Gelişimi iyi olan ve anne sütü alan bebekte dışkılama sıklığı 3-4 güne kadar uzayabilir. Anne sütü en ideal besin olduğundan bağırsaklar tarafından neredeyse tamamen emilir ve buda dışkılamanın seyrekleşmesine neden olur. Dışkı normal ve karında distansiyon yoksa tedavi gerekmez, fakat bebeğin büyümesi etkilenir veya emzirmede sorunlar yaşanırsa tedbir alınır.
Anne sütünden inek sütüne geçişlerde aşırı inek sütü vermek, katı gıdalara geçişler ve mama konsantrasyonun değiştirilmesi kabızlığa en sık yol açan nedenler arasında yer alır. Ayrıca bebeklerde gereksiz ve yanlış ilaç kullanımı da kabızlığa neden olur. Bebeklerde tiroit hormonunun iyi çalışmaması da kabızlığa neden olur. Bebeklerin makatlarındaki çatlak da kabızlığa neden olur.
Okul öncesi ve okul çağı çocuklarında kabızlığın en sık nedeni fonksiyonel kabızlıktır. Dışkılama sırasında hissedilen ağrı ve huzursuzluk sonucunda çocuklar dışkıyı tutmayı tercih eder. Bu durum bir sonraki dışkılamanın daha ağrılı olmasına yol açar ve kusuru döngü bozulur. Beslenme bozukluğu ve yanlış davranışlar durumu daha da kötüleştirir.
Kabızlık dışkı sıklığında azalma, dışkı sıklığında değişiklik olmaksızın ağrılı dışkılama veya keçi pisliği gibi yuvarlak ve tane tane kaka olarak tanımlanır.
Karnın sağa tarafından başlayarak dairesel hareketlerle masaj yapılır, masaj saat yönünde olmalıdır. Önce apandisit bölgesinden yukarı doğru kaburgalara, sonra kaburgalardan sol alt tarafa, soldan kasıklarına doğru aşağı inilir. Günde en azından 10 dakika veya 3 kez üçer dakika olmalıdır.
Kabızlığa karşı önlem almak istiyorsak bebeklerde erken dönemde gereksiz yere inek sütü verilmemelidir. Bir yaş ve altı ve ek besine geçmiş çocuklarda meyve, sebze çorbası ve püresi, zeytinyağ ve tahıllar beslenmesine eklenmelidir. Anne sütü olabildiğince devam edilmelidir. Bir yaşından büyük çocuklarda kurubaklagiller, tahıl, meyve posası ile çiğnemesi sağlanarak ve bol sıvı verilmelidir.
Kabızlık ateş yapabilir, bazı ateşli hastalıklarda mesela idrar yolu enfeksiyonu gibi kabızlığa neden olur.
Bebeklerde erken dönemde gereksiz yere inek sütünden kaçınılmalıdır. Dışkılama eğitimi yaşına gelmiş olan çocuklarda günde iki kez yemekten sonra tuvalete için zaman ayrılmalıdır. Ancak zorlayıcı tuvalet eğitimi yapılmamalıdır. Büyük çocuklarda sıvı alımı, sebze ve meyve ve lif tüketimini artırmak gerekir.
Kabızlık sorunu ile karşılaşılan çocukta beslenmesine dikkat edilmeli ve normal bağırsak hareketlerini kazanmasına çalışılmalıdır.
Bir yaş ve altı ve ek besine geçmiş çocuklarda meyve, sebze çorbası ve püresi, zeytinyağ ve tahıllar beslenmesine eklenmeli. Anne sütü olabildiğince devam edilmeli.
Bir yaşından büyük çocuklarda kurubaklagiller, tahıl, meyve posası ile çiğnemesi sağlanarak ve bol sıvı verilmeli. Tabii ki bütün bunlarla çözülmeyen kabızlıklarda da ilaç kullanımına gidilmelidir.
Her yaşta ılık suda da 10-15 dakika oturma banyosu yapılması iyi olur. Bu banyo makattaki kasların gevşemesini sağlar. Tedavi süresini kabızlığın olduğu sürenin iki katına kadar sürdürmek gerekir ve kabızlık düzelse bile beslenme kurallarını dikkatle uyulmalıdır. Bütün bunlara rağmen düzelmeyen kabızlıkta doktor gözetimi altında ilaç kullanılır.
Pediatri Dr. Neslihan Korkmaz’ın beslenme ile ilgili videosunu mutlaka izleyin.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.