Enflamasyonu Azaltan Diyet: Akdeniz Türü Beslenme

Tarih: 30 Eylül 2017 - Cumartesi

Çocuklar İçin Akdeniz Türü Beslenme


Enflamasyon vücudun kendini korumak ve iyileştirmek için gösterdiği doğal bir reaksiyondur. Ancak enflamasyon sürekli devam ederse kronik hastalıkların gelişmesine yol açabilir.


Antienflamatuvar diyet nedir?

Antienflamatuvar diyet hergün dikkatlice yapılması kaydıyla enflamasyonu azaltır. Böyle bir diyet çocuklarda obezite, şeker hastalığı, alerji, kalp hastalığı, kanser vb. hastalıkların hem gelişmesini engeller hem de ilaç olarak kullanılabilir. Böyle bir beslenme sağlıklı kalmayı sağlar. Ayrıca kronik hastalıkların iyileşmesi için de kullanılır. Doğu Asya ve Akdeniz türü beslenme yararlıdır. Her iki beslenme türü de bitkisel ağırlıklıdır.

Organik beslenmenin önemi nedir?

Organik besinler seçilmelidir, bunlarda gübre, tarım ilaçları gibi kimyasal maddeler ve toksin içerikleri daha azdır. İşlem görmemiş besinlerde fitokimyasallar, mineraller ve vitaminler azalmamış olur. Ailenin beraber alışveriş yapması, yemek pişirmesi ve birlikte yemesi önemlidir. Yenilenlere elimizin değmesi ne yediğimizi, içinde ne olduğunu, nasıl saklandığını bilmemizi sağlar. Böyle bir diyeti 10 yıl uygulayanlarda kalp hastalığından ölme riski epey azalmaktadır. Bitkisel ağırlıklı diyet ve fiziksel aktivitenin artışı tüm hastalıklara karşı koruyucudur. Kanser ve nörolojik hastalıklar da düzelmektedir.

Kansere yola açan diyet türü nedir?

Batı tarzı liften fakir, et ve doymuş yağlardan zengin, işlem görmüş gıdalardan zengin bir diyet kansere yol açmaktadır. Özellikle meme ve bağırsak kanseri yenilenlerle doğrudan bağlantılıdır. Tam tersine betakaroten ve C vitamininden zengin bir diyet pek çok kanser türüne karşı koruyucudur.

· Kakao, çay, kırmızı renkli orman meyvelerinde bulunan polifenoller ve fitokimyasal maddeler antioksidan etkileriyle kalp-damar hastalıklarını azaltırlar.

· Meyve ve kuruyemişlerde bulunan flavenoidler antioksidan etkileriyle damar işlevini düzeltirler ve enflamasyonu azaltırlar.

· Ceviz LDL kolesterol, trigliserit ve iltihabı azaltır.

· Zeytinyağı kan yağ düzeylerini dengeler, damar sertliği gelişmesini önler, enflamasyonu azaltır.

· Balıkta bulunan EPA-DHA gibi doymamış yağ asitleri kan basıncını düşürür, beyin fonksiyonlarını korur, kanserden korur, kan dolaşımını düzenler.

· Akdeniz tipi diyet liften zengin olduğundan glisemik endeksi düşürür, fermente olabilen karmaşık lifler hem bağırsaktaki hem de vücuttaki enflamasyonu azaltırlar. Bu diyet bağırsak florasını da olumlu etkiler. Akdeniz tipi beslenme fitosterollerden, vitamin E ve C’den, betakarotenden ve kalsiyumdan zengindir.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

1 Yaş Bebeğin Kahvaltısı Nasıl Olmalı?

1 yaşla birlikte artık bebeği besinleri tek tek yemeye yönlendirebilirsiniz. ...
3 Ağustos 2019 - Cumartesi

Çocuklarla Yeme Alışkanlıkları Hakkında Sorularınızı Uzmanlarımız Cevaplıyor

Çocuklarda yemek yeme alışkanlıkları sorularınızı uzmanlarımız cevaplıyor....
15 Şubat 2022 - Salı

Çocuklara Zorla Yemek Yedirilmeli Mi?

Bebeklere zorla yemek yedirmek annelerine olan güvenlerinin zedelenmesine yol açabilir. ...
5 Nisan 2023 - Çarşamba