Bebeklerde Hıçkırık | Çocuklu Dünya
 
Sağlık

Bebeklerde Hıçkırık Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tarih: 5 Ocak 2021 - Salı
Uzman görüşü için konu öner.

Bebeklerde Hıçkırık Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebeklerde Hıçkırık

Hıçkırık, bir şey diyaframın kasılmasına neden olduğunda ve ses telleri hızla kapandığında meydana gelir. Hava, kapalı ses tellerinden dışarı çıkmaya zorlanır ve hıçkırık sesi yaratır.

Yenidoğanlarda hıçkırığa ne sebep olur?

Bazı çalışmalar, hıçkırık refleksinin mideden fazla havayı atmaya hizmet edebileceğini öne sürüyorlar.

Bebeklerde hıçkırık, görünürde bir neden olmadan ortaya çıkma eğilimindedir, ancak beslenme bazen diyaframın spazmına neden olabilir. Bir bebekte şu durumlarda hıçkırık görülebilir:

  • Aşırı besleme
  • Çok hızlı yeme
  • Çok fazla hava yutma

Bu faktörler bebeğin midesinin genişlemesine neden olabilir. Genişledikçe diyaframa doğru iter ve hıçkırığa neden olan spazmları tetikler.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Bebeklerde hıçkırık sık görülürse nedendir?

Hıçkırık sık görülürse ve sıkıntıya neden olursa, bunlar gastroözofageal reflü (GER) gibi altta yatan bir sağlık durumundan kaynaklanabilir. Bu, kısmen sindirilmiş yiyecek ve mide asidi yiyecek borusundan geri geldiğinde meydana gelir. Bu sıvılar diyaframı geçerken onu tahriş edebilir ve spazmları tetikleyebilir. Beslenme veya mide sorunları her zaman hıçkırığa neden olmayabilir. Diyafram bilinmeyen nedenlerle spazm olabilir.

Yenidoğan bebeklerde hıçkırık tutması zararlı mıdır?

Hıçkırık normalde bebeğe zarar vermez. Yetişkinler hıçkırıkları rahatsız bulabilirken, bebeklerde daha az sıkıntıya neden olma eğilimindedirler.

Yenidoğan hıçkırıkları nasıl durdurulur?

Bir kişi endişelendiğinde ve yeni doğan hıçkırıklarının seyrini sürdürmesine izin vermek istemediğinde, aşağıdaki stratejileri faydalı bulabilir:

  • Bebeğin gazını çıkartmak için ara vermek: biberonla beslenen bebekleri her 20-30ml de; anne sütüyle besleniyorsa, göğüsler arasında geçiş yaparken bebeğin gazını çıkartmak iyi bir fikirdir.
  • Emzik vermek bebeğin hıçkırmasına yardımcı olabilir. Emzik emmek, diyaframı gevşetmeye ve hıçkırmayı durdurmaya yardımcı olabilir.
  • Bebeğin sırtını ovuşturmak ve bebeği ileri geri sallamak rahatlamalarına yardımcı olabilir. Bu, hıçkırığa neden olan spazmları durdurabilir.
  • Rezene, papatya çayı faydalı olabilir.

Hıçkırıkta Ne Yapmamalı?

Hıçkırık için iyi bilinen bazı çareler tamamen geleneklerden kaynaklanmaktadır ve bilimsel temeli yoktur. Bunlar şunları içerir: zıplatmak, su vermek, ev ilaçlarını bir bebekte denemek kötü bir fikirdir. Bu sözde çareler bir bebeği üzebilir ve hatta tehlikeli olabilir. Hıçkırıkları durdurmaları pek olası değildir.

Hıçkırık genellikle önlenemez, ancak aşağıdaki stratejileri uygulamak yardımcı olabilir:

  • Bebeği çok acıkmadan beslemek, sakinleştirmek için
  • Bebeği sık sık küçük miktarlarda beslemek
  • Bebeği her beslenmeden sonra yarım saat dik oturmak
  • Biberonun meme ucunun yakınında hava kalmayacak şekilde yeniden konumlandırmak
  • Bebeğin ağzının tüm meme ucunu tutmasını sağlamak

Ne zaman doktora görünmeli?

  • Hıçkırık normalde 12 aylıktan küçük bebeklerde endişe nedeni değildir.
  • Hıçkırık sık görülüyorsa veya bebeği rahatsız ediyor gibi görünüyorsa bir doktorla konuşun çünkü bu altta yatan bir sağlık durumunu gösterebilir.
  • Gastroözefagiyal reflü sık sık rahatsız edici hıçkırıklara neden olabilir. Beslenmelerde normalden fazla ağlıyor, emzirme sırasında veya sonrasında sırtını aşırı derecede kamburlaştırıyor, normalden daha sık tükürüyor ise reflü olabilir.

 

Sonuç olarak; yenidoğan hıçkırıkları genellikle endişe nedeni değildir. Çoğu bebeğin ilk yılında hıçkırıklığı olur. Muhtemel nedenlerin çoğu beslenme ile ilgilidir. Hıçkırık sık sıksa veya sıkıntıya veya başka semptomlara neden oluyorsa, bir doktorla konuşun. Bir bebek bir yaşını doldurduktan sonra sık sık hıçkırık oluyorsa, bir doktora başvurmak da iyi bir fikirdir.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X