Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır? Yöntemleri Nedir | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Bebeklerde Gaz Çıkarma Yolları Nelerdir?

Tarih: 10 Şubat 2020 - Pazartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Bebeklerde Gaz Çıkarma Yolları Nelerdir?

BEBEKLERDE GAZ SORUNLARI

 

Anne ve babalar heyecanla bebeklerinin doğup onu kucaklarına alacakları günü beklerler. Nihayet o gün gelip de bebeklerini kucaklarına aldıklarında hep huzur içinde ve mutlu olduğunu görmek isterler. Özellikle doğumdan sonraki ilk 3 aylık dönemde bebeğinizin sindirim sistemi henüz tam gelişmediği için gaz sancısı çeker ve bu yüzden huzursuzluk, ağlama, uyku sorunları gibi problemler yaşayabilir.

 

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki 0-36 aylık bebeklerin %25’inde bir sağlık kuruluşuna başvurmayı gerektirecek şiddette gaz sancısı yaşıyor. Bebeğinizi rahatlatmak için gaz çıkarmasına yardımcı olacak bazı yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Peki gaz sorunları yaşamamak için uygulanabilecek bu gaz çıkarma yöntemleri nelerdir?

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

GAZ ÇIKARMA YÖNTEMLERİ

 

Bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri nedir?

Kurbağa Zıplaması

Eğlenceli bir ismi olan bu yöntem doulalar tarafından annelere en çok önerilen gaz çıkarma yöntemi. İsmi gibi eğlenceli uygulayabileceğiniz bu yöntemde bebeğinizi dik bir pozisyonda gövdesinden destekleyerek kucağınızda tutun. Ayakları dizlerinize bassın. Ve yavaş yavaş yetişkinlerin spor yaparken yaptığı squat pozisyonuna getirip tekrar dik tutun. Bu hareketi 10 kez tekrarlayın. Bu yöntem bebeğinizi hem eğlendirecek hem de yer çekimi sayesinde gazını daha rahat çıkarırken tuvaletini de rahatça yapacak.

Dizleri Karına Çekme

En sık kullanılan ve en etkili yöntemlerden biridir. Bebeğiniz sırt üstü pozisyonda yatarken bacaklarını alt tarafından tutup yavaşça dizlerini karnına doğru itin ve tekrar geri çekin. Bu egzersizi yaptırırken bebeğiniz direnç gösterirse ara verin. Onunla konuşarak ve nazikçe tekrarlanan egzersizi bir süre sonra öğrenecek ve dizlerini kendi kendine karnına doğru çekmeye başlayacaktır.

Banyo

Banyo yapmak bebeğinizi fiziksel ve ruhsal olarak rahatlatır. Bunun nedeni 36-38 derece aralığında hazırlanan banyo suyu içinde kendini anne karnında gibi hissetmesidir. Ayrıca bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine ve bebeğinizin gazını daha rahat çıkararak gaz sancısının giderilmesine yardımcı olur.

Gaz Masajı

Gaz masajı bebeğinizin gazını çıkarmasına ve tuvalet ihtiyacını rahat bir şekilde gidermesine yardımcı olur. Gaz masajını bebeğiniz sırt üstü yatarken tercihen ılık bir banyo sonrası uygulayın. Masaja başlamadan önce ellerinizi su ve sabunla 30saniye yıkayın. Bebekler için özel üretilmiş bir yağla ellerinizi nemlendirerek masaja başlayın. Bebeğiniz sırt üstü yatarken boyun altından göbeğe doğru yukarıdan aşağıya doğru birkaç kez ovarak masaj yapın. Sonrasında göbek deliğinin yaklaşık 2 parmak kadar dış kısmından başlayarak saat yönünde hafifçe bastırarak dairesel bir hareketle masaja devam edin. 10 kez bu hareketi tekrarlayın. Gaz masajı sonrasında rahatlayıp nasıl huzurla uykuya daldığını göreceksiniz.

Sıcak Havlu

Bebeğinizin karnını sıcak tutmanız yaşadığı sıkıntının hafiflemesine ve daha rahat gaz çıkarmasına yardımcı olacaktır. Bir havlu veya ince bir bebek battaniyesini ütüleyerek ısıtın. Sonrasında bebeğinizin karnının etrafına sarın. Yapacağınız bu ılık havlu uygulaması sonrasında bebeğinizin gazını daha rahat çıkaracak ve huzurla uykuya dalacaktır.

Sakin Olmak

Bebekler yaklaşık 9 ayı vücudunda geçirdiği annesine fiziksel ve ruhsal olarak bağlanır. Özellikle lohusalık döneminde annenin yeteri kadar destek görememesi nedeniyle yaşayacağı stres ve üzüntü gibi duyguların bebeğin gaz sorunlarını daha şiddetli yaşamasına yol açtığı da bilinmektedir. Gaz sancıları sırasında anne ve babaların ne yapacağını bilmeleri ve sakin olmaları, endişelenmemeleri bebeğin de bu süreci daha az sıkıntıyla yaşamasını sağlayacaktır.

Bebeğiniz her hafta bir organın gelişimini tamamlıyor, kendi doğumuna hazırlanıyor. Peki siz anne - baba olarak gebelik, doğum süreci, uyku, emzirme, gaz masajı, göbek bakımı...kısaca "Bebekle Hayat"a hazır mısınız?

Unutmayın ki doğum sonrası yaşanan anksiyete, lohusa depresyonu ve emzirme sorunları danışmanlık ve gebe eğitimleriyle önlenebilir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X