Çocuklarda Sembolik Oyunun Önemini Biliyor musunuz?

Tarih: 15 Haziran 2018 - Cuma

Çocuklarda Sembolik Oyun


Çocuklar için sembolik oyun, çocuğun hayal gücünü kullanarak bir nesneye kendi görevi dışında, yepyeni bir anlam ve görev yükleyerek kurduğu oyundur.


Çocuk gelişiminde, çocuğun doğası gereği her şeyi oyuna çevirmeye, her nesneyi oyuncak olarak kullanabilmeye meyillidir. Bir plastik tabak direksiyona, yan yana konulmuş iki sandalye arabaya, bir süpürge sapı ata, beraber kurulan bir oyunda anne çocuğa, çocuk anneye dönüşebilir.

Sembolik Oyun Ne Zaman Başlar?

Sembolik oyun 12- 24 ay arası kademeli olarak ortaya çıkmaya başlar, 24 ay itibari ile artık kesin olarak kendini gösterir, ve yaş ilerledikçe daha da karmaşık senaryolar üzerinden oynanır. Sembolik oyun aslında çok önemli bilişsel becerilerin gelişmesinin hem sinyalidir, hem de bu becerileri besler ve destekler. Çocuk doğduğu andan itibaren etrafını gözlemler ve öğrenmeye başlar. Sembolik oyuna geçmeden önce etrafında sıklıkla gördüğü objelerin görevlerini öğrenmeye başlamıştır. Sembolik oyun ile birlikte nesneleri farklı nesnelerin yerine koymaya başlar, -mış gibi davranmayı öğrenir. Eline aldığı bir muzu kulağına götürüp telefonla konuşuyormuş veya boş bir bardaktan su içiyormuş gibi yapabilir. Bu oyunlarla çocuk dil becerilerini geliştirir, soyut kavramları anlama yeteneği kazanır, sosyal ipuçlarını okumayı ve anlamlandırmayı, kendini denetlemeyi öğrenir, bunların yanında başkalarının zihninde olup bitenleri tahmin etmeyi, olaylara onların perspektifinden bakabilmeyi, duygu ve düşünceleri okuyabilmeyi öğrenir.



Oyunun Faydaları Nedir?

Çocuk oyunu her ne kadar yalnızca eğlenmek için kuruyor olsa da, aslında çocuk gelişim oyunları, çocuk için hayatın bir provası ve öğrenmek için en verimli alandır. Mükemmel bir gözlemci olan çocuk etrafında gördüğü duyguları, rolleri ve davranışları oyununda tekrarlar, içselleştirir. Başkalarının yerini aldığı oyunlarda, bir öğretmen, baba veya doktor olduğunda, hayatı başkaları gözünden görmeyi ve yorumlamayı, bu rollerde olmayı öğrenir. Çocuk aktivitelerinde bir arkadaş grubu ile oynadıkları sembolik oyunlarda sıralarını beklemeyi, başkalarının fikirlerini dinlemeyi, uzlaşmayı ve sözlü olarak problemleri çözmeyi öğrenirler.



Sembolik Oyun Örnekleri

Sembolik oyunun ortaya çıkması için belirli bir bilişsel gelişim seviyesine gelinmiş olması gerekir, fakat anne babaların da sembolik oyunu teşvik etmesi oldukça faydalıdır. Çocuğunuz ile sık sık sohbet etmeli, günlük hayattan, günlük hayatta karşınıza çıkan problemler ve çözüm yolları hakkında konuşmalısınız, bol bol kitap ve hikayeler okumalı, çevresini tanımasına yardımcı olarak etraftaki nesnelerin işlevlerini tanıtmalı, ve doğayı keşfetmelerini teşvik etmelisiniz. Sembolik oyuna geçen çocuğunuz ile siz de hayal gücünüzü kullanarak oyunlar oynayabilir, yapılandırılmamış oyuncaklar tercih edebilirsiniz. Unutmayın oyun, çocuk gelişiminin vazgeçilmez bir parçası, çocuğunuz oyun oynarken öğreniyor ve hayata hazırlanıyor. Sizler de ona oyunları için fırsat vermeli sembolik oyun dünyalarını zenginleştirmek için teşvik etmelisiniz.



Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Korona Virüs Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?

Çocuklarla korona virüs hakkında konuşurken onları endişelerini azaltmak gerekir....
13 Mart 2020 - Cuma

Çocuğa Kural Koymak Gerekir Mi?

Çocuklara kural koymak çocuk gelişimi için son derece önemlidir....
1 Şubat 2019 - Cuma

Depremden Etkilenen Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalı?

Depremi yaşayan çocukları ele alırken aile ve yakın çevrede kayıp yaşayanlar için farklı, kayıp yaşamadan de...
15 Şubat 2023 - Çarşamba