İshal hava sıcaklarının giderek artması ile bakteriyel enfeksiyon ajanları da besinlerde kolay hızlı üreyebilmektedir. Besinlerin özellikle artan hava sıcaklıkları ile birlikte gerekli saklanma koşullarına bağlı olarak mikroplarda ürettikleri toksinlerinde artış görülmektedir. Bu uygun şartta muhafaza edilemeyen besinleri tüketen çocuklar genellikle eşlik eden ek bir bulgu olmazsa (ateş, bulantı, kusma, halsizlik, karın bölgesinde ağrı, gaz) ishal ile karşımıza gelmektedir.
İshale sebep olan birçok virüsler ve bakteriler vardır. Bunlardan başlıcaları Rotavirus Salmonella, Esherichia Coli’dir.
İshal en çok 0-5 yaş grubundaki çocukları yaz aylarında etkilemektedir. Anne sütü alan bebeklerde 6-7’den fazla, anne sütü almayan çocuklarda ise 3’ten fazla dışkılama ishal olarak kabul edilebilir.
İshal olan çocuğa ne iyi gelir?
Virüslerin sebep olduğu ishallerde çocuklarımızı klinik olarak yakın takip edip gerekli tıbbi destekleri çocuk doktorları tarafından tedavileri düzenlenmelidir. 1 yaş üstü genel durumu iyi, bulantı, kusma ve ateşinin olmadığı durumlarda sıvı desteği ve beslenme önerileri ile şikâyetlerinde gerileme beklenmektedir. İshale iyi gelen meyve ve sebzelerin tüketimi hekimin uygulamış olduğu tedavi planına destek olarak kullanılabilir. Geçmeyen ishal durumu ile karşılaşıldığında tedavi protokolünü uygulayan hekim tarafından yeni bir tedavi planı belirlenerek gerekli tahlil ve testler uygulanır
Özellikle sıvı kayıpları anne sütü alan yenidoğanlarda yakından takip gerektirir. Emziren anne ne yerse bebek ishal olur . Bu durumla karşılaşılan yenidoğanları sıklıkla yatarak tedavi ederiz ve yakın takibe alırız. Yakın takibi yapılan bebekte ishal rengi de önemlidir. Tedavi süreci de bu takiplere göre şekillenir.
Bazı durumlarda özelikle bakterilerin sebep olduğu ishallerde tıbbi ilaç tedavisi gerekmektedir. Gaita kültürü ve mikroskobik incelemenin önemi hastanın kliniği ile değerlendirilerek uygun tedavi çocuk hekimi tarafından düzenlenmelidir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.