Anne – Baba – Çocuk İlişkileri | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Sizin Davranışlarınız Çocuklarınızı Nasıl Etkiliyor?

Tarih: 19 Eylül 2020 - Cumartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Sizin Davranışlarınız Çocuklarınızı Nasıl Etkiliyor?

Anne Baba Çocuk İlişkisi


Anne baba tutumları, en önemli gelişim dönemi olan erken çocukluk döneminde, 0-6 yaş çocukların psikososyal, duygusal, bilişsel gelişimini çok etkiler.


Hatta öğrenme, hayatı tanıma, olumlu yada olumsuz davranışlar geliştirme, insanlara güvenme yada güvenmeme, anne babaların hem birbirleri ile hem de çocukları ile kurdukları iletişim ve davranış modelleri ile doğru orantılıdır. Anne babaların bir birey olarak birbirlerinden farklı özellikler göstermeleri çok normaldir. Bu özellikleri bilerek ve kabul ederek birliktedirler. Sürdürülebilir farklı özellikleri olumlu davranışlara dönüştürmek için doğru iletişim kurmak çok önemlidir. Bireylerin kişilik gelişimi erken çocukluk döneminde başlar, çocukların 0-6 yaş dediğimiz bu döneminde sinir sistemleri gelişir. Bu süreçte anne babaların olumsuz davranışları çocuğun hayatını ömür boyu etkiler. Anne babalar kendi çocukluklarında da olumsuz anne baba tutumlarına maruz kalmış olabilirler. Bu da ebeveynlerin öğrenmeleri ile ilgili olarak aynı davranış biçimini kendi çocuklarına da göstermelerine sebep olur, burada olumsuz davranışları fark edip gözden geçirmek gerekir.

Olumlu aile davranışları çocukları nasıl etkiler?

Birbirleri ile nezaket kuralları içinde konuşan ebeveynlerin çocukları da nazik, anlayışlı ve vicdanlı olur. Vicdan, merhamet, saygı gibi kişilik özellikleri anne babaların birbirleri ile olan iletişim biçimlerine bağlıdır. Ana okuluna giden çocuklar arasında yaptığımız bir çalışmada olumlu aile davranışı gösteren ailelerin çocukları okulda çok uyumlu arkadaş ilişkilerinde başarılı, öğrenme yetenekleri çok yüksek ve mutlu çocuklardı. Olumsuz davranış gösteren ailelerin çocukları ise okula uyum sorunu yaşayan arkadaş edinemeyen güvensiz hem kendine hem sosyal çevresine güvenemeyen genelde mutsuz çocuklardı. Burada da gördüğümüz gibi ebeveyn davranışları direk olarak çocukların kişiliklerini etkilemektedir.

Örnek verelim, hayvan sever bir ailenin çocuğu sevmeyen ailelerin çocuklarına göre daha merhametli, daha vicdanlı ve daha sevgi dolu oluyor. Annesi ya da babası tarafından sürekli aşağılanan, eleştirilen, suçlanan çocuklar saldırgan, öfkeli, güvensiz davranışlar göstermektedir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Çocuklarımızı neden dinlemeliyiz?

Çocukların hayatı tanıma ve algılama dönemi olan ilk çocukluk döneminde 0-6 yaş anne babalarını örnek alıyorlar. Annenin estetik kavramı, hayata bakışı, konuşma tarzı, ses tonu kırgınlıkları, kızgınlıkları ve daha bir çok tavrı özellikle kız çocukları tarafından örnek davranış olarak benimseniyor. Aynı şekilde erkek çocuklar içinde baba davranışları benimseniyor. Özellikle cinsel kimlik gelişimi dönemi olan 3-6 yaş dönemi çok önemli. Çocukların erken çocukluk döneminde kazanamadıkları olumlu davranışlar, 7/11 yaş dönemi dediğimiz ilkokul örtülü dönemde daha çok sosyal hayatın ön planda olduğu, arkadaşlıkların önem kazandığı bu dönemde örtülüyor. Sonrasında ergenlik döneminde çok şiddetli bir şekilde ortaya çıkıyor, doğru iletişim dilini öğrenememiş olan genç, anne babası ile iletişim kuramıyor ve çatışıyor. L Bu sürecin yani ergenlik sürecinin karşılıklı, anlayışa dayalı, olumlu, ailesi ile sıkıntılarını paylaşan, yargılanmadan dinleneceğine inanan ebeveynlerine ve dolayısı ile kendine de güvenen bir genç olarak atlatılması için, erken çocukluk dönemindeki olumlu davranışlarımızı çoğaltmamız, çocuklarımızla doğru iletişim kurmaması ve onları ne anlatırlarsa anlatsınlar dinlememiz gerekmektedir.

Mutlu aile nasıl olunur?

Sevgili anne babalar, siz MUTLU olursanız çocuklarınız mutlu olurlar. Zaman zaman kendinizi mutlu edecek küçük kaçamaklar yapınız. Spor, minik bir seyahat, bir arkadaş toplantısı ve daha bir çok hobi gibi kendinizi mutlu ettiğinizde kendinizi daha iyi hissedecek ve olumlu davranışlar geliştirebileceksiniz. Siz severseniz, çocuklarınız sever. Siz kitap okursanız, çocuklarınız kitap okur. Siz müzeye giderseniz, çocuklarınıza da kültürel alışkanlıklarınızı aşılamış olursunuz. Müzik zevkiniz, giyim tarzınız velhasıl her şeyiniz çocuklarınıza yansır.

Erken çocukluk çağında çok önemli olan öz disiplini çocuklarınıza kazandırmak için onlara güveniniz. Bu güvenin sağlanması için onları dinlemeli ve onaylamalısınız. Birbirini dinlemeyen ve onaylamayan ailelerde çocuklarda öz disiplin gelişemez.

Sevgili anne babalar, çocuk yetiştirmede çıktığınız yolda önce kendinizi geliştirmelisiniz. Davranışlarınızı gözden geçirip, çocuklarınıza model olduğunuz bu süreçte onların gelişimine zarar verip vermediğinizi kontrol etmelisiniz.

UNUTMAYIN! Sağlıklı ve mutlu yetişkinler olmaları sizin sağlıklı ve mutlu bireyler olmanıza bağlı. Bu konuda size rehber olacağına inandığım Sevgili Birsen Özkan’ın Mutlu Aile Mutlu Çocuk kitabını tavsiye etmek istiyorum. Bir de Thomas Gordon’un Etkili Aile İletişimi başucu kitabınız olsun SEVGİYLE :)


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X