15 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tarih: 27 Åžubat 2020 - PerÅŸembe

15 Aylık Bebek Gelişimi

 

15 aylık bebeklerin ince motor ve kaba motor becerileri hızla geliÅŸmeye devam etmektedir. DiÅŸleri çıkmaya devam eder. Dil geliÅŸimi ve biliÅŸsel geliÅŸimi de hızlıdır.

 

15 Aylık Bebek Gelişimi Boy Kilo

Bebek geliÅŸimi deÄŸerlendirilirken boy ve kilo olarak ortalama deÄŸerler verilebilir. Dünya SaÄŸlık Örgütü tarafından ortalama deÄŸerler belirlenmiÅŸtir. 15 aylık kız bebeklerin boyu yaklaşık olarak 77 santimetreyken erkek bebeklerin boyu 79 santimetredir. Kilo olarak bakıldığında ise kız bebekler 9600 gramken erkek bebekler 10 kilogramdır. Bu deÄŸerlerin dünya genelinde verilen ortalama deÄŸerler olduÄŸu bilinmelidir.

15 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi

Bu ayda da bebeklerin ince motor ve kaba motor becerileri geliÅŸmeye devam etmektedir. Kendi fiziksel becerilerini test etmeye ve gözlemlemeye oldukça meraklıdırlar. 15 aylık bebeklerin birçoÄŸunun desteksiz bir ÅŸekilde yürüdükleri bilinmektedir. Bazı bebekler 18 aylık olana kadar desteksiz yürüyemeyebilir ve bu normal olarak kabul edilir. Tırmanma, koÅŸma ve atlama gibi benzer hareketleri yaptıkları gözlemlenir. Bebeklerin fiziksel geliÅŸimine katkıda bulunmak için bir topla oyunlar oynanabilir. Bu oyunlarda bebeklerin topun peÅŸine koÅŸmasına, topa vurmaya ve onu elleriyle yakalamaya çalışmasına fırsat verilmelidir. Bu karşılıklı topla oynama oyunu, motor becerilerinin geliÅŸmesine yardımcı olur.

Bahsedilen kaba motor becerilerinin yanında ince motor becerileri de geliÅŸmeye devam etmektedir. Normal bir bardaktan su içebilir. TutabileceÄŸi büyüklükteki ve çok küçük olmayan bloklarla oyalanabilir. Pastel boyalarla karalamalar yapabilir.

Bu dönemde bebeÄŸin fiziksel olarak bağımsız olduÄŸu alanın geniÅŸliÄŸi artmıştır. Bu nedenle gidebileceÄŸi ve ulaÅŸabileceÄŸi yerlerdeki eÅŸyalara dikkat edilmesi gerekmektedir. GüvenliÄŸini tehdit edebilecek unsurlar ortadan kaldırılmalıdır.

15 Aylık Bebek Diş Gelişimi

Bebeklerin bu ayda da diÅŸleri çıkmaya devam etmektedir. BirçoÄŸunun ön kesi diÅŸleri ile yan kesici diÅŸleri önceki aylarda çıkmıştır. 14-18 ay arasında alt diÅŸlerden birinci azı diÅŸlerinin çıkmaya baÅŸladığı görülmektedir. 13-19 ay arasında ise üst diÅŸlerden birinci azı diÅŸleri çıkmaktadır. 10-16 ay arasında alt diÅŸlerden yan kesicilerin çıkmaya baÅŸladığı bilinmektedir. Bu diÅŸlerin çıkmaya baÅŸlamasıyla birlikte bebeklerde bazı huzursuzluklar görülebilmektedir.

15 Aylık Bebek Beyin Gelişimi

Bu yazıda, bebeklerin beyin geliÅŸimi incelenirken biliÅŸsel geliÅŸimine ve dil geliÅŸimine ayrı baÅŸlıklar altında bakılmıştır. Öncelikli olarak dil geliÅŸiminden bahsedilecektir. Sonrasında ise biliÅŸsel geliÅŸim aktarılacaktır.

15 Aylık Bebek Dil Gelişimi

15 aylık bebeklerin dil becerilerinin önceki aylardan daha geliÅŸmiÅŸ olduÄŸu fark edilmektedir. Kullandıkları kelimelerin sayısı artmıştır. Genel olarak 3 ile 5 kelime kullanabilirler. Bazı bebekler için bu rakam 10 kelimeye kadar çıkabilir fakat bu sayı her bebek için farklıdır. Kültürel olarak bebeklerin kullandıkları kelimelerin de farklılaÅŸtığı bilinmektedir. Türk bebeklerin en çok “anne”, “baba”, “aba”, “bebek” gibi isim olan kelimeleri kullandıkları görülmektedir. Henüz fiilleri kullanmaya baÅŸlamamışlardır.

İsteklerini iÅŸaret ederek gösterebilir. Bazı zamanlarda yapmak istediklerini size getirebilir. ÖrneÄŸin, sizinle oyun oynamak istediÄŸinde oyuncağı size getirip gösterebilir ve bir ÅŸeyler homurdanabilir.

Sizin de basit cümleler kurduktan sonra yapmasını istediÄŸiniz ÅŸeyleri bebeÄŸinizin yaptığını görebilirsiniz. ÖrneÄŸin, “Buraya gelir misin?” dediÄŸinizde sizin yanınıza geldiÄŸi zamanlar olabilir.

15 Aylık Bebeğin Bilişsel Gelişimi

15 aylık bebeÄŸin biliÅŸsel becerileri de hızlı bir ÅŸekilde geliÅŸmeye devam etmektedir. Dil geliÅŸiminde bahsedildiÄŸi üzere basit ve az kelimelerle kurulmuÅŸ cümleleri anlayabilirler. Kurulan bu cümlelerle ondan yapılması istenilenleri duyduÄŸunda yaptığı görülebilir.

15 aylık bebek geliÅŸim döneminde bebekler, günlük hayatta olup bitenler hakkında daha fazla bilgi sahibidir. Günlük rutinleri daha iyi algılayabilirler. Gün içerisinde kendi davranışlarında da daha iyi anladıklarına dair ipuçları görülebilir. ÖrneÄŸin, günlük hayatı taklit eden oyunlar oynayabilirler. Yer süpürme veya bardaÄŸa su doldurma gibi oyunlar oynadıklarına ÅŸahit olunabilir.

Problem çözme becerileri geliÅŸmeye devam ettiÄŸinden dolayı bazı küçük görevleri yapmaya baÅŸlayabilirler. Birkaç parçalı puzzleları yapabilirler. İki veya üç parçadan oluÅŸan daire ya da kare gibi daha basit ÅŸekilleri olan parçaları bulabilirler.

15 Aylık Bebeğin Zeka Gelişimi

Zeka denildiÄŸinde birçok aile tarafından biliÅŸsel zeka akla gelse de birçok zeka türü vardır. Bu nedenle zeka geliÅŸimini deÄŸerlendirirken birçok zeka türünü de deÄŸerlendirmek gerekmektedir. Gardner tarafından zeka 8 ayrı alana ayrılmaktadır: sözel-dilsel zeka, mantıksal-matematiksel zeka, görsel-mekansal zeka, bedensel-kinestetik zeka, iÅŸitsel-ritmik zeka, kiÅŸisel-içsel zeka, kiÅŸilerarası-sosyal zeka ve doÄŸa-varoluÅŸsal zeka. Her çocuÄŸun yatkın olduÄŸu zeka türü veya türleri birbirinden farklıdır. Bunu etkileyen birçok faktör vardır. Genetik, bunlardan bir tanesi olarak kabul edilmektedir.

Sözel-dilsel zeka, dili etkin bir biçimde kullanabilme olarak tanımlanabilir. Sözel-dilsel zekası baskın olma eÄŸilimde olan bebekler ona kitap okunmasından ve onunla konuÅŸulmasından oldukça keyif alırlar. BebeÄŸinizin sözel-dilsel zeka geliÅŸimine katkı saÄŸlamak istiyorsanız ona kitaplar okuyabilirsiniz. Vücudunun bazı bölümlerini öÄŸretebilirsiniz. Sonrasında o bölümleri ona sorarak göstermesini isteyebilirsiniz. Puzzle yaparken parçaların isimlerini söyleyebilirsiniz.

Mantıksal-matematiksel zeka, neden-sonuç iliÅŸkisi kurabilme, sayılarla öÄŸrenebilme gibi açıklanabilir. Bu zeka türünde yatkın olma eÄŸiliminde olan bebekler için veya bu alana katkı yapmak isteyen aileler için bebeÄŸinize olayları neden-sonuç iliÅŸkisi kurarak anlatabilirsiniz. Bunlar anlatılırken çok fazla ve abartılı kelimeler kullanmak yerine basit ve az kelimeler kullanılmalıdır. ÖrneÄŸin “Bu sıcak, bu yüzden dokunmuyoruz.” gibi cümleler kurulabilir. Oyunlarla sayıları yavaÅŸ yavaÅŸ duymasını saÄŸlayabilirsiniz. Bu oyunlarda da çok fazla sayı bilgisi vermektense 1-2-3 gibi rakamları duyması saÄŸlanabilir.

Görsel-mekansal zeka, olayları ve durumları görüntüsel olarak algılama ve bu ÅŸekilde hafızaya alabilme olarak tanımlanabilir. Bu zeka türüne katkı saÄŸlamak isteyen aileler bebekleriyle birlikte renkli boyamalar yapabilirler. Görsel içeriÄŸi fazla olan kitaplardan faydalanabilirler. Resimlere birlikte bakıp o resimler hakkında konuÅŸabilirler.

Bedenin kullanımıyla olayları algılayabilme ve hatırlayabilme becerisine bedensel-kinestetik zeka denmektedir. Bu zeka türünü geliÅŸtirme eÄŸiliminde olan çocukların hareket halinde olma istekleri bazı akranlarına kıyasla fazla olabilir. Bu alana katkı saÄŸlamak isteyen aileler bebeÄŸiyle birlikte küçük deneyler yapabilirler. Bu deneyler yoluyla öÄŸrenmesini pekiÅŸtirebilirler. Dokunarak, keÅŸfederek ve hareketli oynanan oyunlar bu bebeklerin oldukça hoÅŸuna gitmektedir.

İşitsel-ritmik zeka, iÅŸitsel olarak algılama ve tanımlama olarak yorumlanabilir. Bebeklerde bu alanın geliÅŸimi için yeteri kadar iÅŸitsel uyaranların olduÄŸu etkinlikler yapılabilir. ÖrneÄŸin, birkaç parçalı ve parça yerine konduÄŸunda o parçaya uygun ses çıkaran puzzlelarla (yap-boz) oynanabilir. Birkaç basit cümleli ÅŸarkılar veya ninniler söylenebilir.

KiÅŸisel-içsel zeka, bireyin kendini tanıyabilme becerisi olarak tanımlanabilir. Bu zeka türünün geliÅŸimi için bebek doÄŸduÄŸundan itibaren yapılabilecek aktiviteler bulunmaktadır. Aileler, bebeklerinin duygularını, hareketlerinden ve yüz ifadelerinden anlayıp ona yansıtabilirler. ÖrneÄŸin; “Bunu yiyince gülümsedin, bunu seviyorsun.” gibi cümlelerle bebeÄŸin kendi farkındalığını ve dikkatini kendisine verebilme becerisini arttırmasına yardımcı olabilirler.

KiÅŸilerarası-sosyal zeka, karşılıklı iletiÅŸimin kuvvetli olabilmesi ve karşılıklı uyumlanma olarak açıklanabilmektedir. Bu alana katkı saÄŸlamak için bebekle birlikte oyunlar oynanabilir. Oyunlarda cümlelerden faydalanılabilir. Yaşıtlarının olduÄŸu mekanlarda bulunulabilir. Yaşıtlarıyla sözlü veya sözsüz iletiÅŸim kurmasına fırsatlar verilebilir.

DoÄŸa-varoluÅŸsal zeka canlıların varlığını anlayabilme, onlar üzerine düÅŸünebilme ile tanımlanabilmektedir. Hem bu zeka alanını geliÅŸtirme eÄŸiliminde olan bebekler hem de bu alana katkı saÄŸlamak isteyen aileler, bebeklerin doÄŸa ile temas içerisinde olduÄŸu oyunlar oynayabilirler. DoÄŸadan buldukları birkaç farklı dokuya sahip nesnelere bebeÄŸin dokunması ve algılaması saÄŸlanabilir. DoÄŸadaki canlıların dokusunun taklidi olan ve onlara temas etmeyi saÄŸlayan kitaplar alınıp birlikte oyunlar oynanabilir.

Bebeklerin hayata geldikten sonraki ilk 3 yıl boyunca annesi gibi ona bakım veren kiÅŸiyle yeterli duygusal baÄŸ kurabilmesi, tüm bu zeka türlerinin geliÅŸimine katkı saÄŸlamaktadır. Bu nedenle çocukların her dönem ihtiyacı olan koÅŸulsuz sevgi ve kabul, özellikle ilk 3 yıl boyunca bebeklere verilmelidir.

15 Aylık Bebek Gelişim Aktiviteleri

Uykunun bebeklerin geliÅŸimin çok önemli bir parçası olduÄŸu unutulmamalıdır ve 15 aylık bebeklerin yeterli uyumalarına dikkat edilmelidir.

15 aylık bebek geliÅŸimi için oyun, oyuncak ve ekilikler çok önemlidir. Bu yazının içerisinde bahsedilen geliÅŸimi destekleyecek aktivitelere ek olarak baÅŸka aktiviteler de verilebilir. İnce motor geliÅŸimine katkı saÄŸlayabilecek lego oyunları oynanabilir. Farklı boyutlardaki halkalardan oluÅŸan oyuncaklarla oynanabilir. Mandallarla oyunlar kurulup oynanabilir. Birlikte farklı nesnelere vurarak müzikler yapılabilir.

 

İlginizi çekebilecek diÄŸer yazılarımız:

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Zihinsel ve Bedensel GeliÅŸim Aktiviteleri

GeliÅŸim sürecinin yakından takip edilmesi, hangi ayda hangi basamakların çıkılması gerektiÄŸini bilinmesi saÄŸlÄ...
5 Eylül 2021 - Pazar

Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Dokuz ay boyunca dört gözle beklediğiniz bebeğiniz artık kollarınızda, elbette ki birçok kitap okudunuz, tecrüb...
20 Temmuz 2017 - PerÅŸembe

Bebekler Ne Zaman Döner?

Bebekler 6-7 aylıkken dönmeye başlarlar....
31 Ekim 2020 - Cumartesi