Çocuklar Ne Zaman Yogaya Başlayabilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tarih: 20 Temmuz 2017 - Perşembe

Çocuk Yogası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Çocuklar 3 yaşından itibaren yoga yapmaya başlayabilirler. 6-7 yaş bedensel ve zihinsel olarak idealdir. Ne kadar erken yogaya başlanırsa farkındalık verilirse onlar için çok daha verimli olur.

 

Çocuk yogası ne sıklıkta yapılabilir?

Çocuk yogası 20-25 dakika sürer, haftada 1 ya da 2 kez yeterlidir. Yoga eğitimi almış bu konuda bilgi sahibi olan ve bunu bilinçli olarak aktarabilen bir eğitmen tarafından verilmelidir.

Yogayı çocuklar için eğlenceli hale getirmek önemlidir. Hayvan taklitlerinden oluşan asanalarla (yoga pozları) yaptırılırken hikayeler anlatılıp, oyunlar oynanıp şarkılar söylenebilir. Çabuk sıkılmalarını önlemek için pozlar arasında geçişler daha hızlı yapılmalıdır. Bilgi aktarılırken aynı zamanda eğlenebileceği ortam hazırlanabilir.

Yogada oynanan oyunların en büyük özelliği rekabet olmamasıdır. Çocuklar kendilerini baskıda hissetmeden, kaybeden ve kazanan olmadan eğlenerek oyuna katılmaları sağlanır.

Anne ve babanın zorlaması ile asla yogaya yönlendirilmemelidir. Aksi takdirde yapılacak yoga çalışması çocuk üzerinde baskı yaratır ve mutsuzluk getirir.

Yoga yapılırken giysinin rahat olması çok önemlidir. Ayrıca yoga öncesi beslenme saatine dikkat edilmesi gerekir. Yemek yedikten 2 saat sonra yoga yapılması uygundur.

Uzm. Psikolojik Danışman Selda Özen’in “Duygusal Zeka Gelişimi” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.

Çocuk yogasında hangi pozlar yapılabilir?

  • Surya Namaskar (güneşe selam)
  • Hikayeler anlatılırken pozlar içinde olabilmek
  • Yoga doğa ile bir bütün olduğundan, asanalar hayvan, doğa ve obje içerir. Mesela kedi pozu yaptırılırken kedi olup miyavlayabilirler.
  • İkili ya da grup halinde oyun içinde pozlar içinde olmak.
  • Nefes çalışması
  • En son yatar durumda iken gevşeme ve meditasyon.

Dersler katılımcı çocukların yaşlarına ve diğer durumlara göre değişkenlik gösterebilir.

ÇocukluDünya Editörünün mesajı: Yoga, kişinin kendisini ve bedenini keşfetmesi, hayatta yaşadığı zorlukları yoga matında aşması olarak tanımlanabilmektedir. Peki, çocuk yogası nedir? Çocuk yogası, çocukların bedenlerini erken yaşta kavrayıp benimsemesini sağlayan, benlik duygularını geliştiren, doğayı taklit ederken doğaya saygı duymalarını da öğreten bir yogadır. Çocuk yogaları, yetişkin yogasına kıyasla daha eğlenceli ve hikaye anlatımlı olup çocukların oyun oynarken, taklit ederken gelişimlerini hızlandırmasını sağlamaktadır.

Çocuk yogasında, günlük oyunlardan farklı olarak rekabet ve kıyaslama bulunmamaktadır. Çocuklar birbirleri ile yarışmamakta, yalnızca kendilerine odaklanarak rahat hissetmektedir. Çocuk yogasının süresi ve içeriği çocuğun yaşına ve dikkat süresine göre değişiklik gösterebilmektedir. Alanında uzman eğitmenler eşliğinde yapıldığı takdirde çocuk yogası çocuğunuzun bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağlayacaktır.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Çocuğun Öz Bakım Becerilerini Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Öz bakım becerileri çocuğun giyinip soyunma, elini yüzünü yıkama gibi temizlik ihtiyaçlarının, beslenme ve tu...
27 Kasım 2018 - Salı

Çocuğun Planlama Becerileri Nasil Geliştirilir?

Planlama becerisi gelişmeyen çocuklar okul, ev gibi sosyal alanlarda organize olmakta güçlük yaşarlar....
27 Mart 2020 - Cuma

2 Buçuk Yaşındaki Çocuğunuzla Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

Çocuğun ile ne kadar çok farklı ve çeşitli oyun oynarsanız, onun çok daha fazla yönünü geliştirirsiniz....
9 Nisan 2020 - Perşembe