Çocuklu Ailenin “Evde Kal” Günlük Planı
08.00-09.00: UYANMA, AİLECE YATAK SOHBETİ, SABAH TEMİZLİĞİ, GÜNÜN PLANLANMASI
09.00-10.00: HEP BERABER KAHVALTI HAZIRLAMA, KAHVALTI ETME
10.00-11.00: KAHVALTININ VE MUTFAĞIN TOPLANMASI
11.00-12.00: YATAKLARIN TOPLANMASI, EVİN HAVALANDIRILMASI, BASİT GÜNLÜK EV İŞLERİ
12.00-13.00: SERBEST ZAMAN
13.00-14.00: ÖĞLE YEMEĞİ HAZIRLIĞI, ÖĞLE YEMEĞİ VE MUTFAĞIN TOPLANMASI
14.00-15.00: HAREKETE DAYALI OYUNLAR
15.00-16.00: ANNEYLE ZAMAN
16.00-17.00: BABAYLA ZAMAN
17.00-17-30: SERBEST ZAMAN
17.30-18.30: AKŞAM YEMEĞİ HAZIRLIĞI
18.30-19.30: AKŞAM YEMEĞİ VE MUTFAĞIN TOPLANMASI
19.30-20.30: BANYO, MASAJ, MASAL, SOHBET (BUGÜN NELER YAPTIK, YARIN NELER YAPACAĞIZ?)
Bu rutinleri oluştururken çocuklarımıza baş edebilecekleri, gelişimsel düzeylerine uygun görev ve sorumluluklar vermek işimizi çok kolaylaştıracak. Çocuklar evlerinde zaman geçirmekten ve günlük işlere katılmaktan çok hoşlanırlar.
Çocuklara bunun geçici bir dönem olduğu anlatılmalı. Evlerin birçoğunda çalışan yardımcılar var fakat bu süreçte basit ev işlerinin sorumluluğunu üzerimize alıp çocuklarımızı da buna ortak edersek bu süreci aktif ve dinamik geçirebiliriz.
Örneğin, kahvaltıyı hazırlarken herkesin ne istediğini söylemesi, ‘Omleti neyli yapalım?’, ‘Krep mi, yumurtalı ekmek mi?’ gibi seçeneklerin sunulması, kahvaltıyı toparlarken tabakların lavaboya götürülmesi, bulaşık makinesinden çatal kaşıkların çekmeye dizilmesi, masanın silinmesi, sebze ve meyvelerin yıkanması, yemek hazırlıklarını sizinle birlikte yapması, masayı hazırlaması, ayağının altına genişçe bir basamak koyup tezgahta iş yapması, kirli çamaşırları sepete götürmesi, yatağını toplarken yardım etmesi gibi yaşına uygun olarak seçebileceğiniz basit ev işleri hem çocuğunuzun enerjisini harcamasını sağlayacak, hem sizinle birlikte zaman geçirdiği için tatmin duygusu sağlayacak ve ilginiz üzerinde olduğu için dikkatinizi çekmek için yol aramayacak, hem gelişimine uygun görevler verdiğiniz için küçük zorlanmaların sonunda başarı yaşayacak ve kendisini iyi hissedip özgüveni gelişecek hem de kendisini evin bir bireyi olarak kabul ettiğinizi gördükçe uyumu artacaktır.
Verdiğiniz sorumlulukların çocuğun ilgisini çekecek özelliklerde olması, sıkıcı olmaması, dikkat süresini aşmaması, ve mış gibi yapılmaması önemlidir. Onu oyalamak için yaptığınızı anladığı etkinliğe çocuklar katılmak istemezler. Ona saygı duymadığınızı, onun daha iyisini yapamayacağını düşündüğünüzü düşünürler ve özgüvenleri zedelenir. Örneğin sebzeleri yıkadıktan sonra arkasından bir de siz yıkarsanız çocuk bunu fark eder. Bunun yerine nasıl doğru yıkayacağını göstermek ve sabırla beklemek gerekir.
Anne ve baba ayrı ayrı günün belirlenen bölümlerinde çocukla ilgilenerek kendilerine de özel zaman ayırabilirler. Ebeveynler kendi mizaçlarına uygun etkinlikler seçerlerse bu zaman dilimi verimli ve sürdürülebilir olur.
Çocuğun serbest zamanında yaşa göre 15 dakikadan başlayarak 1 saate kadar uzayan yalnız başına kendini oyalama hedeflenmelidir. Bu zaman diliminde çocukla oyun oynamamak, ebeveynin kendisinin ne yapacağını çocuğa bildirmesi ve çocuğa ne yapmak istediğini sorması, eğer süre bitmeden çocuk ebeveynden talepte bulunursa çocuğun yaptığı etkinliğe geri dönmesi için motive edilmesi gerekir.
Bu programı kendi dinamiklerinize göre esnetebilirsiniz. Umarız bu zor günlerde size yardımcı olur.
Sağlıklı günler dileriz…
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.