnak bakımı gibi.
Birçok anne ve baba bebeklerinin veya çocuklarının tırnak kesimleri esnasında sıkıntı yaşamış veya yaşamaktalar. Tırnağın istemeden fazla kesimine bağlı oluşan olumsuz tecrübelerin yanı sıra böyle bir kötü tecrübe yaşanmadan bile tırnak kesimine dirençli olan çocuklarımız mevcut. Yenidoğan bebek bakımı konusunda bebeklerin kıpır kıpır olmaları da tırnak kesimini zorlaştıran başka bir sebep. Fakat bunların dışında sakin olan veya olumsuz bir tecrübe yaşamamasına rağmen, hiçbir şekilde tırnaklarını kestirmelerine müsaade etmeyen çocuklara da tanık olabiliyoruz. Bu bebeklerimiz / çocuklarımız, tırnak kestirmeye direnç göstermenin yanı sıra çoğu zaman saç kestirmekte, etiketli kıyafetler giymekte, banyo yapmakta zorluk yaşayabiliyor. Sakin veya hareketli olmaktan bağımsız olarak bu saydığımız durumları yaşayan çocuklar da tactile hypersensitivity dediğimiz dokunsal hassasiyet durumu söz konusu olabilir.
Dokunma sistemi, cildimizdeki farklı duyusal reseptörler aracılığıyla oluşan dokunma duyumuzdur. Dokunsal sistem aracılığıyla, rahim ortamından çıktığımız ilk andan itibaren dünyayla ilgili ilk bilgileri alıyoruz. Dokunsal bilgileri işleyebilme özelliği, kendimizi güvende hissetmeyi ve sevenlerimizle bağ kurmamızı sağlar. Sosyal ve duygusal gelişimimize katkıda bulunur.
Dokunma sistemi, tehlikeli veya hoş olmayan durumlara karşı bizi uyaran koruyucu bir fonksiyonu mevcuttur. Bazı çocuklarda, dokunsal sistemin bu işlevi normal çalışmaz. İşte bu çocuklarımız tırnak kestirmek gibi öz bakım becerilerinde çok rahatsız ve tepkisel olurlar. Çünkü çoğu dokunma eylemini rahatsız ve / veya korkutucu olarak algılarlar, sonuçta ya kaçış pozisyonu alırlar ya da dürtüselleşme gibi tepki gösterebilirler.
ÇocukluDünya Editörünün mesajı: Bebeklerin tırnaklarına uygulanması gereken bakım ve tırnak kesimi önemlidir. Bebeğin tırnaklarının uzaması bebeğin kendini tırmalamasına ve vücudunun belirli bölgelerini çizmesine sebep olur. Öncelikle bebeğin tırnak etine zarar vermeyecek uygun bir tırnak makası seçilmelidir. Ebeveynlerin kullandığı kişisel tırnak makaslarının bebeklerinde kullanması hijyenik değildir. Bebeklerin tırnaklarını kesmek için en uygun zaman banyo sonrasıdır. Banyo sonrası tırnaklar yumuşayacağından kesim daha kolay olacaktır.
Kesim esnasında bebeklerin el tırnaklarını yuvarlak biçimde ayak tırnaklarını da düz şekilde kesmek daha faydalı olacaktır. Unutulmamalıdır ki tırnak problemlerinin çoğu yanlış tırnak kesim yöntemlerinden kaynaklanır. Bebeğin tırnağının uzama zamanına göre haftada bir kez kesilmesi önerilir. Tırnakların çabuk uzamasını engellemek için tırnakları dipten çok kısa kesmek bebeğin tırnak etlerine zarar verir. Tırnak diplerinde enfeksiyona ve kanamalara yol açabilir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.