Çocuk bakıcılarının rolü ne olmalı? | Çocuklu Dünya
 
Annelik-Babalık

Bebek bakıcısının rolü ne olmalı?

Tarih: 15 Mart 2018 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

Bebek bakıcısının rolü ne olmalı?

Doğru Bebek Bakıcısı Davranışları

Dünyanın en güzel ama yüklediği sorumluluklar nedeniyle bir o kadar da zor olan sürecidir çocuk büyütmek. Yaşadığımız çağda geniş aile sistemlerinin koruyucu ortamlarından uzaklaşılması, zorluğu biraz daha arttırmaktadır. Buna bir de çalışan anne-baba açısını eklediğimizde, zorluk ve sorumlulukların biraz daha yoğunlaştığı görülmektedir.

Bu nedenle yanıtlanması gereken sorular:

Çocuğumuza biz işteyken kim bakacak?

Çocuğumuzu, gelişiminin en önemli çağlarında, okul sistemine girmeden önce kime emanet edeceğiz? Bu kişinin evimizdeki rolü ne olmalı? Nasıl seçmeliyiz?

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Çocuğunuz İçin Bakıcının Rolü Ne Olmalıdır?

Bazen “bakıcı teyze”, bazen “bakıcı abla”, bazen de “dadı” dediğimiz kişiler anne-baba olarak sizin işinizi kolaylaştırmalı, sizin yükünüzü azaltmalı, aile ortamınıza yeni yükler getirmemelidirler. Bakan kişi ile ev ortamında yaşanan gerginliklerin çocukları oldukça olumsuz yönde etkilediğini görmekteyiz. Bu durum ilk yıllarda oluşmasına çok önem verdiğimiz güven duygusunun, bu dünyada kendilerini güvende hissetmeleri için gerekli “emniyetteyim” duygusunun oluşmasını zorlaştırmaktadır. Ona bakan kişiler arasındaki huzursuzluk, kime güveneceği konusunda belirsizlik yaşamalarına neden olur. Unutmayın ki siz işe gittiğinizde çocuğunuz sizin pek de iyi anlaşamadığınız “ona bakan” kişiyle bire bir kalacaktır evde. Evdeki yardımcınızın sizin kurallarınızı, söylediklerinizi takip etmeye açık olması çok önemlidir. Özellikle siz eve geldikten sonra geri çekilebilmeyi bilmelidir.

Uzman Klinik Psikolog Nancy Koen Levi’nin “ Çalışan Annenin Suçluluk Duygusu “ yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.

Anne Baba ve Bakıcı Birlikteyken Bakıcı Nasıl Davranmalı

  • Siz yokken de sizin kurallarınızı uygulayabilmesi, “Annen, baban böyle söyledi” diyebilmesi,
  • Siz eve gelince, eğer yatılı bir kişiyse, çocukla olan iletişimde geri çekilmesi,
  • Siz eve geldikten sonra çocuğunuzla oynama, yemeğini yedirme (eğer iş çıkış saatleriniz geç değilse), yatırma gibi tüm faaliyetlerin anne ve baba olarak sizler tarafından yapılması,
  • Gece uyandığında yanına bakıcınızın değil sizin gitmeniz,
  • Dışarıda hep birlikte yemek gibi sosyal etkinliğe gittiğinizde çocuğunuzla sizin ilgilenmeniz,
  • Size önermek istediği konular olur ise, bunları çocuğunuzun yanında değilken aktarması, aynı şekilde sizin de kendisine yönelik öneri veya ikazlarınız var ise, çocuğunuzun olmadığı bir ortamda söylemeniz,
  • İşten ayrılması gerektiği durumlarda, bu bilgiyi ayrılma tarihinden 2-3 gün önce çocuğunuzla paylaşmanız, kızgınlıkla değil (ki gerçekte kızgın bile olsanız) anlaşarak ayrıldığını belirtmeniz,
  • Çocuğunuzla vedalaşarak ayrılmasını sağlamanız,

Yukarıda belirtilen noktaların önemi bakıcıların çocuklarımızın hayatındaki rollerinin geçici olması nedeniyledir. Çocuğun hayatta yaslanacağı temel kişiler önce anne ve babasıdır. Bakıcı kişiler ise, geçicidir. Bu nedenle sizler eve geldikten sonra ya da sizlerin olduğu ortamlarda ön planda olması gereken kişiler anne-baba olarak sizler olmalısınız. Böyle olduğu durumlarda bakıcı kişi ayrıldığında çocuğunuzun etkilenmesi çok hafif düzeyde olacak, duygusal gelişimde olumsuz süreçler yaşanma riski çok azalacaktır.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X