Çocuklara Ders Çalıştırmak | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Eğitimi

Çocuğunuzun Ders Çalışması İçin Neler Yapabilirsiniz?

Tarih: 16 Ağustos 2021 - Pazartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuğunuzun Ders Çalışması İçin Neler Yapabilirsiniz?

Çocukların Ders Çalışması

Aileler için çocuklarının akademik anlamda gereken özeni göstermesi önemlidir. Gerekli özeni göstermeyen çocukların annelerinin ve babalarının çoğunlukla çocuklarının ders çalışmamasından yakındığı görülmektedir.



Neden Çocuğum Ders Çalışmıyor?

Birçok çocuk ders çalışmayabilir ancak her çocuğun ders çalışmamasındaki etkenler birbirinden farklıdır. Çocuğunuzun ders çalışmasını sağlamak için öncelikli olarak neden ders çalışmadığını bulmak gerekmektedir. Çocuğunuzun ders çalışmamasına neden olabilecek bazı etkenler şunlardır:

  • Dersleri anlamakta zorlanıyor olabilir.
  • Dikkatini toparlamakta güçlük çekebilir ve dersin başına oturmakta zorlanabilir.
  • Özgül öğrenme güçlüğü sorunu yaşayabilir.
  • Okulda öğretmenleriyle ilgili bir sorun yaşamış olabilir.
  • Arkadaşlarıyla arasında problem olmuş olabilir.
  • Ders çalışma alışkanlığı edinmemiş olabilir.

Nedenlerini Çocuğunuzdan Dinlemelisiniz

Çocuğunuz ders çalışmıyorsa neden ders çalışmadığıyla ilgili kendisiyle konuşmalısınız. Nedenlerini çocuğunuzdan dinlerseniz çözüm yolunu bulmanız kolaylaşabilir.

Okulda öğretmeniyle veya arkadaşlarıyla bir problem yaşadığı için uzun süredir devam eden motivasyonunu kaybetmiş olabilir. Okula başladığından beri dersin başına oturmakta güçlük çekiyorsa, ders başına oturmamak için bahane üretiyorsa ve odaklanmakta güçlük çekiyorsa dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olabilir. Okuma, yazma ve matematikte arkadaşlarından oldukça geride kaldıysa özgül öğrenme güçlüğü yaşıyor olabilir ve bu nedenle motivasyonunu kaybetmiş de olabilir. Dersler önceki zamanlardan daha da yoğun bir şekilde ilerliyorsa takip etmekte zorluk çektiği için hiç çalışmamayı da tercih edebilir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Ders Çalışmayan Çocuğum İçin Ne Yapmalıyım?

Eğer çocuğunuzda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ya da özgül öğrenme güçlüğü olduğunu düşünüyorsanız bir çocuk psikoloğuna veya çocuk psikiyatristine danışmanız gerekmektedir. Öğretmeniyle veya arkadaşlarıyla bir problem yaşadığını düşünüyorsanız okulundaki rehber öğretmeniyle görüşebilirsiniz.

Ders çalışma alışkanlığının olmadığını düşündüğümüz çocuğunuz için yapacağınız bazı yönlendirmelerle çocuğunuzun ders çalışma alışkanlığı edinmesini sağlayabilirsiniz.

  • Çocuğunuzun ders çalışma programını kendisinin yapmasına fırsat verebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun yaptığı ders çalışma programını göz önüne iliştirebilirsiniz.
  • Sessiz bir ortam sağlayabilirsiniz.
  • Etraftaki dikkat dağıtıcı görselleri olabildiğince en aza indirebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun odaklanabileceği en yüksek süreyi belirleyip o kadar ders çalışmasını beklemek ve fazlasına yönelik beklentide olmamak işe yarabilir.
  • Saatlerce çalışmasını beklemek yerine dikkat süresine yönelik birkaç periyot halinde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Aralarda molalardan faydalanmasına izin vermelisiniz.
  • Haftalık programına uyduğu vakitlerde onu motive edici cümleler kurabilirsiniz fakat uymadığında da anlayışlı olup bir sonrakinde uyacağına olan inancınızı dile getirebilirsiniz.
  • Ödevlerini ve okul için olan sorumluluklarını yerine getirmeyen çocuğunuzun yerine ödevlerini ve sorumluluklarını yapmamalısınız.
  • Ödevlerini ve sorumluluklarını yerine getirmeyen çocuğunuz bunun sonuçlarına katlanmayı öğrenmelidir. Okula gittiğinde öğretmenine kendisi açıklama yapmalıdır.
  • Tüm bunlara rağmen çocuğunuz tek başına anlamakta zorlanıyorsa ders çalışmasına siz yardımcı olabilirsiniz ya da yardım edecek güvenilir birini bulabilirsiniz.

Karnesi Kötü Çocuk “Düşük Zekalı” Değil

Aileler çocuklarının karnesi bekledikleri kadar iyi gelmediği zaman hayal kırıklığına uğrayabilir ve üzülebilirler. Buna benzer şekilde çocuklar da kendi karnelerine dair hoşnutsuzluk yaşayabilir. Tüm aile bu durumdan memnun olmayabilir ancak unutulmamalıdır ki karnenin iyiliği ya da kötülüğü zekanın gelişmişliğini veya gelişmemişliğini göstermemektedir. Karnesi iyi gelen çocuk üstün zekalı olmayabildiği gibi karnesi kötü gelen çocuk da düşük zekalı olmayabilir. Karnenin iyiliği genellikle çalışma seviyesinin ve disiplinin iyi olmasıyla ilişkilidir. Karnenin kötülüğü ise yeteri kadar gayret gösterilmediğini belirtebilmektedir.

Çocuğunuzun karnesinin yeterince iyi olmamasına ek olarak günlük hayatta da adaptasyon sorunu yaşadığını düşünüyorsanız mental yeteneklerinin değerlendirilmesi için bir çocuk psikoloğundan veya çocuk psikiyatristinden randevu almanız gerekmektedir.

Çocukların Okuldaki Başarısı Anne ve Babaya Mı Bağlı?

Annelerin ve babaların bazıları çocuklarının okullarındaki başarısını veya başarısızlığını kendileriyle ilişkilendirebilirler ancak çocukların okul başarısı anne ve babasıyla tam olarak ilişkili değildir. Çocuğun akademik başarısı kendi emeği ve çabasıyla ilişkilidir. Çocuk emek verip çaba gösterirse genelde sonuçları iyi olmaktadır fakat yeteri kadar emek verilmeyip gayret de gösterilmediği takdirde sonuçlar çocuklar için üzücü olabilmektedir. Ebeveynler, çocuğun okuldaki başarısına yardımcı olmak için çocuğunun akademik disiplinini oturtmasına yardımcı olmalıdır. Ders vakitleri veya ekran süresi gibi konularda çocuğuyla birlikte karar verebilmeli ve sınır koyabilmelidir.

Çocuklara Ders Çalışmayı Eğlenceli Hale Getirmenin Yolları

Çocuklar için eğlence oyun demektir. Eğer çocuğunuzun eğlenceli bir şekilde ders çalışmasını istiyorsanız oyunlardan faydalanabilirsiniz. Örneğin İngilizce için renkli kağıtlardan kelimeleri çalışabilirsiniz. Türkçesini bir yüzüne yazdığınız kağıdın arka tarafına İngilizcesini yazıp yarış yapabilirsiniz. Aynısını matematik formülleri için de deneyebilirsiniz. Formülleri bir kağıda yazıp arkasına ne için olduğunu yazıp tahminler üretebilirsiniz. Şarkılar yoluyla öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Hikayeler üretebilirsiniz.


***** ***** *****

Uzmanlarımız ÇocukluDünya Premium Üyelerinin sorularını cevaplıyor. Siz de üye olup, soru sorabilirsiniz.

Çocuğumu derse nasıl oturtabilirim?

Kızımı derse oturtmak çok zor. Her defasında 5/10 dakika, öncesinde kendisi ile dinlenme zamanı belirliyoruz ve hangi saatte derse gideceğini kararlaştırıyoruz ancak dediğimiz saatte asla oturmuyor, kendisine oyalanacak şeyler buluyor. Örneğin kardeşimle beş dakika oynayayım öyle gidiyim veya 10 dakika başka birşey yapıcam vs böyle böyle saatler geçiyor. Hem sürekli kendisine hadi diyorum veya kavga da edebiliyoruz. Nasıl davranmalıyım?

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON: Merhabalar,

Ödev konusunu tartışmadan önce onunla günlük programını ve haftalık programını konuşun.

Sonra onunla birlikte bir haftalık görev çizelgesi hazırlayın

Bu çizelgede 1’i geniş, 7’si dar, 8 sütun olsun dar sütunlara haftanın günlerini yazın.

1. geniş sütuna çocuğunuzun günlük görevlerini alt alta yazın, yanlarına hangi saatte yapılması gerekiyorsa onu da birlikte yazın

Örneğin:

7’de kalktım

7.05- 7.20 tuvalet

7.20- 7.30 giyindim

7.30- 7.50 kahvaltı

8.00 okula gittim

.......okul

.......okul dönüşü dinlendim

kahvaltı

.......- .......ders çalıştım

15 dakika ara

........- .......ödevlerimi yaptım

........oynadım, eğlendim

.......akşam yedim

........yattım

Bu bir örnek, istediğiniz görevleri, uygun saatleri birlikte yazabilirsiniz.

Zamanında yapılan her görevin yanına bir + koyun, akşam uyumadan + ları birlikte sayın.

Şu kadar + ın olursa ödülün bu olur, şu kadar + ın olmazsa cezan bu olur gibi bir pazarlık yapmayın, + larını alması için teşvik edin.

Görev zamanında yapılmadığında veya zamanında bitirilmediğinde + koymadığınız için kutu boş kalacak sonra çizelge hakkında konuşun, görevlerin vaktinde yapılması için öneriler getirmesini isteyin. Programa uyabilmesi için saat kullanmak, çalar saat kurmak, alarm çaldırmak kum saati kullanmak yararlı olur.

Bu çizelge haydileri azaltacak, kavgaları yok edecektir. Çizelgenin kuralı: bir görevi bitirmeden diğerine geçememektir.

Kolay gelsin


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X