Çocukların bu dönemdeki gelişimlerinin önceki yaşlarına kıyasla daha yavaş olduğu bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 8 yaş kız ve erkek çocuklarının boy ve kiloları ile ilgili ortalama değerler verilmiştir. 8 yaşındaki kız çocukları ortalama olarak 126.5 cm uzunluğundadır ve 25 kilogramdır. Aynı yaş grubundaki erkek çocukları ise yaklaşık 127 cm uzunluğundadır ve 25 kilogramdır. Ortalama değerler bu şekilde olsa da her çocuğun gelişiminin birbirinden farklı olduğu bilinmelidir.
Kaba motor ve ince motor becerilerinde de gelişiminin devam ettiği görülmektedir. 8 yaşındaki çocuklar günlük hayatlarında daha hareketlidirler. Bu yaştaki çocukların el-göz koordinasyonları daha gelişmiş olduğundan boyama kitaplarındaki resimleri daha düzgün boyadıkları fark edilmektedir.
Çocuk sağlığı incelendiğinde ise çocukların ana dişlerinin çıkmaya başladığı görülmektedir.
Okul öncesi eğitimi geride bırakan çocuklar birkaç sene önce ilkokula başlamışlardır ve birkaç senedir akademik bir sürecin içerisindelerdir. Hayatlarındaki bu değişiklikle paralellik gösteren 8 yaş çocuk psikolojisinde bilişsel ve duygusal olarak da değişiklikler olmaktadır. Yaklaşık 6-7 yaşlarında somut işlemler dönemine giren çocuklar bu yaşta da somut işlemler dönemin içerisindelerdir. Bilişsel becerileri önceki yaşlara göre daha gelişmiştir. Mantık çerçevesinde düşüncelere sahiptirler. Nesnelerin konumu ve fiziksel özellikleri hakkında daha doğru kanıya varabilirler.
8 yaş çocuk psikolojisi sosyal olarak değerlendirildiğinde ise yaşadıkları durumlara ve olaylara göre gayret veya aşağılık duygusu geliştirdikleri görülebilmektedir. Üretkenliklerinin ve çabalarının çok olduğu bu dönemde gayretlerinin övülmesine dikkat edilmelidir. Övme konusunda odak noktası başarıları olmamalıdır. Başarıdan ziyade başarıya ulaşmak için gösterdikleri uğraşa ve sürece odaklanmak gerekmektedir. Bu şekilde davranıldığında ileriki yaşlarında istediklerini elde etmek için çabalayan çocuklar ve yetişkinler olmalarına yardımcı olunur. Sadece başardığı zamanlar övülen çocuklar, başarmak için gösterdikleri çabanın anlamsız olduğunu düşünebilirler. Önemli olanın başarmak veya başarmamak olduğuna dair inanç geliştirebilirler. Bazı çocuklar için başarısız oldukları zamanlardaki duygularıyla nasıl baş edeceklerini öğrenmek zor olabilir. Başarısız oldukları zamanlarda gayretleri görülmeyip takdir edilmeyen çocukların aşağılık duygusu geliştirebileceği bilinmektedir.
Bir gruba ait olma ihtiyacı hissedebilirler. Bu gruptaki kişiler bu yaş döneminde genellikle aynı cinsiyete sahip oldukları aynı yaşlardaki arkadaşlarıdır. Bu arkadaşlarıyla paylaşım yapmaktan keyif alırlar. 8 yaş dolaylarındayken o kişilerin düşünceleri onlar için daha değerli hale gelmeye başlamıştır. Davranışlarını ve düşüncelerini arkadaşlarına göre şekillendirdikleri görülebilmektedir.
Duyguları değişiklik gösterebilir. Mutluyken birden öfkelenip kaba davranışlar gösterebilirler. Bazı zamanlarda aceleci oldukları görülebilir. Bu dönemde benmerkezcilikleri azalmıştır ve empati yetenekleri önceki yaşlara göre daha gelişmiştir ancak hala soyut kavramları anlamlandırmakta zorluk çekerler. Kurallara daha uyumlu oldukları görülebilmektedir.
Bu yaş dönemindeki çocukların dil gelişimleri değerlendirildiğinde konuşmalarının düzgün organize edildiği ve dil kurallarına uygun olduğu dikkat çekmektedir. Kelime hazineleri gelişmiştir. Bu gelişimi destekler nitelikteki bir aktivite olan kitap okuma yaptıkları görülür.
İnce motor becerileri daha da gelişmiş olduğundan daha çok el-göz koordinasyonu gerektiren işleri yapabilirler. Ayakkabı bağcıklarını bağlayabilirler. Boyama kitaplarındaki resimlerinin genelini daha özenli boyadıkları görülür. Kaba motor becerileri gelişmiş olduğundan günlük hayatlarında daha hareketli olan bu yaştaki çocukların, oyunlarının da daha hareketli ve enerjik olduğu görülmektedir. Farklı oyunlar oynamaya açıktırlar.
Bilişsel olarak da gelişimleri devam eden çocuklar, basit matematik işlemlerini yapabilirler. Geriye doğru sayabilirler.
Bilişsel becerilerine yardımcı olan kitap okuma gibi etkinlikler yapması için destek verilmelidir. Gerekirse birlikte kitaplar okunmalıdır. Bilişsel becerilere zarar verebilecek aktivitelerden kaçınması sağlanmalıdır. Örneğin, tablet, televizyon ve telefonla geçirdiği zamanlar kontrol altına alınmalıdır. Bu aktivitelerin yerine aile bireyleri veya sevdiği kişilerle arasındaki iletişimi güçlendirebilecek aktiviteler koyulabilir. Ebeveyn ve çocukla arada kurulan ilişkinin ona iyi gelecek ve ihtiyacı olan ilişki olup olmadığına dikkat edilmelidir. Aradaki iletişim ve ilişkiyi kuvvetlendirmek için birlikte paylaşımlar yapılabilir. Bu paylaşımlar kutu oyunları gibi ailecek yapılabilen aktiviteler aracılığıyla olabilir. Aradaki iletişimde onun duygularını ve düşüncelerini ifade etmesine izin verilmelidir. Bu duygular ve düşünceler kabul edilmelidir. Hangi koşulda olursa olsun çocuğun kabul göreceği cümleler ve tutumla belli edilmelidir.
Kendi sorumluluklarını alması destek verilmelidir. Birey olduğu bilinci, yapılan davranışlarla yansıtılmalıdır. Onun birey olma yolunda herhangi bir konuda öğrenmek istediği olduğu zaman onu ikna edecek şekilde açıklamalar yapılmalıdır. Sorularını cevaplamaktan kaçınılmamalıdır. Soruların cevapları doğru bir şekilde öğrenilip anlatılmalıdır. Çocuğun ebeveynleri tarafından cevapları bilinmeyen soruları varsa o konuyu tam olarak bilmediğinizi ve öğrenip ona söyleyebileceğinizi aktarabilirsiniz. Kendi ilgi alanlarına ve hobilerine saygı gösterilmelidir. Hangi alanlarla ilgilenmek istiyorsa onun ayrı bir birey olduğu bilinciyle yaklaşılarak ona destek verilmelidir. İsteklerine ulaşmak için gösterdikleri gayret övülmeli ve teşvik edilmelidir.
Bazı aileler tarafından çocuk psikoloji içinde 8 yaş depresyonu olan bir dönemin olduğu düşünülse de böyle bir depresyon gelişim dönemi özellikleri içinde görülmez. Her 8 yaşındaki çocuk depresyona girecek diye bir durum söz konusu değildir ancak her yaş çocuklarda olabileceği gibi bu yaştaki çocuklar da depresyona girebilir. Eğer çocuğunuz günlük olarak yaptığı aktiviteleri yapmak istemiyorsa ve bunları önceden yaparken keyif alıyorken şu anda almıyorsa; öz bakımını sağlayamıyorsa; sürekli olarak huzursuz, mutsuz ve umutsuz hissediyorsa; ağlamaları arttıysa ve davranışları öncekilerden farklılaştıysa bir uzmanla görüşüp yaşadığı durumun depresyon olup olmadığıyla ilgili bilgi almak gerekmektedir. Eğer uzman olan kişi depresyon olarak düşünüyorsa uygun gördüğü tedaviye gerekli özen verilmelidir.
Bazı aileler tıpkı 8 yaş depresyonunda olduğu gibi 8 yaş sendromu adı altında bir sendromun olduğuna inanmaktadırlar fakat böyle bir durumun çocuk psikolojisinde var olduğu kabul edilmemektedir. Tıpkı diğer yaş gruplarında olduğu gibi bu yaş grubundaki çocuklar da zaman zaman davranış konusunda zorlanabilmektedir, öfkeli hissedebilmektedir ve ailelerine karşı gelebilmektedir. Aile bu durumun sürekli olduğu ve hem çocuğun hem de kendilerinin günlük hayatlarını kısıtladığını düşünüyorsa aynı şekilde bir uzmandan destek almak gerekmektedir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.