Aileler, her zamankinden farklı ruh hali içinde olan ve normalden farklı davranışlar sergileyen çocukları için psikolojisi bozuk tanımlaması yaparlar. Bir çocuğun günlük hayattaki duygu durumu ve davranışı bir diğerine benzemez. Bu nedenden dolayı bazı kriterleri gösteren çocukların kesin olarak psikolojisi bozuktur demek doğru değildir. Tanımlama için belirtilerin görülme süresine ve sıklığına da dikkat edilmesi gerekir. Belirtileri gösteren çocukların en yakın zamanda bir uzmana görünmesi gerekmektedir.
Çocukların psikolojik olarak iyi oluşlarını anlamaya bazı belirtiler yardımcı olur. Bir çocuk her zaman hoşlanarak yaptığı aktiviteleri son zamanlarda yapmak istemiyorsa (basketbol oynamak, resim yapmak), öz bakımını sağlayamıyorsa (dişini fırçalamak, duş almak), günlük yaşamında yaptığı aktiviteleri yapmakta zorlanıyorsa (okula gitmek) ve sosyal aktiviteler yapmak istemiyorsa (arkadaşlarıyla buluşmak) iyi hissetmediğini düşünebiliriz. Son dönemlerde genel olarak üzgün, öfkeli, kaygılı veya çaresiz hissediyor olması da kolay bir dönem içerisinde olmadığını gösterir. Baş etmesi zor olan tüm bu duygulardan dolayı bazı davranış değişiklikleri yaşayabilir. Bir süredir yeteri kadar enerjisi yokmuş gibi görünebilir. Uykusunda ve iştahında değişiklikler olabilir. Tek başına uyuyamayabilir. Yalnız veya karanlıkta kalmak istemeyebilir. Sürekli kabus gördüğünden bahsedebilir. İdrar veya dışkı kaçırma sorunu yaşayabilir. Okul başarısı düşebilir. Okula gitmeyi reddedebilir. Odaklanma konusunda zorluk çekebilir. Aşırı hareketli davranabilir. Sabırlı olmak yerine aceleci davranışlar sergileyebilir. Kendisine, başkalarına veya bazı nesnelere zarar verebilir. Ağlamalarının sıklığı artmış olabilir. Ailesine çoğu konuda karşı çıkabilir. Göz kontağı kuramayabilir. Yaşıtlarına göre konuşması geri olabilir. Tikleri oluşmuş olabilir. Fazla sayıda takıntısı olabilir. Bazı hayvanlara veya nesnelere karşı aşırı korkmuş bir şekilde davranabilir. Önceden olmayan kekelemelerinin ortaya çıktığı gözlemlenebilir. Aşırı içe kapanık görünüyor olabilir. Gerçek hayatta olmayan şeyler gördüğünü veya duyduğunu söyleyebilir.
Bahsedilen belirtileri gösteren çocuklar için uzman, çocuğun içinde bulunduğu gelişim dönemi gibi bazı kriterleri değerlendirip sağlığı ile ilgili aileye açıklamalar getirir. Belirtiler farklı sorunların göstergesi olabilir. Nedeni tespit edildikten sonra tedavi uygulanır. Hepsini çözüme kavuşturacak tek bir tedavi şekli yoktur. Farklı sorunlar için farklı tedavi planı oluşturulur ve uygulanır. Bazılarının tedavisinde ilaç kullanımı gerekebilir.
Aileler, çocuklarının günlük hayattaki genel ruh haline ve davranışlarına alışıktır. Bu sebepten dolayı çocuklarının son zamanlarda farklı şekilde hissedip davrandığını görmek onlar için kolay değildir. Çocuklarındaki bu değişikliklerin nedenini bilmedikleri zamanlarda durum daha da zorlayıcı olabilir. Anne ve babaların bu dönemde uzmanın yönlendirmesine uyması tedavinin gidişatını olumlu olarak etkiler. Bunun yanında çocuğu anladıklarını söylemek ve hissettirmek, çocuğun o dönemde rahatlamasını sağlar. Sosyal olarak destek olmak, çocuğun günlük hayata daha kolay uyum sağlamasını arttırır. Ona verdikleri değeri ve onu ne kadar sevdiklerini bazı zamanlarda göstermek veya söylemek de yardımcı olabilir. Anne ve babasının ona koşulsuz bir sevgi beslediğini öğrenmesi, kendisini baş edebilecek güçte hissettirir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.