2 Yaşındaki Çocuğunuzla Hangi Eğitici Oyunları Oynayabilirsiniz?

Tarih: 9 Nisan 2020 - Perşembe

2 Yaş Eğitici Oyunlar

 

Çocuğun ne çabuk iki yaşına geldi! Büyüme macerası hızla devam ediyor. 2 yaşındaki çocuğuna bakınca ne kadar hızlı geliştiğini ve büyüdüğünü fark edeceksin. Kucağındaki günleri dün gibiyken şimdi etrafta neşeyle koşuşturuyor, oyun ve aktivite ihtiyacı ise her zamankinden fazla.

 

2 yaşındaki çocuğunuzla etkinlik yapmanız neden önemli?

Beden dengesini kazanmış ve yürüme koşma gibi becerileri gelişmiş çocuk artık anne-babası ile birbirine top atma gibi eğitici oyunlar oynamaktan daha çok keyif alır. Bu ay çocuk 6 küpü üst üste koyarak kule yapabilir, yaptığı kuleleri devirmek onu çok eğlendirir. Kendisine verilen talimatları yerine getirmek için çözümler üretmeye başlar, problem çözme becerileri gelişir. Evde oynanabilecek oyunlar ve çocuk aktiviteleri bu becerileri desteklemek ve çocuğun sosyal, duygusal, bilişsel ve fiziksel alandaki gelişimini kuvvetlendirmek için en iyi yoldur. 2 yaş eğitici oyunlar çocuğunuzun zevk aldığı oyunlar olduğu kadar, onun gelişimine de destek olanlardır. Erkek oyunları ve kız oyunları arasında fark varmıdır sorusu birçok anne babanın aklına gelebilir. Önemli olan çocuğun gelişimini desteklemektir.

2 Yaş Çocuk Oyun Aktivite Önerileri

Popüler 2 yaş eğitici oyunlar arasından size örnek sunuyoruz.

Eğitici Oyun Aktivite Önerisi: Bezimiz Kirlendiğinde Belli Edelim

Tuvalet alışkanlığını kazandırma çabalarının erken başlamasını/ bebek hazır olmadan başlamasını önermiyoruz. Ailenin de aşırı titiz davranmasını istemiyoruz. Bebeğin duruşundan, yüz mimiklerinden altını kirlettiğinde rahatsız olduğunu hissediyorsan "Bana bezinin kirlendiğini belirtiyorsun, bezini hemen değiştireceğim" de ve değiştir. "Bana söyle" diyerek baskı yapma. Bezi hazır olmadığı bir anda çıkarmak ileride ciddi sorunlara neden olabilir.

Anlaşıldığını hissetmek bebeğe güven verir.

 

Eğitici Oyun Aktivite Önerisi: Suyu Durduralım

Plastik su kovasının yan tarafına bir delik aç. Kovayı su ile doldurmaya başla ve su deliğin seviyesine geldiğinde, delikten akan suyu parmağın ile deliği kapatarak durdurabildiğini çocuğuna göster. Daha sonra parmağını çek ve çocuğundan suyu durdurmasını iste. Suyu durdururken "Dur!", akmasına izin verdiğinde "Ak!" diyebilirsin.

Bu aktivite olaylara müdahale etmeyi ve neden-sonuç ilişkisini anlamayı geliştirir.

 

2 yaşına giren çocuk artık daha bağımsızdır. Birçok işi kendisi yapmak ister, yardımı reddeder. Bu yaştaki çocuk aynı zamanda oldukça inatçı ve dediğim dediktir. Sanki her şeye “Hayır” diyor ve karşı çıkıyor gibidir. Yemek, banyo ve uyku saati adeta bir çekişmeye dönmüştür. Bunlar çocuğun bağımsızlaşma ve kendi sınırlarını keşfetme denemeleridir. Bu dönemde sabırlı olunması çocuğun bağımsızlaşmasına engel olmadan net ve doğru sınırların çizilerek kurallar konusunda kararlı olunması önemlidir. 2 yaş sorunları ile ilgili uzman yazılarını ve çocuğunuzla yapabileceğiniz yüzlerce Aktivite Önerisini Çocukludünya’da bulabilirsiniz.

 

Lütfen çocuğunuzla bol bol 2 yaş eğitici oyunlar oynayın. Eğitici oyunları oynarken tamamen çocuğunuza odaklanın. Bazen sizin için zor gelse dahi oynadıkça çocuğunuzun gelişimine nasıl destek olduğunu, nasıl çocuğunuzu geliştirdiğinizi göreceksiniz. İnternette eğitici oyunlar 2 yaş diye arayan anne babalardan iseniz ÇocukluDünya tam size göre. Eğitici oyunlar nelerdir diye merak ediyorsanız lütfen hemen üye olun. 


* * * * * * * * * * * *

Uzmanlarımız ÇocukluDünya Yıllık Premium üyelerinden gelen soruları cevaplıyor. Hemen üye olun, sizin sorularınızı da cevaplayalım. Sadece eposta atmanız yeterli. Üye avantajlarını burada görebilirsiniz.

Çocuğum akran ve yetişkinlerden çok çekiniyor. Sürekli tedirgin. Ne yapmalıyım?

25 aylık kızım ebeveynle değil de birinci derece yakınlarıyla uyumlu, güvenli bağlandığını hissediyorum. Ancak dışarı çıktığımızda akran ya da yetişkinlerden çok çekiniyor, sürekli tetikte ve tedirgin bize yapışıyor. Oyun grupları ve benzeri etkinliklerle aşmaya çalışıyoruz. Kızımın bu duruşunu mizaç olarak mı kabul edip devam etmeliyiz yoksa farklı yöntemler bulabilir miyiz?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Olabilir, tabii mizaç olabilir. O çocuğun doğuştan getirdiği bir özellik olabilir ama benim çocuğum böyle doğdu diye ben onu böyle bırakmıyorum. Mümkün olduğu kadar çok büyük olmayan tekrar altını çizmek istiyorum oyun gruplarına katılıyor mu? Bire bir oyun düzenliyorum, komşuyla bir araya getiriyorum, oyun grubundan bir çocukla bir araya getiriyorum, parkta her gün gördüğü bir çocukla bir araya getiriyorum. Önce ilişkiyi birebir düzeyinde geliştiriyorum. Bugün bir çocuk, önce onunla kaynaşmasını sağlıyorum. Daha sonra ikinci bir çocuk yine teke tek, daha sonra üçüncü bir çocuk yine teke tek. Bir süre sonra her biri ile yeteri kadar güzel bir ilişki kurulmuşsa o zaman 2-3 çocuğu bir araya getiriyorum. Burada 3 çocuk olmamalarına özen gösteriyorum çünkü bir çocuk olunca ikiye bir koalisyon durumu olabilir, tek kalan benim çocuğum olabilir, o zaman öbürlerinden keyif almamış olur veya oynayan çocuk benimki olur tek kalan bir başka çocuk olur o zaman onların oyununu bozabilir. Eğer rakam 2 ise çok güzel ama daha fazlasıysa 4-5 çocuğu bir araya getirmek parkta bahçede o da çok keyifli olabilir. Bu çocuğun muhakkak çocuklarla, yetişkinlerle ve her gün görmediği kişilerle de bir araya gelmesini sağlamak lazım ki sosyalleşmesi mümkün olsun. Bu arada da bu çocuğa bir sürü beceri kazandırma, becerilerini daha iyi kullanır duruma getirmek çok önemli. Hani çocuk kendini güvende hissettiğinde artı güvendiği bir şey yaptığına inandığında, başarılı olduğuna inandığında biraz daha ortaya atabiliyor kendini. Yani yalnız çekingenliği değil özgüvenini de desteklemek yararlı olur.

İlginizi çekebilecek yazılarımız:

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Çocuklarda Sağlıklı Kişilik Gelişimi Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Çocuk kişilik gelişiminde en temel faktör ailedir....
5 Mart 2020 - Perşembe

Asosyal Çocuklar İçin Ne Yapabilirsiniz?

Yaşına uygun olarak yeteri kadar sosyal davranış sergilememek asosyallik olarak kabul edilebilir....
26 Nisan 2022 - Salı

Çocuklarda Şiddet Eğilimi

Çocuklarda görülen şiddetin ortaya çıkmasında genetik ve çevresel faktörler etkilidir. Çocuklar şiddeti çoğ...
5 Eylül 2023 - Salı