Çocuklarda Odaklanma | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Çocuğunuzun İyi Odaklanmasını Nasıl Sağlayabilirsiniz?

Tarih: 19 Mayıs 2021 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuğunuzun İyi Odaklanmasını Nasıl Sağlayabilirsiniz?

Çocuklarda Odaklanma

Çocuğunuzun bir iş yaparken iyi odaklanmasını sağlayabilmek için bazı yöntemleri uygulayabilirsiniz.

 

  • Dikkat dağıtıcı uyaranları azaltabilirsiniz:

Etrafta görsel veya işitsel olarak dikkat dağıtıcı uyaranlar olabilir. İşitsel uyaran ve görsel uyarana kombine olarak televizyon örnek gösterilebilir. Bu tarz uyaranları kısıtlayabilirseniz çocuğunuzun konsantrasyon süresinin arttığını görebilirsiniz.

  • Hoşlandığı aktiviteleri yapabilirsiniz:

Her çocuğun yapmaktan hoşlandığı aktiviteler birbirinden farklıdır. Çocuğunuzun yapmaktan hoşlandığı aktiviteleri yaptığında veya sevdiği oyunları oynadığında dikkatini uzun süre tuttuğunu gözlemleyebilirsiniz. Yapmaktan hoşlanmadığı şeyleri sevdikleriyle kombine ederek dikkatini çekebilirsiniz.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

  • Aşırı stresten uzak kalmasını sağlayabilirsiniz:

Aşırı stresin ve kaygının çocukların dikkat becerilerini olumsuz etkilediği bilinmektedir. Bu sebeple çocuğunuzu aşırı stres veya kaygı yaratacak ortamlardan uzak tutarak iyi odaklanmasını sağlayabilirsiniz.

  • Etraftaki dağınıklığı azaltabilirsiniz:

Bazı çocuklar oyuncaklarının neredeyse hepsini dağıtıp her biriyle az miktarda oynamaktadır. Bunun önüne geçmek için çocuğunuzun hangi oyuncakla oynamak istediğini öğrenip o oyuncağı çıkarabilirsiniz. Eğer çocuğunuz istediği oyuncakla yeterince oynadığını düşünüyorsa o zaman o oyuncağı birlikte kaldırabilirsiniz. Sonrasında istediği diğer oyuncağı çıkarabilirsiniz. Bu tarz bir rutinle ilerliyor olmanız çocuğunuzun odaklanmasını arttırabilmektedir.

  • Aynı anda bir aktivite yapabilirsiniz:

Çocuğunuz bir aktivite yaparken başka bir aktivite ile meşgul olmasını engelleyebilirsiniz. Aynı anda bir oyuna veya bir aktiviteye odaklanmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle tüm konsantrasyonunu sadece bir oyuna veya aktiviteye yönlendirmesine katkı sağlarsınız.

  • Uzun süreli bir işi periyotlara bölebilirsiniz:

Uzun süreli bir işi bir periyotta yapmak hem odaklanmak hem de motivasyon açısından çocuklar için zorlayıcı olabilmektedir. Bu nedenle çocuğunuzun uzun zaman gerektiren bir işi periyotlar halinde yapmasını sağlayabilirsiniz. Periyotlar arasında kısa süreli bir ara vermek motivasyonu arttırabileceği gibi odaklanmayı da arttırabilmektedir.

  • Ortamın koşullarına dikkat etmelisiniz:

Çocuğunuzun ders veya aktivite yapacağı ortamın ısısına, ses miktarına ve ışığına dikkat etmelisiniz. Oda ısısı normal olmalıdır, sessiz bir ortam seçilmelidir ve ışık yeterince iyi olmalıdır.

  • Spora yönlendirebilirsiniz:

Spor ile günlük atması gereken enerjiyi atan çocuğun hareketlilik oranında azalma olduğu bilinmektedir. Hareketlilik ihtiyacı azalan çocuğun aktivite başında öncekinden uzun süre oturduğunu fark edebilirsiniz.

  • Ekranla geçirdiği vakti sınırlandırabilirsiniz:

Çocuğunuzun tablet, televizyon, bilgisayar ve telefon ile geçirdiği zamanı kısıtlanmasını Amerikan Pediatri Birliği’nin önerilerine göre yapabilirsiniz. Ekranla geçirdiği fazla vakit dikkat becerilerini olumsuz etkilemektedir.

  • Motive edebilirsiniz:

Bir önceki güne oranla çocuğunuzun dikkat süresinin daha uzun olduğunu fark ettiğinizde öncekine kıyasla daha uzun süre odaklanabildin şeklindeki cümlelerle motivasyonunu arttırabilirsiniz. Teşvik ve motive edici cümleler kullanmanız olumlu bir etki yaratacaktır.

  • Öğrenme yöntemine göre ders çalışmasını sağlayabilirsiniz:

Eğer çocuğunuz yazarak daha kolay öğreniyorsa görsel veya işitsel öğrenme tekniklerini azaltıp yazarak öğrenmesini teşvik edebilirsiniz. İşitsel olarak öğrenme teknikleri ile dikkatini uzun süre tutabiliyorsa işitsel yöntemlerden yararlandırabilirsiniz.

Çocuklarda Dikkat Süresi Nasıldır?

Çocukların yaşlarına göre dikkat süreleri değişiklik göstermektedir. Yaşı büyüyen çocuğun dikkat süresi de uzamaktadır. Küçük yaş çocuklarından örneğin 2-3 yaş çocuğundan bir işe uzun süre odaklanmasını beklemek doğru değildir ancak yaşın büyümesiyle çocuğunuzun konsantrasyon süresinin de uzadığını gözlemleyebilirsiniz. Bu sebeple çocuğunuzun dikkat süresini kendinden büyük çocukların dikkat süresi ile karşılaştırmaktan kaçınmalısınız.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuğum İçin Ne Yapmalıyım?

Çocuğunuza bir çocuk ve ergen psikiyatristi tarafından dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı konmuş olabilir. Bu tanıyı alan çocukların psikiyatristi tarafından verilen tedaviyi düzenli bir şekilde uyguluyor olması gerekmektedir. Çocuğunuza ilaç tedavisi uygun görüldüyse bu tedaviyi aksatmadan uygulamalısınız. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların verilen tedaviye uyulmadığı takdirde sadece ders başarısında azalma gözlemlenmemektedir. Ek olarak birçok sosyal ve davranışsal problemlerin de oluştuğu araştırmalar tarafından ispat edilmiştir. Bu sebeple verilen tedaviye çocuklarının uyuyor olmasını aileler takip etmelidir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X