Bebeklerde Alerji Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Tarih: 22 Mart 2021 - Pazartesi

Bebeklerde Alerji Belirtileri ve Tedavisi

Bebek alerjisi çeşitli besinlere karşı olan alerjidir. En sık inek sütü alerjisi şeklinde görülmektedir.

Bebeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?

Kanlı kaka, egzama, hırıltı-hışıltı, öksürük, huzursuzluk, kusma, kilo alamama, kabızlık, ishal gibi semptomlarla kendini belli etmektedir.

Bebeklerde Alerji Türleri

2 yaşına kadar en sık besin alerjisi görülür. İnek sütü alerjisi, yumurta akı alerjisi besin grubunda en sık görülen alerjilerdir. Solunumsal etkenlere (polen, akar, toz vb.) karşı alerjiler de olabilmekle beraber ilk 2 yaşta besin alerjileri daha ön plandadır.

Bebeklerde Besin Alerjisi

Bebeklerde besin alerjisi en sık emzirme döneminde kanlı kaka, atopik dermatit (egzama), tekrarlayan hırıltı-hışıltı atakları (bronşiolit), öksürük, sık sık buhar tedavisi alma ihtiyacı ile ortaya çıkmaktadır. Buna en sık sebep olan durum inek sütü alerjisidir.

Bebeklerde Çevresel Alerjiler

Toz, polen, çimen, ağaç, akar, küf, böcek, hazır gıdalar, deterjanlar en sık alerji yapan çevresel etmenlerdir.

Bebeklerde Mevsimsel Alerjiler

‘’Mevsimsel alerjik rinit’’ halk arasında ‘‘bahar nezlesi’’, ‘‘saman nezlesi’’ olarak da bilinmektedir. Mevsimsel alerjilerde genellikle aile öyküsü mevcuttur. Çocuklarda mevsimsel alerjiler genellikle 2 yaşından sonra görülür. Mevsimle beraber polen, çimen, ağaçlar, hava kirliliği ile tetiklenir. Her mevsimde olabilirken geçiş mevsimlerinde yani bahar aylarında daha sık görülmektedir. Mevsimsel alerjiler burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gece ağız açık uyuma, horlama, burunda kaşıntı, sık hastalanma, hapşırık, geniz akıntısı, öksürük, gözlerde sulanma, kaşınma belirtileri ile ortaya çıkar. Mevsimsel alerjisi olan çocuklara genellikle geniz eti de eşlik edeceğinden gece ağız açık uyuma ve horlama semptomları da belirgin olabilmektedir.

Bebeklerde Alerji Testi Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Bebeklerde alerji testi yeni doğan döneminden itibaren her zaman yapılabilir. Spesifik IgE testi veya deriden prick testi ile yapılabilir. Emzirme döneminde olan bebeklerde diyet ile tedaviden tanıya da gidilebilir. İnek sütü diyeti ile semptomları gerileyen hastalarda bu tanı konulabilir. Besin alerjileri Ige aracılı ve non-Ige aracılı olarak ikiye ayrılır. Bazen semptomları olan hastalarda kan veya deri testinde alerji yokmuş gibi çıkabilir ancak bu bebeğin alerjisi olmadığı anlamına gelmez. Non-Ige aracılı olan alerjilerde kan ve deri testinde sonuç vermeyebilir. Diyet yaparak semptomlar gözlenir, diyetten fayda görülüyorsa bu şekilde de tanı konur.

Bebeklerde Alerji Teşhisi ve Tedavisi

Bebeklerde alerji teşhisi kan, deri testi veya diyetten eliminasyon şeklinde konulabilir. Bebeklik döneminde en sık besin alerjisi; besinlerin içinden de en sık ‘‘inek sütü protein alerjisi’’ görülür. Alerjik hastalıklarda temel çözüm ‘‘alerjenden uzak durmaktır’’. Saptanan besinin annenin ve bebeğin diyetinden çıkarılmasıyla semptomlar geriler. İnek sütü protein alerjisinden şüphelenildiğinde bir çocuk uzmanına başvurmak gereklidir. Annelerin kendi kendine diyet yapmaları uygun değildir. İnek sütü alerjisi diyeti özel bir diyettir, birçok bileşen içerir. Diyetisyen ve uzman hekim tarafından yönetilmelidir. Alerji tanısı alan bebeklerde anne sütü ile beslenme, ek gıda planı, alerji mamaları uzmanlarla beraber planlanır.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Çocuklarda Ateş Ve Önlemleri

Çocuklarda ateş neden olur? Ateş düşürme yöntemleri ve çocuğunuzu yüksek ateşten koruyacak önerilere ulaşab...
20 Ekim 2018 - Cumartesi

Tonsilit Nedir? Neden Olur? Bademciklerin Alınması Zararlı mıdır?

Tonsilit; sıklıkla bakteri ve virüslerin neden olduğu bir hastalıktır....
3 Şubat 2021 - Çarşamba

Ebeveynlere Sünnetle İlgili Öneriler

Sünnet yaşı olarak sağlıklı bebeklerde yenidoğan dönemi rahatlıkla tercih edilebilir.Sünnet öncesinde çocuğ...
3 Mart 2018 - Cumartesi