Aikidonun Çocuklarda Rekabet ve Mücadele Duygusu İçin faydaları Nelerdir?

Tarih: 6 Şubat 2017 - Pazartesi

Çocuklar İçin Aikido |Çocuk Gelişimi


Birçok Do Sanatının aksine Aikido mücadelesi ve müsabakası olmayan bir sanattır. Aikido’nun maçı ya da turnuvası yoktur. Bu sebeple, Aikido’da kazanmak ya da kaybetmek söz konusu değildir. Aikido pratiğindeki tek mücadele kişinin kendisini daha çok geliştirebilmek adına kendisiyle verdiği mücadeledir. Bu sayede Aikido çocuklara rekabeti, mücadele etmeyi, hırs duygusunu aşılamaz.


Aikido, çocuklara birbirleriyle mücadele ya da rekabet etmeyi değil, onlara bir takım oluşturmayı, birlik olmayı ve bu şekilde hareket etmeyi öğretir . Derslerde yapılan parkurların kurulması, toplanması, ders ekipmanlarının kaldırılması, minderlerin temizliği ve taşınması, özel gün kutlamalarının organizasyonu gibi tüm aktiviteler öğrenciler, eğitmen, eğitmen yardımcıları ve asistanlar ile hep birlikte görev dağılımları yapılarak gerçekleştirilmektedir. “Bir zincir ancak en zayıf halkası kadar güçlüdür” öğreti ve felsefesinden hareketle Aikido, minderdeki tüm çocukların birbirlerine yardımcı olmaları ve birlikte öğrenerek gelişmelerini amaç edinmiştir. Her üst kuşak sahibi öğrenci, kendisinden alt kuşak öğrenci arkadaşlarından sorumludur ve onlara yardımcı olmakla yükümlüdür. Bu sayede, Aikido derslerinde çocuklar arasında gelişebilecek hırs ve rekabet duygusu ortadan kaldırılmaktadır. Aikido’ya yeni başlayan her öğrenci ile paylaşımda bulunmak, eğitmen, eğitmen yardımcıları ve asistanların olduğu kadar kıdemli öğrencilerin de görevidir. Aikido çocuklara, rekabet duygusunu değil, paylaşmayı aşılar.

Uzm. Dr. Meltem Kora’nın “Oyunun Çocuğun Gelişimine Olan Etkileri” yazısını okumanızı da tavsiye ederiz.

Çocuklar İçin Aikido Teknikleri


Aikido teknikleri nin büyük bölümü partnerli hareketlerden oluşmaktadır. Tekniklerin doğasındaki amaç, bir kişinin diğerine üstün gelmesi ve onu yenmesi değil, iki kişinin birlikte ve uyum içerisinde hareket ederek tekniği gerçekleştirmeleridir. Ancak bu sayede Aikido teknikleri öğrenilebilir veAikido Sanatında ilerleme sağlanabilir. Aikido’da uyumlu olmak esastır. İşte bu da çocukların minderde birbirleriyle iş birliği içerisinde ve rekabetten uzak bir ortamda takım halinde gelişmelerine olanak sağlamaktadır.

Aikido derslerinin genellikle son bölümlerinde oynatılmakta olan oyunlarda bile bir maç ya da mücadele ortamı bulunmamaktadır. Hiçbir oyunun tek bir galibi olmamaktadır. Oynatılmakta olan oyunların büyük bölümü bireysel değil takım oyunlarıdır. Elemeli oyunlarda, son iki ya da üç kişi kaldığında oyun yeniden başlatılmaktadır. Oyunların amacının kazanmak ya da kaybetmek değil, hep birlikte güzel vakit geçirip eğlenmek olduğu Eğitmenleri tarafından öğrencilere sıklıkla ifade edilmektedir.


ÇocukluDünya Editörünün mesajı: "Uzmanımızın yazısını okuduğunuz için teşekkür ederiz" ÇocukluDünya, sağlıklı nesillerin yetişmesine hizmet eden bir platformdur. Her çocuk özeldir ve iyi bir eğitimi hak eder. Çocuklu Dünya, çocuk gelişimi konusunda ebeveynleri bilinçlendirmek ve merak edilen soruları cevaplandırabilmek adına alanında uzman kişilerden oluşan güçlü kadrosuyla içerikler hazırlar. Çocuğunuz için bir profil oluşturarak, onun yaşına uygun çocuk aktiviteleri yahut bebek aktiviteleri gibi önerilerden faydalanmanız mümkün. Ebeveynlerin yanı sıra ebeveyn adayları için de bebek eğitimi hakkında bilgiler sunularak onları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amaçlanmıştır. ÇocukluDünya|Blog sekmesinde, çocuğunuzla ilgili diğer gündelik bilgileri takip edebilirsiniz. Çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerini özenle takip etmek ve çevreden duyduklarıyla değil, uzman görüşleriyle hareket etmek isteyen ebeveynler için doğru adres, ÇocukluDünya!
Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

0-6 Yaş Çocukların Duygusal Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Duygusal gelişimde ailede görülen örnek davranışlar büyük rol oynar....
15 Temmuz 2019 - Pazartesi

Okul Öncesi Döneminde Çocuğa Ölüm Nasıl Anlatılır?

Çocuklar ölümün yaşamın bir parçası olduğunun bilinçli olarak olmasa bile farkındadırlar. ...
25 Aralık 2017 - Pazartesi

Çocuk Psikolojisi Nedir?

Çocuklukta yaşanan olaylar yetişkinlikte nasıl hissettiğimizi veya davrandığımızı direkt olarak etkileyebilir....
9 Kasım 2021 - Salı