Bebeğinizi Başkalarına Öptürmek Zararlı Mıdır?

Tarih: 14 Nisan 2022 - PerÅŸembe

Bebekleri Başkalarına Öptürmek

Bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için sevgi şarttır. Ebeveynlerin bebekleri öpmesi normaldir, ancak aynı zamanda ebeveyninde bebeği tehlikeli enfeksiyonlara yakalanmaktan koruması da önemlidir.


Bebekleri Öperken veya Kucaklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dikkate alınması gereken kilit noktalardan biri de özellikle doğumun ilk üç ayında, herhangi birinin bebeğinizi ağzından veya ağız bölgesi yakınından öpmesine izin verilmesi söz konusu olmamalıdır. Aşağıdakiler, enfeksiyon kapmış birinin bebeğe yaklaşması veya bebeğin alerjik olduğu bir şey giyen/yiyen biri tarafından öpüldüğünde bebeğinizde tetiklenebilecek birkaç koşuldur. Dr. Hemendra Gupta (Pediatri)’ya göre:

  • İnsan vücudunun her yerinde, saÄŸlıklı yetiÅŸkinler için çoÄŸunlukla zararsız olan ancak yeni doÄŸanları etkileyebilecek bakteri veya virüsler bulunur. Ancak, yeni doÄŸan bebeklerin, bağışıklık sisteminin yetiÅŸkinlere göre henüz geliÅŸmemiÅŸ ve güçlenmemiÅŸ olmasından kaynaklanır. Bu nedenle, bebeÄŸinizi kucaklarken veya öperken aÅŸağıdaki önlemlere uymanız önerilir.
  • Ebeveyn olarak, kiÅŸisel ağız hijyeninizi düzenli korumaya dikkat edin.
  • BebeÄŸinize yaklaÅŸmadan önce ellerinizi yıkamaya özen gösterin.
  • BebeÄŸinizin güvenliÄŸi için, ailenizi, akrabalarınızı ve arkadaÅŸlarınızı bu önlemler konusunda bilgilendirin.
  • Evdeki, beklenmedik yerlerde/eÅŸyalarda mikrop bulunabilir: televizyon kumandası, cep telefonları, el çantaları gibi.
  • Herhangi bir enfeksiyonu olan veya enfeksiyon kapma potansiyeli olan kiÅŸiler bebekten uzak durmalıdır.
  • Grip veya teÅŸhis edilmemiÅŸ kronik öksürük veya herhangi bir solunum rahatsızlığı olan kiÅŸiler bebeÄŸi öpmekten kaçınmalıdır.
  • Bebekleri öpmenin riskleri ciddidir hele de bebeÄŸi dudaklarından öpmek iÅŸleri daha da ciddileÅŸtirir.
  • UçuÄŸu olan kiÅŸiler bebekten kesinlikle uzak durmalıdır. Böyle bir kiÅŸi bebeÄŸi öperse, bu virüs bebeÄŸe bulaşır ve yaÅŸam boyu bu virüsten kurtulmayabilir.
  • Birçok çocuk ve yetiÅŸkinler gıda alerjileriyle karşı karşıya kalabilirler. ÖrneÄŸin bebeÄŸi öpen kiÅŸinin dudaklarında glüten kalmış olabilir, bu da bebek için ciddi bir tehlike oluÅŸturabilir.
  • Kadın ve erkeklerin kullandığı kremler, paraben, suni renklendiriciler içerebilir, bu kiÅŸilerinde bebeklerden uzak durmaları gerekmektedir.
  • Bir de öpücük hastalığı da söz konusudur: tehlikeli ve bulaşıcı olan bu hastalığı taşıyan kiÅŸilerde olabilir, bunların bebeÄŸi öpmesiyse ciddi bir tehlike oluÅŸturur.
  • Bebekler, bağırsak bakterilerinin henüz geliÅŸme aÅŸamasında olduÄŸu ilk aylarda hastalığa karşı savunmasızdır. Bu nedenle, bebeÄŸinizle temas kurmak isteyen herhangi bir çocuk veya yetiÅŸkinin, ellerini iyice yıkadıklarından emin olmalıdır. Aksi takdirde, bebek mikroplara maruz kalır ve zayıf bağışıklık ile savaÅŸmak zorunda kalır.

Sonuç olarak, küçük bir bebeği, sıcacık battaniyesine sarılmış gördüğümüz an, içimiz hemen yoğun bir sevgi ile dolar ve ona sarılıp öpmek isteriz. Hepimiz bu duyguya aşinayız ve bu davranışı çağlardan beri tamamen içimizde uyanan yoğun bir sevgi duygusundan yapıyoruz. Tabii ki bu sevgi gösterisinin bebeğe istemeden zarar veriyor olabileceğimiz aklımızdan geçmiyor. Yapılan araştırmalarda, bir bebeği öpmenin, kimi zaman zararsız, kimi zamanda zararlı olduğu saptanmıştır. Ancak sadece bebeği dudaklarından veya ağız bölgesi etrafından öpmek zarar vermez çünkü aynı zamanda bebeğin elini öpmek bile sorun yaratabilir: basitçe, bebek elini ağzına götürerek aynı şekilde tehlike devam edebilir. Ayrıca bebekler doğumdan itibaren belli bir yaşa kadar aşılanmaya başlarlar ve aşının vücutta etkili olabilmesi içinde birkaç doz gerekir. Bu nedenle, bebekler ilk aylarda mikroplara karşı oldukça hassastır. O nedenle, bebeği korumak amacıyla en az üç ay süresince, bütün hijyen kurallarına uyan yakın aile bireylerinin dışındakilere bebeği kimsenin kucağına vermemek en doğru yol olarak görünmektedir amaç bebeğinizin güvenliğini sağlamaktır.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Çocuklarda Yanıkta İlk Yardım Nasıl Yapılmalı?

Çocuğunuzun karşılaşabileceği herhangi bir yanık durumunda yapabileceğiniz ilk yardım müdahaleleri durumun son...
2 Nisan 2019 - Salı

Çocukta kasık fıtığı için ne yapmalı?

Hem erkek hem de kız bebek ve çocuklarda kasık fıtığı görülebilir....
17 Temmuz 2019 - Çarşamba

Serebral Palsi Neden Olur? Belirtileri Nedir?

Serebral palsi beyinle ilgilidir, çeÅŸitli biçimlerdeki hareket kısıtlılığını ve sistemlere özgü bozukluklarÄ...
29 Mayıs 2021 - Cumartesi