Bebeklerde Büyüme Atağı & Atak Dönemleri | Çocuklu Dünya
 
Bebek Gelişimi

Bebeklerde Büyüme Atağı: Korktuğunuz Şey Bu Olabilir!

Tarih: 12 Şubat 2020 - Çarşamba
Uzman görüşü için konu öner.

Bebeklerde Büyüme Atağı: Korktuğunuz Şey Bu Olabilir!

Bebeklerde büyüme atakları nedir ve neler yapılmalıdır?

 

Bebeklerimiz her şeyi güzel güzel yaparken bir anda düzen tamamen bozulur. İyi beslenen bir bebek bir anda daha fazla emmek ister ya da bir anda isteksizleşir. Uykuları düzenli olan başka bir bebek ise bir anda uyumamaya, uyansa bile saat başı uyanmaya başlar. Bebeğin ruh halindeki bu değişimler aslında tüm annelerin sıklıkla yaşadıkları bir durumdur ve büyüme atakları olarak isimlendirilir.

 

Bebeklerde büyüme atakları hangi aylarda olur?

Bebekler 0-2 yaş arası dönemde şiddeti ve uzunluğu birbirinden farklı olan 10 büyüme atağı geçirirler. 5., 8, 12. ve 14. haftalarda büyüme atağı geçiren bebekler, katı gıdaya geçişle birlikte 23.haftada yeni bir büyüme atağına daha girerler ve büyüme ataklarının yarısı tamamlanmış olur. 36. haftada yavaş yavaş emeklemeye başlamasıyla birlikte bir büyüme atağı daha geçiren bebekler, ayaklarının üstüne basmalarıyla birlikte yeni bir atak dönemine girerler. Bu atak, kimi bebeklerde 45 güne kadar sürebilen bir dönemdir. 55., 64. ve 75. haftalarda 3 atak daha yaşayan bebekler artık büyüme ataklarını tamamlamış olur. Siz tam bir rahat nefes aldık, bebeğimiz büyüdü derken, bu sefer de 2 yaş sendromu ile baş başa kalırsınız. Büyüme ataklarına baktığımızda, tüm bebekler bu 10 büyüme atağını da şiddetli bir şekilde geçirmez. Bazen bu atakların şiddeti veya süresi o kadar az olur ki, bebeğinizin bir büyüme atağını geçirdiğini bile fark etmezsiniz.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bebelerde Ay Ay Büyüme Atakları

2 Aylık Bebek Büyüme Atağı

Bebeklerin atak dönemleri içinde ilk ikisi 5. ve 8. haftalarda yaşanan ataklardır. Bebek gece gündüz ayrımını yavaş yavaş öğrenmeye başlar. Uykuyu öğrenir ama kendi kendine uyumayı bilmediği için uykusu gelince çok ağlamaya başlar ve huzursuz olur. Hatta elini gözüne, kulağına değdirir. Anne babalar “bu çocuğun gözü kaşınıyor, bu çocuğun kulağı ağrıyor” diye stres olur. Yavaş yavaş artık etraftaki uyaranları aldığı için akşam saatlerinde yorulan küçücük beyinler o kadar uyarıyı taşımayıp daha çok ağlamaya başlarlar. Burada yapacağımız şey bebeğimize akşam 7-8’ den sonra güzel bir banyo yaptırıp ve güzel bir uyku ortamı hazırlayıp odasında uyutmaya çalışmak olmalıdır.

3 Aylık Bebek Büyüme Atağı

Yeni bir atak dönemi olan 12.haftaya geldiğimizde ise bebek yavaş yavaş artık bizimle iletişim kurar, konuştuğunuzda gözünüzün içine bakar. Bebeğiniz artık sağa/sola dönmeye başlar. Bu dönemde minik minik sesler de çıkarır. Ses çıkarmaya başlayınca tükürük bezleri gelişmeye başlar ama dilini döndürmeyi bilmediği için ağzını şapır şapır yapar. Kendini rahatlatmayı eliyle yapmaya çalıştığı ve tükürük bezlerini yönetmeye çalıştığı için o el hep ağza girmeye başlar. Burada anneler hemen “diş mi çıkarıyor, çocuk aç mı acaba” derler. Bebek de bu atak döneminde inanamayacak kadar emer. Yani 3 saatte bir emen bebek belki yarım saatte bir emmeye çalışır. Burada hiç pes etmemek ve stres olmamak gerekir, bebek isterse emzirmek gerekir.

4 Aylık Bebek Atakları ve 5 Aylık Bebek Atakları

3 aydan sonra da tam tersi olur. Bebek bir anda dünyaya farklı bakmaya başlar, uyaranları daha iyi alır. 14.haftalarda gelen büyüme ataklarında bebeklerin artık el kasları iyice gelişmiştir. Eline aldığı şeyi sıkıca tutabilir, kendi adına duyduğunda tepki verebilir. Aylardır saatlerce emen bebek bir anda 3 dakika, 5 dakika, 1 dakika emmeye başlayabilir. Memeye alınan bebek, bir tık ses gelince memeyi bırakır, ağlamaya başlar ve emmek istemez. Anne direttikçe daha çok ağlar. Ya da tam doymuş artık her tarafı seyredecek olan bebek ağlama krizine girebilir. Burada da anneler “İşte, sütüm bitti, emmek istemiyor, memeyi reddediyor’’ derler. Annelerin yapmaları gereken bebeklerinin yanına uzanıp, onları hafifçe orada emzirebilmek olur. Emme süresi artık çok kısaldığından, bebeğin dikkatinin dağılmaması için sakin sessiz bir ortam seçmek önemlidir. Bebek bir yatak odasında hafif müzik eşliğinde emzirilebilir. Boynunuza sevdiği bir oyuncağı asabilirsiniz. Etraftan çok uyarı vermemeye çalışın.

6 Aylık Bebek Atak Dönemi

Diğer bir büyüme atağı 23. hafta ile 26. hafta arasında gerçekleşir. Bu dönemde bebeğin mesafe algısı artar ve annesinin kendi görüş alanından çıktığı her anda gittiğini düşünür. Dolayısıyla 6.ay anneden kopmanın oldukça zor olduğu bir dönemdir. Bu aydan itibaren destekli şekilde oturabilen bebeğinizin katı gıdaya geçişiyle birlikte gelişiminde yeni bir dönem başlamış olur.

9 Aylık Bebek Atakları

Yeni bir büyüme atağı bebeğin yaklaşık 9 aylık olduğu döneme denk gelir. 34.-37.haftalara denk gelen bu büyüme atağında, bebeğinizin artık farkındalığı artmıştır. Yerde bulduğu her şeyi incelemeye başlayan bebekler, buldukları şeyleri ağzına götürerek ne olduklarını algılama çalışırlar. Aynada kendini tanıdıkları bu dönemde, etraftaki her şeyi karıştırmaya, dağıtmaya çok meraklıdırlar. Bu atak haftaları sırasında bebeğinizin ruh hali çok değişken olabilir. Gülerken, birden ağlamaya başlayabilir.

10 Aylık Bebek Atakları ve 11 Aylık Bebek Atakları

Bebeğinizin 1 yaşından önceki son atak dönemi 42.-46. haftalar arasında karşınıza çıkar. Bu dönemde küpleri üst üste koyarak oynamaya çalışır, legolara ilgisi daha fazladır. Emeklemede artık iyice hızlanmıştır, hatta ayaklarının üstüne basıp tutunarak yürüme çalışmalarına başlamış bile olabilir. Sorulduğunda hayvanları, tanıdığı kişileri işaret edebilir, tanımadığı kişilere karşı çekingen davranabilir.

1 yaş atak dönemi

12 Aylık Bebek Büyüme Atağı

1 yaşında başlayan atak dönemi; 2 yaşına kadar olacak 10 atak döneminin sekizincisidir. 55.haftaya kadar sürebilecek bu dönemde artık bebeğiniz yürümeye başlamış ya da çok yakında başlayacak olabilir. Bebekliğin en önemli gelişim adamlarından olan 1 yaş döneminde, bebeğiniz artık olayların sonucunda ne olacağını bilir. Kendisine ev içerisinde küçük sorumluluklar verip, size yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz. Bu dönemde bebeğiniz yemeyi çok sevdiği bir şeyi artık hiç yemek istemeyebilir. Banyo yapmayı seven çocuğunuz, artık banyo kapısından bile girmek istemeyebilir. Bu dönemin geçici olduğunu düşünüp, anlayış göstererek zorlamadan ama oyunlarla ikna ederek, bebeğinize istediklerinizi yapmaya çalışın.

15 Aylık Bebek Büyüme Atağı

Son iki ataktan biri 60. haftada başlar. Bu dönem artık çocuğunuzun iyice bilinçlendiği bir dönemdir. Artık sizin ne demek istediğinizi daha iyi anla. Kendi istediklerini yaptırmak konusunda inatçı olacaktır. Sınırları bu aylarda çizmek önemlidir. Son atak dönemi ise 70.haftada ortaya çıkar. Eşyaları sahiplenmeye, benim demeye başlar. Kendi kararlarını kendi vermek ister ve uygulayamadığı zaman sinirlenebilir. Bu dönem her şeye “hayır” demeye başladığı bir dönemdir ve 2 yaş sendromu denen annelerin en çok zorlandığı dönemin de habercisidir.

Bebeğinizin ay ay gelişimini takip edebileceğiniz “Ay Ay Bebek Gelişimi” yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Büyüme ataklarında nasıl davranmalı?

Burada güzel egzersizler yapabilirsiniz, masajlar yapabilirsiniz güzel aktiviteler yapabilirsiniz. Artık 3 aydan sonra yavaş yavaş bebeğimizi yere adapte etmemiz lazım. Yerde, yer halıları üzerinde oyuncaklarla bir şeyler yapabilirsiniz. 6 aydan sonra bebeklerde uzak algısı gelişmeye başlar. Anneler ‘’Bence bu çocuk bana bağlandı kaldı, kapıdan çıkamıyorum’’ diye yakınır. “Mutfağa gidiyorum peşimden ağlıyor, odadan çıkıyorum peşimden ağlıyor” der. Aslında o ana kadar onu bilmiyordur, uzak algısı yoktu. Yavaş yavaş uzak algısı oluşmaya başlar. Birkaç gidişte onu da götürün. Uzaktan “böyle bir yere gidiyorum, geliyorum” deyin. Bebekler bunu anlar, anlamaz diye düşünmeyin. Ama orada bırakırsan, her seferinde oraya gidip gelirsen buna bebeğiniz her seferinde daha farklı, daha fazla tepki vermeye başlar. O yüzden bu gibi dönemlerde bebeğinizin duygularını anlamak çok önemlidir. 9. aydan sonra en büyük ataklar ortaya çıkar. Kendini kabul ettirmek için, daha çok öne çıkmak için her şeyi ağlayarak yaptırmaya çalışır. Ben ağlarsam bunlar yapacak zaten diye düşünür bebekler. Siz kendi sınırlarınızı olabildiğince erken zamanda bebeğinize anlatırsanız, uzun dönemde o kadar daha az zorluk çekersiniz. “Hayır” kelimesini sık sık kullanmamaya özen gösterin. Her şeye hayır dediğiniz durumlarda, o zaman “Hayır”ın anlamı kalmaz, o yüzden sadece bebeğiniz için gerçekten tehlikeli olduğu durumlarda kullanın. En önemlisi sabırlı olun, herkes bu dönemlerden geçiyor ve bu atakların bir sonu gelecek!

* * * * * * * * * * * *

ÇocukluDünya Yıllık Premium üyesi olarak uzman seminerleri katılıp, sorularınızı uzmanlarımıza yönlendirebilirsiniz. Aşağıdaki soru-cevaplar uzman seminerlerimizden alınmıştır. Siz de üye olup, uzman seminerlerine katılabilir ve eski video kayıtlarını da görebilirsiniz. Seminerlerimizi burada görebilirsiniz.

Çocuğumdaki değişiklikler büyüme atakları mı?

65 aylık bir kızım var ve son 2 aydır davranışlarında ciddi değişimler başladı bunlar büyüme ataklarından kaynaklı geçici değişiklikler mıdır?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Davranış değişimlerini dikkat etmek önemlidir büyüme atakları yaşamda yapılan değişiklikler veya deneyimler çocuğun davranışlarını etkileyebilir. Çocuğunuzda değişikliklerin altında yatan nedenleri anlamak önemlidir. Gerekirse profesyonel yardım almak faydalı olabilir. Taşınma nedeniyle semt, şehir, ülke değiştirmek; aile bireylerinden birinin kaybı, bakıcının değişmesi, aileye bir kardeşin gelmesi, ailede bir sağlık sorununun veya anne baba anlaşmazlığın olması çocuğu hatta bebeği olumsuz etkileyebilir. Çocuktaki olumsuz etkenleri yok etmek, değişikliklerini takip etmek çocuğu rahatlatmak sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümesine yardımcı olacaktır.


Bebeklerde büyüme atakları anne babaların özellikle çok bilmedikleri bir konudur. Bu konuda bilinçli olan anne babaların aklına ilk gelen konulardan biri atak haftası hesaplama gelir. Atak haftası hesaplama kolay olmamakla beraber bunu bilmek, bozulan düzenin sebebinin atak olduğunu bilmek anne babaları rahatlatır. Siz de atak haftası hesaplama yaparak bebeğinizin gelişimini daha yakında izleyebilirsiniz. Bebeklerde atak haftaları hakkında bilgi almak istiyorsanız Bebelerde Ay Ay Büyüme Ataklarını okuyabilirsiniz. Bebeklerde atak haftaları, bebek atak haftaları gibi terimlerin internette çok aranıyor olması, bu konunun anne babalarda ne kadar çok endişen verdiğinin işaretidir.

Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X