Bu hizmetimiz Yıllık Premium üyelerimiz için geçerlidir. Hemen üye olun, çocuğunuz hakkında pedagojik veya psikolojik sorunuzu uzman@cocukludunya.com ‘a yollayın, Uzmanlarımız isimsiz olarak 2 iş günü içinde cevaplasınlar ve sitemizden yayınlasınlar.
Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon’un cevabı: Şu sıralar uykuya gidişini kolaylaştıran ve sabah uyandığında onu rahatlatan parmak emme alışkanlığını bıraktırmak çok kolay değil.
- Sabah uyanınca onu yataktan almak, yataktan alır almaz oynayacağı avucuna sığan oyuncaklar vermek, ses çıkaran oyuncaklarla oynatmak, onunla karşılıklı top oynamak, daha parmağını emmeye başlamadan ellerini meşgul etmek
- Akşam uykuya giderken parmağını daha emmeye başlamadan ağzına emzik vermek, kucağına bir uyku arkadaşı koymak
- Gündüz dişlerini kaşıması için eline özel bir oyuncak vermek, kemireceği sert bir kurabiye, uzunca bir çiğ havuç veya salatalık parçası vermek ( doktorunuz izin veriyorsa, yutmaması için yanında durup kontrol edebiliyorsanız) iyi gelebilir.
Bu önlemlerle parmak emmeyi bırakmıyor veya azaltmıyorsa, bırakmaya hazır olmayabilir, daha sonra hazır olacağı zamanı beklemek gerekebilir.
Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Kızınız neredeyse 3 yaşında olacak, geçen yıl şehir değişikliği yapılmış, orada hafta içleri anneden ayrı kalmış, baba ve anneanne devrede olmuş, anne sadece hafta sonu devreye girmiş. Çocuk hem taşınma hem de anneden ayrı kalma yaşamış, bu durum çocuğu olumsuz yönde etkilemiş olabilir. Ayrıca 2 yaşında emziğine son verilmiş. Acaba çocuk buna hazır mıydı? Acaba bütün değişiklikler aynı döneme mi rastladı? Yaşadığı bu değişikliklerden ötürü daha önceki bir aşamaya ait olan dudak emme ve herşeyi ağzına götürme davranışlarını sürdürüyor olabilir.
“Yapma” diye devamlı uyarmayın, “bebek misin” diyerek onu küçümsemeyin ve rencide etmeyin, ona bol sevgi verin, ilgilenin ve şefkat gösterin ama şımartmayın, yaşına uygun güzel aktivitelerle zamanını değerlendirin, eline havuç-salatalık-elma verin kemirsin.
Kolay gelsin
Prof. Dr. Norma Razon: Diş doktorları 2 yaşından sonar emziğin diş ve damak yapısını bozduğunu söylüyorlar. Çocuğunuz 2 yaşından büyükse, yavaş yavaş bıraktırmayı planlayın. Önce emziği sadece uykuya giderken verin, bir kutu hazırlayın yataktan kalkarken emziğini kutuya ve yastığının altına koysun. Gün içinde elinde ve ağzında emzik olmasın. Sonra evdeki emzik sayısını azaltın ve tek emziğe düşün. Evde tek emzik kalınca da parçalanıncaya kadar sabredin, parçalanınca da sonlandırın. Hemen atmayın, bir sure emziğin emilmeyen tarafını yatağında isteyebilir, izin verin.
Prof. Dr. Norma Razon: Genelde müdahale etmiyoruz. Ama anne memesini bırakıp parmak emmesini de istemiyoruz. Ona denenle parmağını çekip anne memesini ağzına sokmakta yarar var. Ancak çok da ısrarcı olmamak ve çocuğu asabi yapmamak doğru olur. Uykuya giderken kendi kendine parmağını emerken uyuyorsa müdahale etmeyin.
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Bebekler herşeyi ağızlarına sokarlar, herşeyi ağız yoluyla öğrenirler, “elini ağzına sokma” diye uyarmayın. Onun yerine ellerini oyun hamuru, parmak boya, su oyunu, kitap karıştırma, renkli tahta veya plastik parçalarla inşa gibi aktivitelerle sürekli meşgul edin. Oyun saati olmadığında ellerine bu yaş için zararsız olan bir krem sürünüz, ellerin çok kurumuş krem sürüyorum diyerek sürünüz.
Oğlum 33′üncü ayını bitirmek üzere. Son bir aydır alt dudağını emiyor. Bir iki kez dudağını emmek dudağına zarar verebilir dedim. Bir kez de neden emdiğini sordum, “hoşuma gidiyor” dedi.
Bıraktırmak için baskı yapmadım. Akışa bıraktım. Kaygı yapmadan izledim, alışkanlık devam edince size danışmak istedim. Bu bir sorunun işareti olabilir mi? Yoksa üzerinde durulmadan kapanacak bir konu mudur? Nasıl ilerlemek akılcı olur?
Şimdiden teşekkürler.
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon’un cevabı: Dudak emme, parmak emme, tırnak yeme ... gibi bir alışkanlık olabilir, bazen çabuk kaybolabilir, bazen de uzun sürebilir. Birinden görmüş olabilir, taklit etmiş ve hoşlanmış olabilir. Görmezden gelmek yerinde bir davranıştır. “Yapma” diye uyarmaktan kaçının, uyarmak kalıcı hale getirebilir, “niye yapıyorsun” diye sormayın, “dudakların zarar görebilir” diye tekrarlamayın, ilgilendiğinizi göstermeyin, fark etmemiş gibi davranın.
Bu ara yemekten sonra eline bir lolipop, külahta bir dondurma vermek denenebilir, tabii ki rüşvet olarak değil, “dudak emmek yerine lolipop em” demeden. “Dudağını emmezsen lolipop vereceğim” gibi pazarlıklar yapmayın, sanki alışveriş sırasında almış gibi davranın. Lolipop veya dondurma veya küçük şekerler emmek ona dudak emmeyi unutturabilir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.