Devam Sütü Ne Zaman Kullanılmalı? Faydaları Nelerdir?

Devam sütü nedir

Gelişim çağındaki çocuklar için beslenme büyük önem taşır. Özellikle de 0-2 yaş arasındaki beslenme, bebeklerin gelişimindeki kritik bir dönemdir. Bu gelişimdeki en önemli nokta da anne sütüdür. Bebekler 2 yaşına kadar anne sütü almalıdır. Anne sütünün içinde bulunan bileşenler sayesinde, bebek ihtiyacı olan tüm besinleri alır. Fakat bazen elinizde olmayan durumlardan dolayı bebek, anne sütünden yararlanamayabilir. Bu tarz bir durumda bebek, anne sütünün eksikliğini kapatmak için devam sütü ile beslenebilir.

Devam Sütü Nedir?

Anne sütünün eksikliğinde kullanılan devam sütlerine aynı zamanda bebek maması da denir. Devam sütleri, inek sütünün içine çeşitli besinlerin katılmasıyla oluşur. Devam sütünün, anne sütünün yerine kullanılmasının en büyük sebebi içerdiği bileşenlerin benzer olmasıdır. Tıpkı anne sütünde bulunduğu gibi, devam sütünde de çeşitli vitaminler, proteinler, mineraller ve yağlar bulunur. Ama en önemlisi prebiyotiklerdir. Anne sütü prebiyotik bakımından oldukça zengindir ve bu prebiyotikler sayesinde yararlı bakteriler oluşur. Devam sütü her ne kadar formüle edilmiş bir besin olsa da içerdiği mineraller sayesinde bebek gelişimine büyük katkıda bulunur yani devam sütünün bebeklere olan faydası büyüktür.

Devam Sütü ve Anne Sütü Arasında Ne Fark Vardır?

Devam sütü, her ne kadar anne sütüne benzetilmeye çalışılsa da arada farklılıklar vardır. En büyük fark sindirim şekilleridir. Anne sütünden farklı olarak devam sütünün içinde kazein proteini daha fazla bulunmaktadır. Bebekte tokluk hissini yaratan da budur. Kazein sindirim süresini uzatır. Anne sütünün içinde daha az kazein bulunur bu yüzden anne sütünün sindirimi daha hızlı gerçekleşir.

Devam Sütünün Faydaları Nelerdir?

Devam sütü, içerdiği sağlıklı mineral ve vitaminler sayesinde bebek gelişimine katkıda bulunur. Özellikle bebeklerin vücut ve bağışıklık sistemi gelişimini oldukça destekler. Devam sütü, sadece beden gelişimini değil aynı zamanda zihinsel gelişimi de olumlu etkiler. Aynı zamanda içerdiği prebiyotikler sayesinde bağışıklık sistemi düzenlenir ve bebeklerde oluşan gaz problemlerini de azaltır. Ek olarak devam sütü, bebeklerin uykusunun da düzenlenmesine yardımcı olur.

Devam Sütünün Zararları Nelerdir?

Devam sütünün, bebekler üzerinde direkt olarak zararlı bir etkisi yoktur ama yanlış kullanılırsa bebeğe zarar verebilir. Örneğin, eğer yaş kurallarına uymayıp bebeğinizi sadece devam sütüyle beslerseniz, bu durum bebeğinize zarar verebilir. Bebeğinizi devam sütüyle beslerken aynı anda ek gıda ile de beslemelisiniz. Peki ek gıda ve devam sütü ölçüsünü nasıl dengelemelisiniz?

Devam Sütü Kullanımının Püf Noktaları Nelerdir?

devam sütü nasıl kullanılır

6 ile 9 ay arasında bebeklerin beslenme rutinin %70’i anne sütünden oluşurken kalan kısım ek gıda takviyesiyle doldurulmalıdır. 9 ay ile 1 yaş arasındaki zaman diliminde ise bu ayrım eşit olmalıdır. Bebek anne sütünü ne kadar tüketiyorsa aynı şekilde ek gıdayı da aynı miktarda almalıdır. Anne sütünün olmadığı senaryolarda da bebek, devam sütü almalıdır. Peki devam sütü kullanım talimatları nedir, ne miktarda kullanılmalıdır?

Devam Sütü Nasıl Kullanılmalıdır?

Öncelikle devam sütüne geçilmeden önce doktora danışılması önemlidir. Çocuğunuz 2 yaşından küçükse doktorunuzun devam sütünü önerme ihtimali fazladır çünkü bebekler 2 yaşına kadar anne sütüne ihtiyaç duyar. Doktorunuz size mutlaka kullanım talimatlarını verecektir fakat kullanımı oldukça kolaydır. İlk olarak devam sütü, hazırlandığı gibi kullanılmadır yani taze olması önemlidir. Devam sütü bekletilirse, içindeki besin değerini kaybetmeye başlar ve ekşir. Hazırladıktan sonra direkt olarak tüketilmediyse ve soğuduysa tekrardan ısıtmak doğru değildir. Süt, dinlenme esnasında sıcaklığını kaybettiyse biberonu ısıtabilir ya da benmari yöntemiyle sütü ısıtabilirsiniz. Eğer devam sütünü hazırlandığı gibi kullanabileceğiniz bir ortamda bulunmuyorsanız, hazır paketlenmiş devam sütü tercih edebilirsiniz.  Devam sütü hazırlık aşaması da oldukça kolaydır. Kutudan çıkan ölçeği kullanmanız ve kutunun üzerindeki talimatlara uymanız gerekir. Öncelikle, 10 dakika kaynattığınız suyun 40 derece sıcaklığa düşmesini bekleyin. Kullandığınız mamanın kutusunda belirtildiği ölçüde mamayı suya ekleyin. Genelde her 30 ml su için bir ölçek mama eklenir fakat yine de kendi mamanızın talimatlarını okumayı unutmayın. Önceden suda kaynatarak temizlediğiniz biberona karışımı ekleyin ve çalkalayın. Devam sütünü bebeğinizin tüketebileceği sıcaklığa ulaşana kadar soğutun. El bileğinizi sıcaklığı ölçmek için kullanabilirsiniz. Devam sütünü hazırladıktan sonra bebeğinizi beslerken onu, kafasına kolunuzla destek olabileceğiniz bir pozisyona almanız da önemlidir.

 

 

Bu yazı Ece Bolulu tarafından hazırlanmıştır.