Birleşmiş Milletler tarafından Çocuk Hakları Sözleşmesi ile çocukların da yetişkinler gibi haklara sahip olması garanti altına alınmıştır. Türkiye Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni 1990’da Çocuklar için Dünya Zirvesi’nde imzalamıştır. Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin temel amacı, çocukları korumak ve çocuk haklarının dünya çapında yaygınlaşmasını sağlamaktır.
Çocuk haklarının dört temel ilkesi vardır.
Bu dört temel hak, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme anlaşmasının temellerini oluşturur.
Yukarıda çocukların haklarından bir kısmını görüyoruz. Çocuk haklarının tümünü görmek için buraya bakabilirsiniz. Çocuk hakları bağlamında iki önemli konu bulunmaktadır. Aile ve eğitim kurumlarının çocuk hakları ile ilgili bilgili olması ve bu hakları çocuklara hem öğretmek hem de bu hakları eyleme dönüştürmede yardımcı olmasıdır. Çocukların da herkes gibi yerine getirmesi gereken sorumlulukları bulunmaktadır. Böylece çocuklara hakların getirdiği sorumlulukların da olduğu öğretilmiş olacaktır.
Özellikle pandemi döneminde çocuk hakları neredeyse hiç aklımıza gelmedi. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin temel ilkelerinden biri olan ‘çocukların kendilerini ilgilendiren her karar ile ilgili görüşlerini ifade etme ve karar alma süreçlerine anlamlı katılım hakları’ çok açıktı.
Hak ve sorumluluklarının temelini ailede öğrenen çocuklar toplumsal ve akademik hayata uyum sağlamada çok daha rahat edeceklerdir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.