(Postpartum) Doğum Sonrası Depresyon Nedir? | Çocuklu Dünya
 
Hamilelik

Postpartum (Doğum Sonrası) Depresyonu ve Tedavisi

Tarih: 22 Mayıs 2019 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Postpartum (Doğum Sonrası) Depresyonu ve Tedavisi

DOĞUM SONRASI DEPRESYON


Annelerin hamilelik döneminin bitiminin ardından bebeğine kavuştuğunda mutlu hissedeceği düşünülse de bazı anneler bu şekilde hissetmezler. Her anne, bebeğinin bakımı ve kendi hayatı ile ilgili kaygı oluşturan düşüncelere sahipken bazı annelerin bu düşünceleri ve duyguları o kadar yoğun ve sık olur ki hayatının büyük bir kısmını etkiler. Annelerin lohusalık döneminde sağlıklı duygu duruma sahip olması, anne ve bebek arasındaki bağın güvenli bir şekilde oluşmasını ve bebek gelişiminin olumlu bir şekilde seyretmesini sağlayan etkenlerden birisidir. Lohusalık dönemi psikolojisinin hem annenin hem de bebeğinin ruh sağlığına etkisi yadsınamayacak derecede büyüktür. Bu nedenlerden dolayı doğumdan önce olduğu gibi doğumdan sonra da annelerin psikolojik durumu oldukça önemlidir.

Kadınlar, hamilelik dönemleri sırasında ve doğumdan sonra birçok biyolojik, psikolojik ve sosyal değişiklikler yaşarlar. Yaşanan tüm bu değişiklikler her yüz kadının yaklaşık onunda ve on beşinde görülen, doğumu izleyen haftalarda ya da aylarda oluşan doğum sonrası depresyona neden olabilir. Bazı durumlarda hamilelik esnasında ortaya çıkabilir fakat doğumdan sonra devam ettiği takdirde lohusa depresyonu olarak adlandırılabilir.

Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Doğumdan sonra kadınların genelinde duygusallık seviyesi artar, kaygılı ve hüzünlü hissederler. Buna “annelik hüznü” adı verilir fakat bu dönem iki hafta ve iki haftadan daha uzun bir süre boyunca devam ederse o zaman doğum sonrası depresyondan şüphelenilir. Lohusa depresyonuna sahip olan kadınlar geleceğe dair umutsuzluk, değersizlik, aşırı kaygı, yetersizlik ve suçluluk hissiyatı içindedirler. Bu duygularla birlikte günlük yapması gereken aktiviteleri yapamaz hale gelirler, öz bakımlarını sağlayamazlar, cinsel isteklerinde azalma olur, sıklıkla ağlarlar, ruh halleri hızlı değişir, intihar etme düşüncesine sahip olurlar, uykularının süresi ve iştahları artar ya da azalır.

Doğum Sonrası Psikoz Nedir?

Bazı anneler bebeklerini dünyaya getirdikten sonra “doğum sonrası psikozu” yaşarlar. Lohusa depresyonundan daha az karşılaşılan doğum sonrası psikozu, her bin kadından birinde görülür. Genellikle doğumdan sonraki üç ay içerisinde oluşur. Gerçeklikle ilişkinin kaybolduğu bu dönemde sanrılar yaşarlar. Lohusa psikolojisinin etkisindeki kadınlar gerçekte olmayan bazı sesler duyduklarını veya bazı şeyler gördüklerini söylerler. Bu süreçte genel olarak öfkeli olan kadınların uyku süresinde azalma ve normalden farklı davranışlar gösterdiği gözlemlenir. Kendilerine ve başkalarına zarar verme riski taşırlar.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Doğum Sonrası Depresyon Riskleri

Bazı durumlar lohusa depresyonuna yatkınlık oluşturabilir. Annenin erken yaşta hamile olması, daha önce depresyon geçmişinin olması, çocuk sayısının fazla olması, çocuk sahibi olma konusundaki kararsızlıkları, yeteri kadar sosyal destek alamaması ve eşiyle arasında evlilikle ilgili problemler yaşaması kadının lohusa psikolojisini olumsuz olarak etkilemektedir.

Doğum Sonrası Depresyon Tedavisi

Lohusa depresyonunun tedavisi için bir uzmandan destek alınmalıdır. Uzman, annenin durumunu değerlendirdikten sonra doğum sonrası depresyonun türüne ve şiddetine göre gerekli tedavi planını hazırlar. Tedavi için bazı ilaçlara ihtiyaç duyulabilir. Türüne ve şiddetine göre değişiklikler gösteren ilaçların aksatılmadan kullanılması çok önemlidir. Bazı kadınlar ayaktan tedavi görürken bazıları için hastaneye yatış gerekebilir. Özellikle kendisine veya başkalarına zarar verme riski taşıyanların hastaneye yatış yapmaları gerekebilir. Eğer bir terapi sürecine ihtiyaç varsa terapiye gerekli özenin gösterilmesi tedavinin gidişatını olumlu bir şekilde etkiler.

Psikolojik destek almanın yanında lohusa döneminde olan bir kadının çevresinden destek alması da onun kendisini sağlıklı hissetmesi açısından oldukça etkilidir. Eşi, arkadaşları ve çekirdek ailesinin ciddiyetle gerekli yardımı yapması durumun iyileşmesine yardımcı olur. Bahsedilen zorlukları yaşayan kadınlar için spora gitmek ve zevk alınan aktivitelere yönelmek güç olsa da yapıldığı takdirde tedavi sürecine etkisi görülür.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X