Çocukların hayali arkadaşlarının olması endişelenecek bir durum değildir. Hayali arkadaş yaratma çocuğun gelişimi açısından normal hatta sağlıklı bir davranıştır. Çocukların büyük bir kısmı hayali arkadaşlarının gerçek olmadıklarını bilirler. Bunun yanı sıra onlarla iletişimleri tıpkı gerçek bir arkadaşıyla olduğu gibi bazen pozitif bazen de negatif duygular içerir. Çocuk hayali arkadaşı zorlandığı konularla baş etmek, sırlarını paylaşmak ve daimi bir oyun arkadaşına sahip olmak için yaratabilir.
Hayali arkadaş yaratma ilk doğan çocuk, tek çocuk ve ekrana bakma süresi (tv, tablet, telefon) kısıtlı olan çocuklarda daha sık görülebilmektedir fakat bu durumun çocuğun yalnız hissetmesi ile ortaya çıktığı inancı doğru değildir. Aksine hayali arkadaşı olan çocuklar genellikle sosyal ve yaratıcı çocuklardır.
Hayali arkadaş genellikle 2-7 yaş aralığında yaratılır ve varlığı 12-13 yaşa kadar sürdürebilir. Hayali arkadaşın normal olup olmaması yaş kriterine bağlı değildir. Çocuklarında hayali arkadaş haricinde ani duygu değişimleri ve şüphecilik gibi belirtiler gören ebeveynlerin konu ile ilgili bir uzmandan yardım almalarında yarar vardır.
Yukarıda da bahsedildiği gibi çocuğun hayali arkadaşı ile ilişkisi tıpkı gerçek arkadaşlarıyla olduğu gibidir. Bunun yanı sıra hayali arkadaş ile kurulan iletişimde her iki tarafın da kontrolü çocuğa bağlıdır bu yüzden çocuk hayali arkadaşı ile iletişim kurarken insan ilişkilerinde olaylara her iki taraftan da bakma becerisini geliştirir. Hayali arkadaş çocuğun yaratıcılığının gelişmesine katkı sağlarken biryandan da özellikle ikili ilişkilerde problem çözme ve baş etme becerilerini güçlendirir.
Ebeveynlerin çocuğun hayali arkadaşını yok saymak ve/veya olmadığını ispatlamaya çalışmak gibi davranışlarda bulunmaması gerekmektedir. Bunun yerine çocuğunuzun hayali arkadaşını tanımaya çalışmakta fayda vardır. Çocuklara hayali arkadaşları ile ilgili sorular sorulduğunda genellikle onları ayrıntılı bir şekilde tanımlama eğilimindedirler. Çocuğun hayali arkadaşını tanımaya çalışmak ve onunla iletişimini izlemek, zorlandığı konular ile ilgili ebeveynlere birçok ipucu sağlayabilir. Yanı sıra çocuklar zaman zaman hayali arkadaşlarını ebeveynlerinin istemediği davranışlarının sorumlusu olarak veya sorumluluklarından kaçmak için kullanmaya çalışabilirler. Örneğin çocuk oyuncaklarını dağıtabilir ve ebeveynleri toplamasını istediğinde oyuncakları dağıtanın kendisi olmadığını, hayali arkadaşının dağıttığını ve onun toplaması gerektiğini söyleyebilirler. Böyle durumlarda ebeveynlerin “benim için kimin dağıttığının bir önemi yok oyuncakların toplanması gerekiyor” gibi net bir tavır izlemesi fayda sağlayacaktır.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.