Annenin duyguları bebeğine yansıyabilmektedir. Bebekler annelerinin duygularını hissedebilir. Anne üzgünse, endişeliyse veya mutsuzsa bebek bu durumu çok kolay bir şekilde fark edebilir. Diğer yandan anne mutluysa, huzurluysa ve neşeliyse de bebek bunu anlayabilir. Bebeğin davranışlarından bunu anlamak mümkündür.
İnsan olma halinin içerisinde mutsuzluk veya keyifsizlik de vardır. Bunlar her insanın yaşadığı duygulardandır. Bu duyguları yaşamamak için çabalamak sağlıklı bir tutum değildir ancak annede uzun süredir devam eden üzüntü, endişe, depresif duygulanım hali varsa destek alınmalıdır. Bu durum aile içerisindeki ilişkileri de etkilemektedir. Bu sebeple bebekler de kolayca etkilenmektedir. Annesi mutsuz olan bebeklerin daha huzursuz ve stresli bebekler olduğu görülebilir. Bebeklerin davranışlarında da yansımalar görülebilir. Huzursuz ve stresli olan bebekler daha çok ağlarlar ve normalden fazla agresyon gösterirler.
Eğer anne mutsuzsa aşağıdaki belirtileri gösteriyor olabilir. Bu belirtiler annede görüldüğünde dikkat edilmeli ve gerektiğinde uzmana başvurulmalıdır.
Depresyonun belirtileri, mutsuzluk belirtilerine benzerdir ancak şiddeti ve süresi daha farklıdır. 2 hafta veya 2 haftadan uzun süren ve günlük yaşamı etkileyen aşağıdaki belirtiler görüldüğünde depresyondan bahsedilebilir:
Bu belirtiler kişide görüldüğünde bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Çoğu kültürde bebek dünyaya geldiği andan itibaren gördüğü ilk göz annesinin gözleri ve temas ettiği ilk beden de annesinin bedenidir. Sağlık sorunu yoksa anne bebeğini emzirerek besler ve ona bakım verir. Bu ve benzeri sebeplerden dolayı genelde bağlanma, anne ve bebek arasında gerçekleşir. Bebek, bağlanma nedeniyle anneyle etkileşim içindedir. Annenin ve bebeğin arasındaki bu etkileşim nedeniyle annenin duyguları bebeğini etkileyebilmektedir. Anne mutsuzsa bebek hissedebilir. Anne üzgünse bebek huzursuzlaşabilir.
Annenin mutsuzluğu kendisinin yanında bebeği de etkileyebilmektedir. Partnerin anneyi olabildiğince anlamaya çalışması ve empati göstermesi önemlidir. Aynı tutumu aile büyükleri de göstermelidir. Annenin iş yükü olabildiğince yardım edilmelidir. Hoşuna giden aktiviteleri yapması sağlanmalıdır. Tüm bunlara rağmen uzun süren ve şiddetli olan mutsuzluk için destek alınması gerekmektedir. Vakit kaybetmeden uzun ve şiddetli olan mutsuzluk için bir yetişkin psikoloğundan veya yetişkin psikiyatristinden destek alınması gerekmektedir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.