6 Yaş Çocuk Gelişimi | Çocuk Gelişimi | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

6 Yaş Çocuk Gelişimini Önemsiyor Musunuz?

Tarih: 20 Şubat 2020 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

6 Yaş Çocuk Gelişimini Önemsiyor Musunuz?

6 Yaş Çocuk Gelişimi

 

6 yaşındaki çocuk genellikle 1. Sınıf öğrencisidir yani artık çok daha iyi talimat alması, dikkat süresinin uzamış olması ve arkadaşlarıyla daha işbirliği içinde olması beklenir. Her ne kadar bir yetişkin kadar olmasa da dünyaya daha geniş bir perspektifle bakmaya başlar, artık ben merkezci olmak yerine başkalarının da duygu ve düşüncelerini idrak eder ve genellikle önemser.

 

6 Yaşındaki Çocuğun Fiziksel Gelişimi

İnce Motor Gelişimi:

  • Harfleri yazma ve bir şeyler çizme konusunda daha iyi olurlar, çizdikleri şeyin ne olduğu daha anlaşılır hale gelir.
  • Makas gibi aletleri kullanmakta daha beceriklidirler.
  • Ayakkabılarını bağlamakta gelişim gösterirler, daha kolay şekilde düğmelerini açıp kaparlar.
  • El ve göz koordinasyonu güçlenmiştir, örneğin, elindeki topu arkadaşının bulunduğu yere doğru daha düzgün şekilde atabilir.

Kaba Motor Gelişimi:

  • Koşma, zıplama ve atlama becerileri gelişim gösterir.
  • Top atma, fırlatma, ip atlama gibi aktiviteler kaba motor gelişimini olumlu yönde etkiler.
  • Çoğu 6 yaş çocuğunun çok fazla enerjisi olur, bu nedenle bu yaştaki çocukların çeşitli fiziksel aktivitelerle bu enerjiyi atması gerekmektedir.

6 Yaş Boy Kilo Gelişimi

6 yaş boy kilo gelişiminde kız ve erkek çocuklar farklı ilerler.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

  • 6 yaşındaki kız çocukların kilosu ortalama 19-20 kg, boyları ise ortalama 115.5 cm dir.
  • 6 yaş erkek çocuk boy kilo gelişimi; ortalama 20.6 kg, boyları ise ortalama 115.5 cm dir.

6 Yaşındaki Çocuğun Bilişsel Gelişim Özellikleri

  • 6/7-12 yaşları arasında olan çocuk, Piaget’nin (1932/1935) Bilişsel Teorisine göre, “Somut İşlemler” Dönemindedir: Bu dönemde çocuk, fiziksel bir dış etkeni görmeye ihtiyaç duymadan kendi kafasında bu fiziksel etkenleri temsilen bazı semboller oluşturur, yani artık sayıları ve kelimelerin anlamlarını kendi zihni içinde görebilecek zihinsel imgelere sahiptir.
  • Kuralları çok daha iyi bir şekilde anlarlar ve çoğunlukla uymaya çalışırlar. Kurallara uyma arttığı için arkadaşlarıyla kural içeren oyunları daha sorunsuz oynayabilirler.
  • Henüz soyut düşünme becerileri gelişmediği için ebeveynlerin ve öğretmenlerin koyduğu kuralların nedenlerini çok iyi sorgulayıp idrak edemeyebilirler ama yine de bir kural koyulması gerektiği zaman hem ebeveynler hem öğretmenler bu kuralın nedenini çocuğa açıklamalıdır.
  • Bu döneme, siyah-beyaz düşünce şekli hakimdir, örneğin, “Bir insan kötü bir şey yaparsa, bu onun kötü bir insan olduğunu gösterir.” düşüncesi gibi düşüncelere sıklıkla rastlanabilir. Doğru ve yanlış, iyi ve kötü gibi kavramların arasında çok keskin bir ayrım yaptıkları için, bir arkadaşının yanlış bir şey yaptığını düşünüyorsa, hemen gidip bunu öğretmenine söyleyebilir.

6 Yaşındaki Çocuğun Psikolojisi

  • Arkadaşlığa daha çok önem verir, kabul görmek ve sevilmek ister.
  • Arkadaşlarıyla işbirliğine ve paylaşmaya daha çok açıktır.
  • Aileden daha çok bağımsızlaşma gösterir. Güçlü olduğunu kanıtlama amaçlı tehlikeli şeyler yapmaya çalışabilir.
  • Yaptığı şeyi çok iyi yapma ihtiyacı yüksek olabilir, bu da onu biraz sıkıntıya sokabilir.
  • Dil becerisi çok daha fazla geliştiği için, günlük olayları, düşünce ve duygularını daha iyi şekilde anlatabilir.
  • Genellikle kendi hemcinsi ile oynamayı tercih eder.
  • · Bu yaştaki çocuk henüz dünyadaki tehlikeleri çok iyi bilir ve kavrar durumda değildir, bu nedenle ara ara ona küçük uyarılarda bulunmalısınız, örneğin, karşıdan karşıya geçerken elinizi tutmasını veya arabada kemerini takmasını söylerken onu korkutmamaya özen göstererek uyarınızı yapın. “Arabada kemerini takmazsan camdan dışarı fırlarsın.” gibi korku yüklü bir uyarı çocuğu aşırı derecede kaygılandırabilir, bunun yerine “Arabada kemerimizi takmak güvenli bir yolculuk geçirmemizi sağlar ve bizi kazalardan korur.” gibi basit ve açıklayıcı bir cümle onun için yeterli olacaktır.

6 Yaşındaki Çocuğa Neler Öğretilmeli

  • 6 Yaşındaki çocuk genellikle 1. sınıfa başlamıştır ve okuma yazma öğrenmeye başlar, ebeveynlerin de bu sürece destek olması açısından çocuğa kitap okuma, çocuğun da ebeveynlere bir şeyler okuması sağlanabilir.
  • Bu yaşlardan itibaren okulda akran baskısı, zorbalığı gibi durumlar başlayabilir, bu konularla ilgili önceden çocukla konuşmak, böyle durumlarla karşılaştığında daha iyi baş etmesini sağlayabilir. Arkadaşlarının onu zorladığı ama kendisinin yapmak istemediği şeylerde o şeyi yapmak zorunda olmadığını, gerektiğinde sizden veya rehber öğretmenden yardım alabileceği söylenebilir.
  • Bu yaştaki çocuklar zaman kavramını çok daha iyi anlar hale gelirler, ona saate bakmayı öğretebilirsiniz. Sayıları daha iyi öğrenebilmesi için de onunla sayı sayma içerikli oyunlar oynamanız yararlı olacaktır.

* * * * * * * * * * * *

Uzmanlarımız ÇocukluDünya Yıllık Premium üyelerinden gelen soruları cevaplıyor. Hemen üye olun, sizin sorularınızı da cevaplayalım. Sadece eposta atmanız yeterli. Üye avantajlarını burada görebilirsiniz.

1. sınıf çocuklarında görev bilinci nasıl geliştirilir?

Merhaba kuzum 1. sınıfa gidiyor yaklaşık bir buçuk yıldan bu yana görev almak adı altında bir şeyler yapmak istediğini dile getiriyor örn: anne bana görev ver ev işleri vs. gibi. Okulda da aynı şekilde bir arkadaşıyla “anne arkadaşıma söyledim, bana hep görev veriyor, bende yapıyorum” diyor. Bu görev tanımları kişinin kendisini kullandırmasına yol açabilir mi yoksa bir geçiş dönemi midir? Bizim önlem açısından almamız gereken bir durum var mıdır? teşekkür ediyorum

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Merhabalar,

Çocuğunuz 1. sınıfa gittiğine göre, ona görev, sorumluluk, yardımlaşma, işbölümü, işbirliği..... kavramlarını açıklamanız gerekecek.

  • Evde anne, baba ve aile büyüklerinin verdiği görevleri yapmak, evde sorumluluk almak, anne ve babaya yardım etmek…
  • Okulda öğretmenin verdiği görevleri yapmak, okul sorumluluklarını yerine getirmek...
  • Arkadaşlarla yardımlaşmak, bir görevde işbölümü yapmak...kavramlarını açıklayın.
  • Bu arada kendisine sorumluluk almak, görevi yerine getirmek gibi kavramları açıklarken, insanın mantığına uymayan şeyleri yapmak zorunda olmadığını, arkadaşı söyledi diye uygunsuz bir şey yapılmaması gerektiğini, "hayır yapmak istemiyorum" demek hakkına da sahip olduğunu örneklerle anlatın.
  • Okul durumunu, sınıf arkadaşları ile ilişkilerini de sorgulayın, öğretmenine sorun.
  • Bu konularda çocuğunuzu ne kadar erken bilgilendirirseniz, o kadar iyi olur.

Kolay gelsin


* * * * * * * * * * * *

ÇocukluDünya Yıllık Premium üyeleri uzmanlarla organize ettiğimiz seminerlere katılarak sorularını sorabiliyor. Siz de bu seminerlere katılıp sorularınızı sorabilir ve diğer üyelerimizin deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Yaklaşan etkinliklerimizi ve eski seminerlerin video kayıtlarını websitemizdeki Seminerler kısmında görebilirsiniz. Aşağıda daha önce sorulan sorulardan bazılarını ve cevaplarını görebilirsiniz.

Çocuklarda parmak emme durumunda ne yapılmalı?

Oğlum 4 yaşına kadar parmak emiyordu. Diş hekiminin de pozitif sakiniyle, kendi isteğiyle artık büyüdüğünü düşünerek bıraktı. Şimdi 6 yaşında, ateşi çıktığında okulda strese girdiğinde uyku sayısını. Aslında parmak emdiğini fark ettim, müdahale etmeli miyim bu duruma?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:

Şimdi ateşli olduğu zaman emdiğine göre çok nadiren emiyor demek diye düşünüyorum. Fakat ne olur ne olmaz, anne çocuğun yatağını bir uyku arkadaşı koyabilir, ateşi var veya yok. Hani bugün yalnız ateşli kötü veriyor da görebilir, bir ses duyabilir, sesten ürkebilir ve o sırada panik halinde olabilir, o uyku arkadaşı. Muhtemelen ona iyi gelecektir, onu bir denemekte yarar var. Bebeğim 9 ay 15 günlük, diş çıkarıyor. Geceleri çok uyanıyor, uykuya geçmekte zorlanıyor, nereye sahip yapıyoruz, nasıl bir yol izlemeliyiz bu diş çıkarma dönemleri, diş hekimlerinin de ifadesine göre çok sancılı dönemler. Çünkü orada bir et patlıyor ve içinden bir diş çıkıyor. Bu dönemlerde bazı çocuklar ishal oluyorlar, bazı çocuklar huysuz oluyorlar, bazı çocuklar hırçın oluyorlar, yani tanıdığımız çocuğumuz da bir sürü değişiklik görebiliyoruz, bazen şunun faydası var geceleyin uyuduktan sonraki derin uyku dilimlerinde çocuğun sırtını okşamak, başını okşamak, sırtına masaj yapmak, o güven duygusunu çocukta uyandırmak, sevildiğini, okşanıldığını hissettirmek, çocuğa iyi gelebiliyor. Yani onlar yapılabilir, derin uykuda da hissediyor olabilir. Bir başka şeyle, çocuk uyuduktan kaç saat sonra ve kaç kere uyanıyor? Eğer bunlar tespit edilebilirse, o uyanma saatine 5 dakika kala, 10 dakika kala yatağının başında olur.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X