Ateş Ölçerler ve Çocuklarda Ateş Ölçme Teknikleri

Zaman zaman çocukların hastalanması ebeveynlerde panik yaratıp akıllarda sorular bırakabilir. Ateş nereden ölçülür, hangi ateş ölçerleri kullanmak daha uygundur, hangi ölçerler bebeklerde kullanılabilir gibi sorularınız varsa yazımızı okumaya devam ediniz.

ateş ölçer

 

Ateş Nereden Ölçülür

Çocuk ve bebeklerde ateş ölçmek için uygun birkaç nokta vardır. Bebeğin kaç aylık olduğuna göre ateş ölçme opsiyonlarınız değişebilir.

Rektum: Bu ölçüm şekli en doğru ölçüm olarak kabul edilir. Rektumdan ölçüm yapabilmek için önce çocuğunuzu yüzüstü olacak şekilde kucağınıza ya da yatağa yatırın. Eğer yatağa yatırıyorsanız, kalçasını yükseltmek için çocuğunuzun altına yüksek olmayan bir yastık ya da havlu koyun. Kucağınıza yatırıyorsanız bacaklarının aşağıya sarktığından emin olun. Bir elinizle çocuğunuzun kalçasını iki yana doğru açıp diğer elinizle termometrenin ucunu yaklaşık 2cm olacak şekilde anüse yerleştirip, 2 dakika kadar bekletin. Ölçümü yaptıktan sonra ateş ölçeri dezenfekte etmeyi unutmayın. Çocuğunuz 2 yaşına gelene kadar bu ölçümü kullanmanız tavsiye edilir.

Alın: Çocuğunuzun ateşini ölçmek için termometrenizi çocuğunuzla aynı yerde bir süre bekletmeniz önerilir. Yaklaşık 10 dakika geçtikten sonra termometreniz temaslıysa çocuğunuzun alnına temas ettirerek bekletin. Çocuğunuzun alnının temiz olduğuna, alında ter veya kir olmadığına dikkat edin. Termometreniz temazsızsa alından kullanım kılavuzunda yazan kadar aralık bırakarak bekletin.

Koltuk Altı: İkinci opsiyonunuz koltuk altından ölçmektir. Çocuğunuzun koltuk altının terli veya kirli olmadığından emin olduktan sonra termometrenizi çocuğunuzun koltuk altına değecek şekilde yerleştirin, kolunu kapatıp 3 dakika kadar bekletin. Bu ölçümü çocuğunuz 2 yaşını geçtikten sonra kullanmanız tavsiye edilir.

Ağız (Oral): Bu ölçümü ağızdan yapabilmek için çocuğunuz en az 4 yaşında olmalıdır. Termometreyi çocuğunuzun dilinin altına yerleştirip dudakların kapalı tutulması gerekir. Çocuk termometreyi hareket ettirmemeli ve termometreyi ısırmamalıdır. Ölçümü yaklaşık 3 dakikada yapabilirsiniz.

Kulak: Bu ölçüm şekli 6 aydan küçük bebeklerde uygulanmamalıdır. Kulaktan ölçüm yapabilmek için çocuğunuzun kulağının kirli olmadığından emin olmalısınız. Eğer kulak akıntısı ya da kulak enfeksiyonu varsa bu ölçüm uygulanmamalıdır. Çocuğunuz bir kulağından kulaktan ilaç kullanıyorsa ölçümü diğer kulağından yapabilirsiniz. Eğer kulaklarının üstüne yattıysa, kulaklarını sıcak tutacak şeyler giydiyse, banyo yaptıysa, ölçüm yapmadan önce yarım saat kadar bekleyiniz. Kulaktan ateş ölçen termometreler kızılötesi olduğu için dijital termometreler kadar uzun süre bekletmenize gerek yoktur. Birkaç saniye kadar bekletmeniz yeterlidir.

dijital ateş ölçer

Ateş Ölçerler

Civalı Termometreler: Ateşi kısa sürede ölçemez ve kırılabilme ihtimali yüksek olup çocuğunuzu zararlı kimyasal maddelerden korumak adına civalı termometre kullanmamanız önerilir.

Dijital Termometreler: Civalı termometrelere oranla ateşi daha kısa sürede ölçer ve herhangi bir tehlikesi yoktur. Ateşi dijital ekrandan görebilirsiniz.

Kızılötesi Termometreler: Kulak ve alın için olanları mevcuttur. Kulak için olanı kulak zarındaki ve etrafındaki ısıyı ölçerken, alın için olan alın bölgesindeki ısıyı ölçer. Temaslı ve temassızı vardır ve sadece birkaç saniye içinde ateş ölçülebilir.

Ateş Ölçümü Sonuçları

Rektumdaki normal ölçüm sonuçları 36.6-37.9°C arası değişebilir. 38°C ve üstü tehlikelidir. Ayrıca rektumdan ölçülen ateş diğer bölgelerden ölçülenlere oranla 0.5-1°C kadar fazla çıkar.

Koltuk altı normal sonuçları 35.7-37.3°C olmalıdır. 37.4°C ve üstü fazladır.

Ağız ölçümündeki normal sıcaklık 35.5-37.5°C arasıdır. 37.6°C ve üstü fazladır.

Kulaktan ölçülen ateşin sonucu 35.5-37.5°C arası olmalıdır. 37.6°C ve üstü fazladır.

 

 

Aşağıdaki yazıları da okumak isteyebilirsiniz:

Çocuklarda Ateş ve Önlemleri

Bebekler Neden Terler?

Orta Kulakta Sıvı Toplanması ve Tedavileri

 

Bu yazı Azra Su Akbaş tarafından yazılmıştır.