Çocuklarınızı Uyarırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Tarih: 1 Mart 2018 - Perşembe

Çocukları Uyarırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Birçok ebeveynin sıkça yaptığı hataların başında çocuklarını uyarırken izledikleri yol gelir. Çoğu zaman ebeveynler çocuklarına bazı konularda uyarılarda bulunurlarken ne yazık ki, çocuklarının yapmasını istemedikleri davranışları daha da pekiştirmelerine sebep olabilirler…

Çocuklarınızı Uyarırken Nasıl Bir İletişim Kurmalısınız?

Her şeyden önce çocuklarınızla iletişim kurarken pozitif öğrenmeye bir anlamda da seçtiğiniz sözcüklerin olumlu olmasına özen göstermelisiniz . Örneğin, çocuğunuz bir konuda eksik ya da yalan söylüyorsa, bu durum karşısında ona ‘yalan söylüyorsun’ demek yerine ‘doğruyu söylemelisin’ demeniz gerekmektedir. Bu tür bir tutum, çocuğunuzun zihninde ne yapması gerektiği konusunda çok daha sağlıklı bir bilinç altı şartlanmaya da zemin hazırlar.

Yine bu konuyla bağlantılı olarak, kimi zaman çocuklarınızın bir şeyi yapmasını istemediğiniz zamanlarda neyi yapmalı sorusunun cevabını vermediğiniz sürece çocuklarınız kendilerini engellenmiş ve kısıtlanmış hissedeceklerdir. İlerleyen yıllarda da kendilerine verdikleri değeri temsil eden öz benlik değerlerinde zayıflık meydana gelecektir…

Çocuğunuz, TV kumandasıyla oynamaya çalışırken eğer o kumanda ile oynamasını istemiyorsanız, ‘o kumandayı çabuk bırak’ demek yerine ‘o kumanda oyuncak değil, bak senin oyuncakların burada, bunlarla oynayabilirsin’ türünden yaklaşımlar çocuklarınızın çok daha sağlıklı ve özgüvenli bir şekilde öğrenmeleri konusunda onları daha olumlu bir şekilde teşvik edecektir. Birçok ebeveyn çocuklarına yapmamaları gerekeni söyleyip, ama ne yapmaları gerektiği konusuyla ilgili olarak asıl önemli olan kısmı ihmal ediyor. Kısacası ne yapmamaları gerekir düşüncesi yerine ne yapmalı düşüncesini onlara benimsetmek en sağlıklı olandır… Ya da yapmamaları gerekeni söylerken, onun yerine ne yapmaları gerektiğini söylemeniz en önemli noktadır.

Uzman Klinik Psikolog Nazan Ülkü’nün “Etkili Ebeveyn Tutumları” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Korona Virüs Günlerinde Belirsizliği Nasıl Yönetebiliriz?

Koronavirüs salgınının yarattığı kaygı, korku, endişe veya panik hali hislerimiz ve davranışlarımıza etkile...
28 Mart 2020 - Cumartesi

8 Yaşındaki Çocuğunuzun Gelişim Hızını Biliyor musunuz?

8 yaş çocuğunuzun boy kilo, zeka gelişimi ve psikolojik gelişimi nasıldır?...
22 Şubat 2020 - Cumartesi

Okul Öncesi Döneminde Çocuğa Ölüm Nasıl Anlatılır?

Çocuklar ölümün yaşamın bir parçası olduğunun bilinçli olarak olmasa bile farkındadırlar. ...
25 Aralık 2017 - Pazartesi