Emzirme Döneminde Anneler Tarafından Tüketmesi Önerilmeyen 13 Gıda Ürünü!

Hamilelikte beslenme

Emzirme dönemi hem anneler hem de bebek için önemli bir dönemdir çünkü doğumdan sonra anne ve bebeğin fiziksel ve duygusal bağlarını devam ettirdiği gibi aynı zamanda bebeğin annenin beslenmesine bağlı olarak kaliteli besinleri doğrudan aktarılması için çok önemlidir. Bu yazımızda anneler ve anne adaylarına emzirme döneminde tüketilmesi önerilmeyen gıdaları aktaracağız!

Emzirme Döneminde Bilinçli Olmanın Önemi

Anne ve bebeğin doğumdan sonraki süreçte fiziksel bir bütün olmasını sağlayan bu dönemde annenin doğru beslenmesi bebek sağlığı ve gelişimi açısından çok önemli bir faktördür. Bu sebepten kaynaklı olarak anneler neyi yiyip-içeceklerine normal dönemlerden çok daha fazla dikkat etmeli ve bu konuda bilinçli davranmaları gereklidir. Çocuklara zararlı olabilecek sigara ve alkol gibi maddelerin dışında çocuğunuzu tanımak ve eğer varsa bebekte alerji yaratabilecek besinlerin tüketilmemesi önemlidir. Bir diğer yandan sindirilme yardımcı olacak besinlerin de tercih edilmesi bir diğer önemli faktördür.

Tüm bu sebepten kaynaklı olarak hem annenin hem de bebeğin mutlu ve sağlıklı olabilmesi adına emzirme sürecinde önerilmeyen bazı besin önerileri ile karşınızdayız!

Emzirme Döneminde Tüketilmesi Önerilmeyen 13 Gıda Ürünü!

Çiğ balık ve deniz ürünleri tüketimi

Annelerin emzirirken tüketmemesi veya daha az tüketmesi gereken besinlerin arasında çiğ balık ve deniz ürünleri bulunmaktadır. Bunun sebebi ise çiğ balıkların ve deniz ürünlerinin bünyelerinde çeşitli bakterileri barındırma ihtimalinin bulunmasından kaynaklıdır.

Hamilelikte alkol tüketimi

Alkol tüketimi

Emzirme döneminde tüketilmesi önerilmeye bir diğer gıda ise alkoldür. Alkol, annenin sütüne karışarak bebeğe aktarılabilme ihtimalinden dolayı tüketilmesi önerilmemektedir.

Hamilelikte kafein tüketimi

Kafein tüketimi

Annelerin emzirme döneminde tükettikleri kahve miktarını dengelemeleri çok önemli bir faktördür. Kahve kafein içermesinden kaynaklı olarak bebeklerde uykusuzluk, huzursuzluk ve iritasyon geliştirmelerine sebep olabilir. Bu yüzden kahve içerken veya satın alınırken kafeinsiz kahveler tercih edilebilir.

Hamilelikte soya tüketimi

Soya tüketimi

Emzirme döneminde bebeklerin alerji geliştirebilecekleri besinleri belirlemek çok önemlidir. Bu sebepten kaynaklı olarak soya, bazı bebeklerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu durumu doktorunuza danışmak da önemli bir faktördür.

Hamilelikte Süt Tüketimi

Süt ve süt ürünleri tüketimi

Bazı bebeklerin laktoza ve süt proteinlerine karşı alerji geliştirebilmeleri sebebi ile annenin süt ve süt ürünü tüketimi yaparken dikkat etmeleri gerekmektedir. Belki süt ve süt ürünlerinin bebekte yaptığı alerjik reaksiyona bağlı olarak bir doktora ne kadar tüketilmesi gerektiği ile ilgili danışılmalıdır.

Hamilelikte yumurta tüketimi

Yumurta tüketimi

Bazı bebeklerin yumurtaya karşı alerjisi olmasından kaynaklı olarak annelere emzirme sürecinde yumurta tüketmeleri pek önerilmemektedir.

Hamilelikte fındık fıstık tüketimi

Fıstık ve Fındık tüketimi

Fıstık ve fındık gibi bazı kuruyemişlere bebeklerin alerjileri olabilme durumundan kaynaklı olarak eğer fıstık ve fındık yendiğinde bebek alerjik bir reaksiyon gösteriyorsa bu durum önce doktoruna danışılmalı ve gerekirse fıstık ve fındık tüketimini annenin emzirme dönemi boyunca kesmesi gereklidir.

Hamilelikte buğday tüketimi

Buğday tüketimi

Buğday ve buğday içeren bazı gıdaların bebekte alerjik reaksiyonlara sebep olabilmesi mümkündür. Bu durumdan kaynaklı olarak annelerin emzirme döneminde eğer bebeğin buğdaya karşı gösterdiği bir alerjik reaksiyon varsa tüketilmemesi önerilmektedir.

Hamilelikte deniz ürünleri tükertimi

Kabuklu deniz ürünleri tüketimi

Bazı bebeklerin deniz kabuklu böceklerine karşısı alerjisi olabilmektedir. Bu durumdan kaynaklı olarak bu gıdaların tüketiminde bebekler alerjik reaksiyon gösterebileceğinden bu gıdaların tüketimi emzirme döneminde annelere önerilmeyebilir.

Hamilelikte baharatlı ürünlerin tüketimi

Baharatlı ve ekşi gıdaların tüketimi

Bebeklerde gaz ve iritasyona sebep olabilmesi nedeni ile baharatlı ve ekşi gıdaların emzirme döneminde annenlerin baharatlı ve ekşi gıdaları tüketmeleri önerilmeyebilir.

Nikotin ve sigara tüketimi

Emzirme döneminde annelerin sütündeki nikotin oranını arttırabilmesi ihtimali yüzünden sigara içilmemeye de pasif içici durumunda bulunulmamaya da dikkat edilmelidir. Aksi taktirde nikotin bebeğe zarar verebilir.

Hazır ve şişelenmiş mamaların tüketimi

Hazır ve şişelenmiş halde bulunan mamalar, katkı maddeleri içerebilmesi durumundan kaynaklı olarak kullanılmadan önce doktorunuza danışmakta fayda var.

Hamilelikte şarküteri ürünleri tüketimi

Şarküteri ürünlerinin tüketimi

Sosis, salam ve sucuk gibi şarküteri gıdaları grubuna giren bu ürünlerin tüketimi içlerinde nitrat, koruyucu maddeler ve yüksek tuz oranları barındırabilmeleri durumundan dolayı bebekler için zararlı olabilir. Bu sebepten kaynaklı olarak bu gıdaların emzirme döneminde düzenli olarak tüketilmesi önerilmemektedir.

Sonuç olarak, emzirme dönemi gibi hem bebeğin sağlığı ve gelişimi açısından hem de anne-bebek huzurunu bozabilecek faktörler açısından önemli olan bu dönemde annelerin beslenirken bilinçli davranması, özellikle sigara, alkol vb. bağımlılıkları olan annelerin gerekirse bu durum için yetkili kişilerden destek alması önerilip bu 13 gıdanın tüketimi yapılırken dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir.

 

Bu yazı Gizem Ezgi Akyol tarafından hazırlanmıştır.