2 Yaş Çocuk Gelişimi Sorularınızı Uzmanlarımız Cevaplıyor | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

2 yaş çocuk gelişimi hakkında sorularınızı uzmanlarımızı cevaplıyor

Tarih: 15 Haziran 2020 - Pazartesi
Uzman görüşü için konu öner.

2 yaş çocuk gelişimi hakkında sorularınızı uzmanlarımızı cevaplıyor

2 Yaş Çocuk Gelişimi Soruları


2 yaşındaki çocukların gelişimi hakkında sizden gelen soruları uzmanlarımız cevaplıyor.

Bu hizmetimiz Yıllık Premium üyelerimiz için geçerlidir. Hemen üye olun, çocuğunuz hakkında pedagojik veya psikolojik sorunuzu uzman@cocukludunya.com ‘a yollayın, Uzmanlarımız sorularınızı cevaplasınlar.


Kendine zarar veren çocuğa nasıl davranmalı?

Bebeğim 22 aylık. Son zamanlarda istemediği şeyler olduğunda mesela biri öpmek istediğinde hayır dediğinde ısrar edilirse, bindiği oyuncak arabayı çalıştıralım mı diye sorduğumuzda kısacası strese girdiğinde istemediği durumlarda kendisine vurmaya başladı. Ayrıca parkta yaşıtlarını itmeye düşürmeye başladı. İttiği çocuklar ağladığında kötü oluyor, üzüldüğünü hissediyorum ve ona anlatıyorum özür dilemesini, sevmesini, iyi bir şey olmadığını bir daha yapmaması gerektiğini. Kabul ediyor, tamam diyor özür dileyip ittiği çocuğu öpüp sarılıyor fakat kısa bir süre sonra tekrarlıyor
Parkta kaydıraktan başka bir çocuk kaymak istediğinde benim diyerek izin vermiyor, ağlıyor, çok fazla çocuk kaydıraktan kayıyorsa o kalabalığa girmiyor, kimse olmadığında kaymak istiyor. Başka çocuklar o varken kaymak istediğinde kendi ismini söyleyerek bu benim diyor ve onları istemiyor.
Sesli oyuncaklara tepkili. Akülü arabaya binmek istiyor fakat çalıştırılmasını istemiyor, tahammül edemiyor. Yazdığım konularda ne yapmam gerekiyor öz güvenini kaybetmesini istemiyorum ancak bu durumda ne yapacağımı bilemiyorum yardımcı olursanız çok sevineceğim

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON : 2 yaş dolaylarında çocuklar kendilerini ifade edemediklerinden bir stres durumu yaşadıklarında kendilerine veya karşılarında olanlara zarar verebiliyorlar.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Ona öncelikle oyunda, gündelik hayatta, kendine, karşısındakine ve eşyaya zarar veremeyeceğini öğretin. Kendine zarar verdiğinde panik yapmadan, telaşlanmadan, sakin ve kararlı bir şekilde "Kendimize vurmuyoruz veya kendimize vurmak yok" deyip ortamdan uzaklaştırın, onu güvenli bir yere alın ama kısa ve net konuşun, uzun uzun anlatmayın

Parkta çocukları itip düşürdüğünde "Sen çocukları itip düşürmeyi seçersen, parkta kalmamayı seçmiş oluyorsun" deyip parktan çıkın evinize dönün.

Parkta "Bu oyuncaklar herkesin, sıra ile kayacaksınız" diyerek paylaşma kuralını hatırlatın. Kaydırakta sıra vermiyorsa "Sen kaydırakta arkadaşın kaymasına fırsat vermiyorsun, o halde parkta kalamayacağız" deyin ve parktan çıkın.

Henüz anaokulu çağında olmadığı için paylaşmayı bilmiyordur, herşey onun, Genelde oyuncak paylaşmayı çocuklar, ana okulunda, oyun sınıflarında, kreşte ve parkta öğrenirler.

Evde, aile içinde paylaşma deneyleri yapın ve paylaşma oyunları oynayın: Şöyle ki sofrada bir pasta, bir dilim kek, bir meyva olsun " Bunu anne, baba, çocuk paylaşıyoruz" deyin, üçünüze eşit oranda bölüştürün. "Aman o çocuk, ben yemesem de olur, büyük parçayı ona verelim, küçük parçayı biz alalım" demeyin.

Oyuncakları ile sıra ile oynayın. "Haydi şimdi birlikte oynayacağız, bir oyuncağı sen al, bir oyuncak da bana ver" deyin, vermesini bekleyin, vermezse "Ben şununla oynamak istiyorum" diyerek bir oyuncağını seçin, birlikte oynayın, teşekkür edip iade edin.

Akülü arabasını çalıştırmayın, kornasına da basmayın, önce üstünde oturtun, arabasına alıştırın, Sonra üstünde olmadığında, annenin kucağında olduğunda baba çalıştırsın. Bir sonraki sefer, babanın kucağında olsun, anne kornaya bassın.

Çok işlevli oyuncaklar (aynı anda ses çıkaran, ilerleyen, başı sallanan bir oyuncak hayvan veya aynı anda ışıkları yanan, korna sesi çıkaran ve hareket eden bir araba) küçük çocuğu korkutabilirler. Yapılması gereken; çocuğu bu oyuncakların işlevlerine birer birer alıştırmaktır. Çocuk oyuncağa alıştıktan sonra tüm işlevlerini devreye sokmaktır.

Kolay gelsin

2 yaşındaki oğlum durmadan bize ve ablasına vuruyor

Hatta bazen ilgi çekmek için kafasını duvara vuruyor, eline ne geçerse karşısındakine atıyor. Ne yapmalıyız bu durumda hocam?

Prof. Dr. Norma Razon: 2 yaşındaki çocuklar bazen engellendiklerinde, bazen bir şeyi yapmaya zorlandıklarında bazen de dikkat çekmek için vurabilirler, ısırabilirler, cimcikleyebilirler veya ellerindekini rastgele fırlatabilirler, kafalarını duvara, yere veya sivri bir köşeye vurabilirler.

- Size vurduğunda, elini acıtmadan tutarak vurmasını engelleyin. Sonra onun göz hizasına inin, onunla göz teması kurun, çok alçak bir sesle “Kızgınsın, seni anlıyorum ama vurmak yok, vurunca acıyor”, deyin, uzun uzun konuşmayın, ciddi durun. O da, siz de sakinleşmeden uzun açıklamalara girişmeyin.

- Fırlattığında da, “Fırlatmak yok” veya “Fırlatmıyoruz” veya “Fırlatmanı istemiyorum”, fırlatınca elindeki kırılabilir, eşyalar zarar görebilir” deyin fırlatmasını engelleyin. İkiniz de sakinleştikten sonra “Kızınca bu topları/ bu mandalları plastik leğene fırlatabilirsin” deyin.

- Kafasını duvara vurduğunda “Kafanı duvara vurmak yok, acır” diyerek engelleyin, kucağınıza alın, tehlikesiz bir zemine koyun. “Burada oynayabilirsin” deyin, uzun açıklamalardan kaçının, kafasını vurarak sizden ilgi almasın.

Norma Hoca’nın aşağıdaki videosunu da izleyebilirsiniz:

Çocuklarla kriz anında iletişim nasıl olmalıdır?

2 yaşındaki oğlum vuruyor

Oğlum 19 aylık. Ara ara tepki olarak vurma ve bazen çığlık huyu gelişti. Vurmayı yaşıtlarından gördü o yüzden olduğunu düşünüyorum. Birşeye hayır veya yanlış olduğunu düşündüğümüzde verdiğimiz söylemlere karşı böyle yapıyor. Ne yapmalıyım?

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: 19 aylık oğlunuzun vurmasına izin vermeyin, vuran elini hafifçe tutun, vurmasını engelleyin, onun seviyesine inin, göz teması kurun, en alçak sesinizle ve soğuk bir tonda “Vurmuyoruz veya oğlum vurmak yok veya anneye vurulmaz “ deyin. Ona bir yastık verin veya önüne bir parça oyun hamuru koyun, “Buna vurabilirsin” deyin bir süre mesafe koyun.

Çığlık attığında kızmayın, ilginizi çekmeye çalışıyordur. Kendini rahat ifade ettiğinde çığlıklar azalacaktır.

2 yaşındaki çocuklara sınır koymak

2 yaşındaki oğluma bazı şeyleri yapmaması gerektiğini anlatamıyorum. Nerelerde ne kadar sınır koymam gerektiğini bilemiyorum. Ne kadar konuşsam da, sınırda koysam da yada yaptığı taktirde sevdiği birşeyi bir süre ona yasaklasam da “yapmayacağım” deyip tekrar yapıyor. Ve yaptığı şeyin farkında, benimde bunu hoş karşılamayacağımı bilerek yapıyor. Örneğin, çiçeğin toprağını dökmek yada suyu halının üstüne dökmek. Yaptıktan sonra “anne bak döktüm” diyor. Bağırarak bir tepki vermiyorum. Yaptığının hoş olmadığını, beni yorduğunu anlatıyorum, o an sağlıklı iletişim kuruyoruz, “tamam” deyip sonra tekrar yapıyor.

Eğitim Danışman – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: 2 yaş çocukları ara ara inatlaşırlar, yap denileni yapmazlar, yapma denileni yaparlar.

Kural ve sınır koymanız çok doğru yeter ki kararlı olun, sakin davranın, tehdit etmeyin, cezalandırmayın.

Örneğin: “Sen su ile oynamak istiyorsun, su ile banyoda oynayabilirsin” deyin (Banyoda yere veya taş olan bir zemine küçük bir leğen koyun, içine çok az su koyun. Eline 2 plastik bardak verin, suyu bir bardaktan diğerine boşaltmayı öğretin) ve ona 2 seçenek sunun: “Ya banyoda benim hazırladığım leğendeki su ile oynamayı seçersin, ya da suyu halıya döktüğün için burada oynamamayı seçersin” deyin. Buna rağmen suyu halının üzerine döküyorsa “ O zaman sen su ile oynamamayı ve bu odadan çıkmayı seçtin” deyip odadan çıkarın.

Suyu döktüğünde, silmenizin gerektiğini ve yorulduğunuzu söylemişseniz “ Suyu döktün, buraları sildim, yoruldum, dinlenmem gerek, şimdi seninle oynayamayacağım” diyerek davranışının sonucunu yaşatabilirsiniz.

Anne-babasına vuran çocuğa nasıl davranmalı?

2.5 yaşındaki oğlum bana vuruyor ve bunu oyun olarak algılıyor. Anne baba olarak nasıl davranmalıyız? Nasıl disipline etmeliyiz? Konuşarak anlatıyoruz ama tekrar yapıyor. Eşim tek çözüm olarak, vurma olayı olunca oğlumu odasına götürüyor, durumu anlatıyor fakat oğlum bunu ceza olduğunu anlıyor ve ağlıyor. İlerde travma kalmasından da korkuyoruz.

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Merhabalar

Çocuk kesinlikle anneye, babaya, yetişkine vuramaz. Güzel konuşup anladığına göre, keyifli oynadığınız bir zamanda ona "Biliyorum bazen kızıyorsun, öfkeleniyorsun, içinden karşındakine vurmak geliyor ve vuruyorsun, biz anne baba bundan hiç hoşlanmıyoruz, anneye babaya büyüklere canlılara vurmak yok, vurunca acır. Öfkelendiğinde şu yastığa vurabilirsin, derin nefes alabilirsin, yüzünü yıkayabilirsin ama bizlere vuramazsın. Eminim anladın, bir daha vurmayacaksın" diyebilirsiniz.

Ara ara "Bir kuralımız var, oyunda kendine, karşındakine ve önündeki oyuncağa zarar vermek yok" diye hatırlatma yapabilirsiniz.

Ör. Oynarken veya engelliğinde size vurmaya yeltendiğinde, önce onun canını acıtmadan ellerini tutun, size vurmasını engelleyin, durduramazsanız vurursa " ........ nedenle kızdın, anlıyorum ama bana vurmak yok, acıdı, vurman hiç hoşuma gitmedi, oyuna devam etmiyorum, sakinleşmem lazım" deyin, küsmeyin ama ilgiyi kesin, konuşmayın, mesafe koyun. Az sonra gelip özür dilerse, özürünü kabul edin ama mesafeyi koruyun, bırakın kendi kendine oyalansın. Ağlarsa, "ağlayabilirsin" deyin hemen yumuşamayın, tavırlı davranmayı sürdürün. Vurduğunda babası onu odasına götürüyorsa: "Vurdun, acıdı, hatanı düşünmeni istiyorum" desin veya "Vurduğun zaman bizimle oynamamayı, yalnız oynamayı seçiyorsun" desin ama odadan çıkmasın, odada başka bir şeyle ilgilensin, onunla ilgilenmesin.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X