İlkokula Başlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tarih: 10 Ağustos 2017 - Perşembe

Okula Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anneler ve babalar doğumdan itibaren çocuklarının tüm yaşamını etkileyecek kararları almakla ilgili yoğun sorumluluk duyarlar. Ebeveynler, gelişim basamaklarında sorun yaşamayan çocukların daha kolay baş edileceğini düşünürler.


İlköğretim aşamasına gelene kadar ki gelişim basamakları daha temel beceriler üzerine kuruludur. İlkokul yaşamı ise bu becerilerin kullanılmasıyla sürdürülen bir dönemdir. Çocuğun kendini başarılı ya da başarısız algılaması ilkokula hazır olarak başlamasıyla da ilgilidir. Çocukların zeka düzeyleri, sosyal ve duygusal gelişimleri, anne baba tutumları gibi birçok faktör okul olgunluğunu etkiler. Okula başlamayla ilgili karar verilirken sadece çocuğun yaşı göz önünde bulundurulmamalıdır. Okul öncesi dönemde bol hikaye okumak ve okunan hikayeler üzerinden konuşmak dil becerilerini geliştirecektir. Çocuğun eğitimi evde başlamakla birlikte, anaokulunda öğrendiklerini evde uygulamasına da izin vermek gerekir.

İlkokula başlamadan önce çocuğun kazanmış olması gereken beceriler nelerdir?

· Öz bakım becerilerini edinmiş olması gerekir. Yemeğini kendisine hatırlatılmadan ve yardımsız yemesi, temizliğini kendi başına yapabilmesi gibi temel bakım becerilerini kazanmış olması gerekir.

· Kalemle figür çizebilmek, sınırlı boya yapmak, makas kullanmak, ayakkabılarını bağlamak gibi ince motor ve kaba motor becerilerinin yeterince gelişmiş olması gerekir. Çocuk, bireysel ve grup oyunlarına fiziksel olarak tam katılabilmelidir.

· Verilen talimatlara ve kurallara uymak, grup oyunlarında uyumlu olmak, sıranın kendisine gelmesini beklemek gibi örnekleri içeren sosyal-duygusal olgunluğun gelişmiş olması gerekir.

· Dil ve kavram gelişiminin yaşı ile paralel gelişmiş olması gerekir. Düzgün konuşması, renk, sayı, uzun, kısa gibi temel kavramların kazanılmış olması gerekir.

Bu becerilerin birinde veya birkaçında problem olduğu durumlarda hazırlık sınıfının tekrar edilmesini öneririz. Bir uzman tarafından çocuğun değerlendirilmesi ve özel bir eğitim programı ile takip edilmesi faydalı olacaktır.

ÇocukluDünya Editörünün mesajı: Okula başlamak her anne, baba ve çocuk için heyecan verici süreçlerdir. Çocukların kimisi okula hızla uyum sağlayıp sosyal becerilerini ve okulda öğrendiklerini geliştirirken kimisi ciddi anlamda zorlanır ve bu çocuğun özgüven gelişimini zedeler. Böyle durumlarda çocuklar içlerine kapanır, okula küser, öğrenmeyi kabullenmezler. Bunu engellemek için ebeveynlerin üstüne düşen görev çocuğu okula hazırlayacak beceriler kazandırmaktır.

Bu beceriler kişisel bakım ve sosyal beceriler olarak ikiye ayrılabilmektedir. Ebeveynler çocuklarını okula göndermeden önce sosyal becerilerinin yeterince geliştiğine emin olmalıdır, çocuk sıra beklemeyi, başkalarına iyi davranmayı gibi temel sosyal becerilere sahip olmalıdır. Buna ek olarak çocuğun kendi kendine yemek yemesi, tuvalete gidebilesi veya tuvaleti geldiğinde söyleyebilmesi, motor becerilerinin kalem tutacak ve çizecek kadar gelişmiş olması gibi becerilere de sahip olması önemlidir.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Ev ödevlerinde denge nasıl sağlanır?

Ev ödevlerindeki dengeyi kuracak olan okul sistemi olmalıdır....
10 Eylül 2017 - Pazar

Geliştiren Anne Baba Tutumları Nelerdir?

Anne baba olarak çocuk yetiştirirken tutumumuz nasıl olmalı?...
8 Nisan 2019 - Pazartesi

Çocuklarda Sayı Kavramının ve Sayısal Zekanın Oluşmasını Nasıl Sağlayabilirsiniz?

Anaokulu çocuklarının sayı kavramını öğrenmeleri için bu kavramları somutlaştırmak gerekmektedir....
21 Ağustos 2021 - Cumartesi