Çocukların kişisel özelliklerinin oluşmasında anne baba tutumu ve onlarla olan ilişkileri oldukça önemlidir. Belirli bir yaşa kadar bu bağlılık olağan karşılanırken sonrasında da devam eden bu durum problemlere neden olabilir ve bağımlılık haline dönüşebilir.
Her bebek anne babaya ya da bu figürlerin yerine geçecek birine bağımlı şekilde doğar. Altının değiştirilmesi, yemek yemesi gibi hayatının devam etmesi için önemli gereksinimleri biri tarafından karşılanır. Bunlar yerine getirilmezse ağlayarak tepki verir. Bütün bu gereksinimlerini kendi karşılayamadığı için birine bağımlı olmak durumundadır. Yeni doğan bir bebek anne babanın şefkatine, ilgisine muhtaç durumdadır.
Çocuk 3-4 yaşına geldiğinde hala kendi yapabileceği işleri yapmasına izin verilmezse problemler oluşabilir. Gittikçe büyüyen çocuk kendi başına yürüyebilir, yemek yiyebilir hale gelecektir. Bunları kendi yapabilmesi için izin verilmesi gerekir. Eğer her istediği başkası tarafından yerine getirilirse o becerileri körelebilir. Anneye bağımlı hale gelir. Aslında kendi başına yapabileceği işleri yapamaz duruma gelir. Çocuklar kendileri yapmak yerine hep birinin onun yerine yapmasını isterler ve sorumluluk almaktan kaçınır hale gelirler.
Ailelerin çocuklarını koruyup kollamak istemeleri doğaldır ancak aşırı korumacı tutumlar çocuğun kişisel gelişimini olumsuz etkileyip onu bağımlı bir birey haline getirebilir. Örneğin hasta olacak diye çocuğun sosyal ortamlara girmesini engellemek gibi tutumlar bağımlılığı arttırır ve çocuğun özgüvenini olumsuz etkileyebilir.
Bağlılık bebekle anne arasındaki sevgiden kaynaklanan sağlıklı bir durumdur. Anne, bebeğe sevgi gösterir, onu besler. Bebeğiyle vakit geçiren anne ve bebek arasında bir bağ oluşur. Güvenli bir bağ kurma bebeğin gelecekteki hayatı üzerinde de oldukça etkilidir. Bebek ağladığında yanında olunduğunu hissetmesi, güldüğünde buna karşılık alabilmesi bu bağı güçlendirecektir. Anne ile bebek arasındaki bağ nedeniyle bebeğin annenin sesini, yüzünü diğer seslere ve yüzlere tercih eder. Çocuğa destekleyici bir tutum sergilenirse çocuk hayatında daha başarılı, kendinden emin bir birey haline gelecektir. Bu nedenle anne ile bebek arasında güvenli bağ kurulması oldukça önemlidir. Bu bağ sadece beslemek üzerinden düşünülmemelidir. Bebeğin yemek ihtiyacı gibi temel ihtiyacı dışında sevgiye de ihtiyacı vardır. Bebeğine sevgiyle yaklaşan anneler, bebeklerinin gelişim süreçlerine olumlu bir katkı sağlarlar.
Bağımlılık ise artık kendi işlerini kendi yapabilecek duruma gelmesine karşın anne babaların buna izin vermemesidir. Çocuğun her ihtiyacı biri tarafından karşılanırsa bağımlılık oluşabilir ve bu da çocuğun gelecekteki hayatını olumsuz etkiler.
Anneye bağımlı çocuklarda görülen özelliklerden biri okul fobisidir. Bağımlı çocuklar sınıfa anneleriyle birlikte girmek isterler. Anneleri yanlarından ayrılırsa huzursuz hissedip ağlamaya başlayabilirler. Bu çocuklar sorumluluk almaktan çekinirler çünkü kendi başlarına bir şey yapamayacaklarını düşünürler. Bu nedenle özgüvenleri eksik bireyler haline gelebilirler. Sürekli sevilmek isteyebilirler. Çocuk anne babası olmadan sosyal ortamlara girmek istemeyebilir. Yaşıtlarıyla konuşmayı bir şeyler paylaşmak yerine anne babasıyla kalmayı tercih edebilir çünkü bu şekilde güvende hisseder. Uyku sürecinde de sorunlar olabilir. Anne babaya aşırı bağımlı olan çocuklar tek başlarına uyumak istemeyebilirler. Anne ya da babalarıyla uyumak isterler. Tüm bunlar çocuğun anneye bağımlı hale geldiğinin belirtileri olarak gösterilebilir.
Çocuklarımızı aşırı kollamak yerine onlara yapabileceği sorumluluklar vermek gerekir. Örneğin kendi başına yemek yemesine izin verilmesi, kendi başına giyinmesine karışılmaması çocuğun gelişiminin desteklenmesinde oldukça önemlidir. Tabii ki çocuğu korumak gerekir ancak aşırı korumacı tutumlar sergilemek çocuğun özgüvenini kırabilir. Bu nedenle bir noktada çocukları özgür bırakmak gerekir ki kendi işlerini kendileri yapmayı öğrenebilsinler. Çocuğa verilen bu sorumluluklar kendi başına birey olma yolunda ona katkı sağlar.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.