Çocuk doğduğu andan itibaren anne ve babanın hem fiziksel hem de duygusal ilgisine ihtiyaç duyar. Bebeğin altını değiştirmek, karnını doyurmak, tüm ihtiyaçlarını karşılamak fiziksel ilgidir; Bebekle oynamak, onu güldürmek, sevmek, okşamak, ona çeşitli hareketler yaptırmak ise bebeğin duygusal ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bebek, ancak bu fiziksel ve duygusal ihtiyaçları yerine getirilirse anne ve baba ile sağlıklı, güvenli bir ilişki kurar ve büyüdükçe de bu ilişkinin devam etmesini diler yani anne ve baba ile vakit geçirmek ve onların yanında, onlardan güç alarak dünyayı keşfetmek ister. Fiziksel ve duygusal ihtiyaçları yeterince karşılanmamış bebek ise anne ve babanın varlığına yabancıdır, onlarla vakit geçirme gibi bir ihtiyaç duymaz, bu bebek anne ve babaya güvensiz bağlanmıştır. Kısacası, çocuk ile kaliteli vakit geçirilebilmesi için öncelikle çocuk ve ebeveyn arasında güvenli bir bağlanma olmalıdır.
- Siz ayrı iş, çocuk ayrı işle uğraşırken kaliteli vakit geçirilmez. Çocukla kaliteli vakit geçirebilmenin altın kuralı “iletişimdir”. Çocukla kaliteli vakit geçirmek için çocuk ile birebir iletişim içinde olunmalıdır; onu dinlemeli, göz teması kurmalı ve birlikte aktiviteler yapmalısınız.
- Aktivite olmaksızın karşılıklı sohbet etmek de kaliteli zaman geçirmek demektir. Ona okuldaki günün nasıl geçtiğini ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerinin nasıl gittiğini anlatmasını sağlayacak sorular sorabilirsiniz, aynı şekilde siz de kendi gününüzü anlatabilirsiniz. Çocuk böylelikle duygu ve düşüncelerini belirtmeyi, aynı zamanda dinlemeyi ve dinlediği şeye göre cevap vermeyi öğrenir, böylelikle diğer insanlar ile olan iletişimi çok daha iyi olur, iletişim kurmakta zorluk çekmez ve soru sormaktan çekinmez.
- Çocuğunuza duygularını sorup, örneğin kızdığı, sevindiği şeyler gibi..Siz de uygun şekilde kendi duygularınızdan bahsedebilir ve bu duygular üzerinden konuşmalar gerçekleştirebilirsiniz, bu tarz bir konuşma çocuğun hem duygu ve düşüncelerini belirtebilmesi, hem de empati gelişimi açısından önemlidir.
- Çocukla birlikte yapılabilecek aktiviteler olarak, çocuğun ilgi duyduğu şeyler yapılabilir, örneğin, beraber yürüyüşe gitmek, piknik yapmak, oyun oynamak (kutu oyunları, evcilik vs.), birlikte spor yapmak (basketbol, voleybol vs.) olabilir. Böylelikle çocuk, ilgi alanlarının önemsendiğini dolayısıyla kendisinin de önemsendiğinin farkına varır ve kendine olan güveni gelişir. Sevildiğini ve önemsendiğini hisseden çocuk kendine değer verir, dolayısıyla başkalarına da değer vermesi için ilk adım atılmış olur.
Çocuğa zaman ayırmanın önemi:
Çocuğun kaliteli zaman geçirmeye ihtiyaç duymasının nedeni, en önemli varlıklar olarak gördüğü anne ve baba ile sevgi alışverişi içinde olmak istemesidir. Çocuk, bebekliğinden itibaren en doğru, en güçlü ve en önemli varlıklar olarak annesi ve babasını görür, bu nedenle onların ilgisi, şefkati onun için çok büyük önem taşır. Çocuk anne ve babanın onunla kaliteli zaman geçirdiğini görür ve hissederse mutlu olur, değer verildiği için özgüveni gelişir, aynı şekilde insanlara karşı da güvenli bir bakış açısı geliştirir, onları değerli birer varlık olarak görür ve insanlarla olan ilişkilerinde güvenme konusunda sıkıntıya düşmez.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.