Anne Baba Olmaya Nasıl Hazırlanabilirsiniz?

Tarih: 5 Şubat 2018 - Pazartesi

Anne Baba Olmanın Duygusal Süreçleri

 

Müjde! Ailemizi büyütüyoruz! Evet müjde, yaşam boyu sürecek mesleğinize adım atmış bulunuyorsunuz... Dünyanın en zor ama en keyifli mesleği: ebeveynlik. Hamilelik bir kadının yaşamındaki çok özel evrelerden biridir, özellikle ilk kez anne oluyorsanız: bedeninizdeki değişikliklere, duygulardaki yenilikler eşlik ediyor, yeni bir dünyaya yeni bir boyut ekleniyor. Bu aşamada, duygusal sağlık çok önem kazanıyor. 


Hamilelikte duygusal sağlığın önemi

Bebeğiniz, yaşadığınız her şeyi duyumsuyor; buna çevredeki sesler, soluduğunuz hava, yediğiniz yemekler de dahil. Hissettiğiniz her duygu bebeğinizi etkiliyor. Mutlu ve huzurlu bir duygu durumu yaşadığınızda, bebeğiniz de rahat ve huzurlu bir şekilde gelişiyor. Buna karşın, stres ve kaygı durumunda salgıladığınız hormonlar, bebeğinizin bedensel ve ruhsal gelişimini olumsuz etkileyebiliyor.

Doğum sonrası duygusal sağlığın yararları

Doğum anından itibaren bebeğinizle yaşadığınız her iletişim, onun ileriki yaşamını biçimlendiriyor. Yaklaşımlarınız, bebeğinizle iletişiminiz onunla aranızda çok özel bağlar oluşturur. Olumlu yaklaşımlar, eşinize de yansır o da bebeğine aynı özeni gösterir. Şayet duygusal sorunlar yaşıyorsanız, profesyonel yardım almanız gerekebilir.

Anne olmak nasıl bir his

Bir anlamda anne olmak demek, umutlarınızın ve hayallerinizin gerçekleşmesidir. Bebeğinizi kucağınıza almak, ona sevgiyle bakmak, onu izlemek bile içinizi ısıtan bir duygu yumağı oluşturur.

Baba olmak nasıl bir his

Anne, hamileliğinin başından beri duygusal olarak kendini hazırlar. Baba içinse bu süreç, bebeğin doğumunda başlar ve bazen bir bocalama yaşayabilir, karmaşık duygular hissedebilir. İlk oluşan duygular, güçlü bir sevgi ile bebeğini koruma altına almak onun en önemli sorumluluğu olur.

Bu arada tabii ki eşler arası iletişimde de değişiklikler gözlenir

Hastaneden eve gelişte bir telaştır başlar, aile büyükleri yardıma gelir, yeni anne ise ne yapacağını şaşırır, yeni baba da diğer aile büyükleriyle beraber olmak durumunda kalır. Annenin hemen eşinden yardım istemesi gerekir, iş birliği oluşunca da eşler arasında herhangi sorun olmaz, tabii ideali bu... Babanın katılımı olmadığında baba kendini dışlanmış hisseder ve eşinin artık odak noktasında olmadığından yakınmalar ve sürtüşmeler başlar o nedenle babanın iş birliği olmazsa olmaz, bebekle ilgili her kararın beraber alınması gereklidir.

Sonuç olarak artık anne-baba ve çocuktan oluşan çekirdek aile hep birlikte yaşama yelken açmışlardır, ne kadar az müdahale olursa o kadar huzurlu ve mutlu bir aile ortamı gerçekleşir.

İkiz bebek sahibi olmakla ilgili Pedagog Prof. Dr. Norma Razon’un “İkiz Çocuk Anne Babası Olmanın Püf Noktaları” yazısını okumanızı da tavsiye ederiz.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Çocuklara Hayır Demek Neden Önemlidir?

Çocuklara hayır demek, sınır koymak kendilerini güvende hissetmeleri için önemlidir....
24 Haziran 2021 - Perşembe

Anne-Baba Olduk Diye Hep Aynı Fikirde Olmak Zorunda Mıyız?

Anne ve babanın çocuğa yaklaşımı nasıl olmalı? Fikir ayrılıkları nasıl halledilmeli? ...
11 Şubat 2017 - Cumartesi

Ebeveynlik stilleri nelerdir? Çocuğunuzu nasıl etkiler?

Ebeveyn olduğunuzda çocuğunuzun nasıl bir erişkin olacağını seçeceğiniz ebeveynlik stiliniz belirleyecektir. ...
2 Kasım 2021 - Salı