2-3 aylık bebeğin yüzümüze baktığını seslere döndüğünü hatta gülümsediğini biliriz.
İletişim sorunu geliştiren çocuklar altı aylıktan itibaren bazı belirtiler gösterebilirler, bu belirtileri birkaç ana başlıkta toplayabiliriz.
Bebekler kendilerine gülümseyen kişilere gülümserler, mutlu ifadeler kullanırlar. Yüz ifadelerinize tepki verirler, gülerler.
Altı aylık bir bebekten artık mutlu ifadeler kullanmasını, karşılıklı gülümsemesini, yeni gördüğü yüzlere dikkat etmesini, duygu alışverişinde bulunmasını bekleriz.
Bebek daha ilk aylarda kendisini emziren/besleyen ebeveyni ve sevdikleri ile göz kontağı kurar. 2-3 aylıktan itibaren ona sunulan hareketli objeleri takip eder.
Altı aylık bir bebekten artık etrafındakilerle göz kontağı kurmasını, ona gösterilen renkli, hareketli oyuncakları takip edip eliyle uzanmasını, parmağımızla gösterdiğimiz nesnelere bakıp dikkat etmesini bekleriz.
Sekiz aylık bir bebek yavaş yavaş ismine tepki vermeye başlar, çağrıldığında kafasını o yöne doğru çevirir. Ayrıca bebek artık tanıdık kişilerin seslerine de dönüp bakar, ilaveten değişik seslerin geldiği yöne de bakar. Etrafındaki nesne ve kişilerin sesleri artık dikkatini çeker.
İletişim sorunu geliştiren çocukların kişilere ilgisinin, seslere uygun tepkisinin kısıtlı olduğunu görürüz.
Bebekler altı aylıktan itibaren etrafındakilerin dikkatini çekecek davranışlarda bulunurlar, dikkatinizi çekecek sesler çıkarırlar. Kucağa alınmak için kollarını uzatırlar, ağlarlar.
İlgi ve sevgi merkezinde olmak isterler.
Dokuz aylık bebek yetişkinin çıkardığı bazı sesleri ve hareketleri taklit etmeye başlar. Çok basit sosyal oyunları (ce – eee) karşılıklı oynamaktan keyif alır. Yetişkinin mimiklerini taklit etmeye çalışır, alkış yapar. Oyuncaklarla oynanan basit oyunları taklit etmeye çalışır.
On ikinci ayda bebeğin basit taklit becerileri mevcuttur, yetişkinlerle olan oyunlara ilgi gösterir.
9 -10 aylıktan itibaren bebek iletişim kurmak için jest ve hareketler kullanmaya başlar. Bir yaşında istediğini parmakla gösterebilir, “bay bay” yaparken el sallayabilir. Evet veya hayır demek için kafasını sallayabilir. Konuşma olmadan da iletişime girebilir.
Her çocuk farklı gelişir. Bazı bebekler bu becerileri beklenen zamanda, bazı bebekler birkaç ay gecikme ile kazanırlar.
İki yaştan önce bir iletişim probleminden bahsetmemiz zor olsa da artık on beş aylık bir bebek/çocuktan beklediğimiz becerilerin birkaçı yok ise çocukların risk grubunda olduğundan bahsedebiliriz.
Çok geç olmadan çocuk doktorunuza danışmanızda fayda var.
ÇocukluDünya Editörünün mesajı: Çocuklarda dil gelişiminin duraksamaması dili aktif olarak kullanmaları sayesinde olur. Çocuklarıyla sıkça vakit geçiren ve bu esnada bolca sohbet eden, çocuklarına düzenli olarak kitap okuyan ebeveynlerin çocuklarının dil gelişiminin daha hızlı ilerlediği bilinmektedir. Bazı durumlarda çocukların dil gelişimleri sekteye uğrayabilir. Eğer çocuk çevresindeki insanlarla iletişime girmekten kaçınıyorsa, ismi söylendiğinde bakmıyorsa, verilen komutlara uymuyorsa ve özellikle 4 yaş ve üstünde olup konuşmalarının çoğu başkaları tarafından anlaşılamıyorsa bir problemden bahsedilebilir.
Ailelerin bu gibi durumlarda yapması gerekenlerden biri her yaptıkları aktivite sırasında konuşmak ve o aktiviteden bahsetmektir. Çocukla geçmiş ve gelecekle ilgili konuşmak önemlidir. Bu esnada çocuğun da konuşması için fırsat yaratmak çok daha etkili olacaktır. Çocukların yaşlarına uygun kitaplar almak ve kitaplardaki görselleri gösterirken eş zamanlı olarak kitabı okumak çok büyük fayda sağlayacaktır.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.