Çocuklarda Sabır Erdemini Geliştirmek İçin Aikido

Tarih: 1 Mart 2018 - Perşembe

Hızla akıp giden ve her şeyin süratle değiştiği bir zamanda yaşıyoruz. Zaman gibi tüketimlerimiz de son derece hızlı. Zevklerimiz, istek ve alışkanlıklarımız süratle değişiyor. Çocuklarımız da bu hızlı tüketim ve değişimden etkileniyorlar. Bir gün bir oyuncak, ertesi gün başka bir oyuncak beklentisi çocuklarımızı daha çok isteyen ve talepkar bireyler haline dönüştürüyor. Sabretmek ise sayıca çok yetişkin ve çocuk için çok uzak bir kavram ne yazık ki.

Peki sabır erdeminin pekiştirilmesi ve geliştirilmesinde Aikido Sanatı ne gibi bir rol oynayabilir?

Aikido dersleri belli bir düzenden ve rutinlerden oluşur. Her ders tekrarlanan bu rutinler çocuklarımızı belirli şeylerin belirli zamanlarda uygulanmasına alıştırır. Her dersin açılış ve kapanış seremonisi, ısınma hareketlerinin uygulanması ve parkur egzersizlerinin yapılması gibi her Aikido dersinde uygulatılan hareket ve egzersizler çocuklarımızı rutine ve düzene alışık hale getirmektedir. Örneğin, her dersin belli bir anında su molası verilir, su içimi belli bir düzen altında gerçekleştirilir. Her dersin sonunda oyun ve eğlence zamanı yapılır, her ayın belli günlerinde sosyal aktivite ve etkinlikler gerçekleştirilir, her yıl belli dönemlerde Kuşak Terfi Sınavları yapılır, özel günlerin kutlamaları yapılır. Tüm bunlar çocuklarımızı ufak ufak ve emin adımlarla sabretme konusunda programlar ve geliştirir. Ne kadar talep ederlerse etsinler bu belirlenmiş zaman dilimleri ve tarihler değiştirilmez ama bu süreçte öğrencinin motivasyonunu yüksek tutacak aktivite ve yönlendirmelere devam edilir. Örneğin, iki kuşak arası uygulanan kazık sistemi veya ara renkler sistemi öğrencilerin motivasyonlarının arttırılması amaçlıdır. Aynı zamanda her iki üç derste bir ve birden fazla öğrenciye verilen ‘sorumluluk’, ‘saygı’, ‘yardımseverlik’ kartları gibi belgeler ile de yine motivasyonu yüksek tutmak hedeflenmektedir.

Derslerin akışı sırasında öğrenilen teknikler her çocuğun Aikido’ya verdiği zaman ve emeğe göre değişir. Herkes kendi seviyesine göre teknik öğrenir, çünkü her kuşak için öğrenilecek teknikler bellidir. Öğrenci bir başka arkadaşının öğrendiği ya da yaptığı haraket ve tekniği öğrenmeyi ne kadar çok isterse istesin seviyesi ve vakti gelmedikçe o teknikleri öğrenemeyecektir. Renkli kuşakların takılması da yine zaman ve bilgiyle alakalıdır ve bu da sabır erdemini geliştirmektedir. Ders arası konuşmalarda, sohbet anlarında ve sözlü paylaşım saatlerinde de Sensei (Eğitmen) tarafından sıklıkla sabır erdeminin öneminden ve nasıl geliştirilip pekiştirileceğinden bahsedilir.

Dolayısıyla tüm bunların ışığında Aikido yapan bir çocuk akranlarına göre sabır erdemini geliştirme ve pekiştirme hususlarında daha şanslı olacaktır.

ÇocukluDünya Editörünün mesajı: "Uzmanımızın yazısını okuduğunuz için teşekkür ederiz" Çocuk gelişimi, sağlıklı bir birey yetiştirmek için oldukça önem arz eden bir konudur. Kişinin karakteri, davranışları ve sağlığı çocukluk döneminde atılan temeller üzerine inşa edilmiştir. Bu sebeple ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konuların başında çocuk gelişimi gelmektedir. Küçük yaştan itibaren çeşitli bebek aktiviteleri ile bebeğinizle aranızdaki ilişkiyi daha sağlıklı bir boyuta taşıyabilmek ve onun gelişimine katkıda bulunabilmek mümkün. Bebek eğitimi için fiziksel ve psikolojik olarak onu iyi hissettirmek oldukça önemli. Peki, ebeveynler bu konunun üstesinden nasıl gelebilir? Çeşitli çocuk etkinlikleri, çocuk aktiviteleri bu konuda oldukça önemli bir yer kapsamaktadır. Ebeveyn, çocukla arasındaki iletişimi kuvvetlendirmek için onunla aynı zamanda oyun arkadaşı olmalıdır. ÇocukluDünya, aradığınız ve merak ettiğiniz çocuk gelişimi konularında size yardımcı olacak platformdur. Çocuğunuz için bir profil oluşturabilir, çocuğunuzun yaşına ve gelişimine göre bebek aktiviteleri, çocuk aktiviteleri ve çocuk eğitimi tavsiyeleri alabilirsiniz. Ayrıca alanında uzman kişilerin, sizin ve çocuğunuz için hazırladığı faydalı içeriklerden yararlanabilirsiniz.
Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Çocuğumuzun Gelişimini Nasıl Destekleriz?

Her çocuğun farklılığı doğumdan önce belirlenirken ve doğumdan sonraki dönemde eğitim ile gelişir....
4 Şubat 2019 - Pazartesi

Çocuk Yetiştirme Hakkında Sorularınızı Uzmanlarımız Cevaplıyor

Çocuk Yetiştirme Hakkında Sorularınızı Uzmanlarımız Cevaplıyor...
25 Nisan 2022 - Pazartesi

Çocuğunuz ile Kaliteli Zaman Geçirmek için İpuçları

Çocukla kaliteli vakit geçirebilmenin altın kuralı iletişimdir....
22 Kasım 2018 - Perşembe