7 yaş boy kilo kız ve erkek çocuklarında farklıdır.
7 yaşındaki kız çocuğunun ortalama boyu 121 cm, ortalama kilosu ise 22.4 kg′dır.
7 yaş erkek çocuğu boy kilo ortalama olarak 121.9 cm boy, ortalama kilosu ise 22,9 kg’dır.
6-7 yaşlarından 11-13 yaşlarına dek cinsel dürtülerin genellikle durgunluk gösterdiği kabul edilir, cinsel enerji yerini akademik olarak odaklanma, araştırma, çalışma ve çevreyle iyi ilişkiler kurmaya bırakır. Bu yaşlarda olan okul çağı çocukları, genellikle hemcinsleri ile vakit geçirmeyi tercih ederler, okullarda kız ve erkek gruplarına fazlasıyla rastlanılır. 7 yaşındaki çocuk her ne kadar okulla meşgul olsa ve cinsel enerjisi bir nebze durgunluk gösterse de, odasında yalnızken mastürbasyon yapabilir ve yetişkin cinselliği konusunda meraklıdır. Başka insanların yanında soyunup giyinmek istemez.
· 7 yaşındaki çocuk, daha çok endişelenebilir, kendini yargılama eğilimi olur.
· Doğru ve yanlış arasındaki farkı anlar.
· Suçluluk ve utanç duyguları daha çok gelişmiştir.
· Empati becerisi, ahlak ve adalet duyguları gelişmeye devam eder.
· Başkalarının fikirleri ve düşüncelerini daha çok önemsemeye başlar, kabul görmek ister.
Her ne kadar sendrom kelimesi çok da kullanmaktan hoşlanmadığımız bir kelime olsa da, 2 Yaş Sendromu kavramını çoğu ebeveynin bildiğini kabul ederek, 7 yaş ile aralarında bir benzerlik kurmak açısından kullanabiliriz. Çocuk, gelişim sürecinde zaman zaman 2 yaş sendromunu andıran durumlar gösterebilir; Nasıl ki 2 yaşındaki çocuk anne ve babadan bağımsız bir birey olduğunun yeni yeni farkına varıyor ve onlara baş kaldırıyorsa, 7 yaşında olan okul çağındaki çocuk da bu evreye benzer şekilde ama daha olgun bir bağımsızlaşmaya gider. Kimliğini oluşturmaya başlayan çocuk, aileden daha bağımsız hareket etmek ister, kendi kendine var olmak için çabalar, arkadaş gruplarınca kabul görmek için normalden farklı davranışlar sergileyebilir.
Aile ortamı dışında da bir sosyal topluluğun içinde bulunduğunun ve orada kabul görmesi için birtakım kurallar ve beklentiler olduğunu anlayan çocuk, bu kurallara uymak ve beklentileri karşılamak için çabalaması gerektiğinin farkına varır. 7 yaşındaki çocuk aile dışında, arkadaşlar ve öğretmenlerin onayına çok önem verir ve nasıl ki çocuğun benlik algısını anne ve babasıyla olan ilişkisi etkiliyorsa, çocuğun okulda iletişim halinde olduğu kişiler de artık çocuğun benlik algısına etki eden şeylerden biri haline gelir; Bu nedenle, okuldaki öğretmenlerin çocuk psikolojisi hakkında bilgili olması ve tutumları çocuğun benlik algısını zedelemeyecek şekilde olması çok önemlidir. Çocuğun benlik algısı çocuğun kimlik yapısının gelişiminde büyük rol oynar, bu sebeple hem ebeveynler hem öğretmenler çocukla olan iletişimlerinde eleştiriyel değil, destekleyici ve içten olmalıdır. Okul çağının başlarında benlik algısı zarar gören çocuk, ileriki okul yıllarında hem akademik hem sosyal açıdan zorlanır, okul fobisi ortaya çıkabilir. 7 yaşındaki çocuğun okula uyum sürecinde, hem ebeveynler hem öğretmenler çocuğa en büyük yararı gözetmelidir, çocuğun zorlandığı veya sıkıntı duyduğu bir durum varsa bu konuyla ilgili neler yapılabileceği üstünde durulmalıdır. Bir çocuğun 1.sınıfa başlayabilmesi için gereken okul olgunluğuna dikkat edilmelidir: Çocuk belirli bir süre dikkatini vererek aynı yerde oturabiliyor mu? Öğretmenleri ve arkadaşlarıyla sağlıklı bir iletişim kurması adına kendini ifade, empati ve işbirliği becerileri yeterli mi? El-göz koordinasyonu gelişmiş mi?Anneden rahat kopabiliyor mu? Sorularını göz önünde bulundurmak, gerekirse okula başlatmadan önce çocuğun bu becerilerini geliştirmesine yardımcı olmak en sağlıklısı olacaktır.
* * * * * * * * * * * *
Uzmanlarımız ÇocukluDünya Yıllık Premium üyelerinden gelen soruları cevaplıyor. Hemen üye olun, sizin sorularınızı da cevaplayalım. Sadece eposta atmanız yeterli. Üye avantajlarını burada görebilirsiniz.
Kızım 7 yaşında. Oyun oynarken, masa başı etkinlikte, ödev yaparken, piyano çalarken vs. belli bir süreden sonra sıkılganlık yada ilgilendiği şey neyse bırakma isteği gösteriyor. Genelde çalışmalarını tek başına yapıyor. Ödev ve piyano gibi yapma aşamasının başlaması itibariyle sürekli yerinden kalkma, birşey sorma gibi … durumlar yaşıyoruz. Biz nasıl yapması gerektiğini sürekli söylememize rağmen bu durum hiç değişmiyor.
Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Merhabalar,
Ödev yaparken, piyano çalarken sıkılması, yerinden kalkması izlenmeli.
Bu faaliyetlerden hoşlanmadığı için mi kalkıyor? Aşırı hareketli olduğundan mı kalkıyor? Dikkati çabuk dağıldığından mı kalkıyor?
Yaptığı bütün etkinliklerde (resim yapma, boyama, kesme-yapıştırma, bilmece-bulmaca, lego, evcilik, okulculuk, spor, sanat, serbest oyun) durum aynı mı?
Yakın çevrenizde bulunan, pedagog, çocuk psikoloğu veya eğitimci gibi bir uzmandan çocuğunuzun hareketliliğini, dikkatini, çalışma alışkanlığını değerlendirmesini isteyebilirsiniz.
Saptanan duruma göre farklı bir yaklaşım gerekebilir.
Uzman görüşü alana kadar, etkinlik yaptırırken, hedef koymak, kısa molalar verdirmek yararlı olabilir, rüşvet ve tehditten kaçının.
Kolay gelsin
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.