Neden ilk yardım öğrenmeliyiz?
• Çünkü doğru müdahale hayat kurtarır.
• Çünkü doğru müdahale paniği azaltır.
• Çünkü ebeveyn olarak panik yapma lüksümüz yok.
• Çünkü biz ne kadar sakin olup doğru müdahale yaparsak, çocuğumuz daha az korkar ve kendini daha çok güvende hisseder.
• Çünkü maalesef doğru bildiğimiz bir sürü yanlis,daha kotu sonuçlara neden olabilir.
• Çünkü sağlık ekipleri gelene kadar doğru zamanda, doğru müdahale yapmak zorundayız.
Çocuklarda bilinen bir rahatsızlık, genetik bir durum olmadıkça aklımıza dolaşımla ilgili bir konu gelmez. Yani bir çocuğun kalp krizi geçirme, damar tıkanıklığı, beyin kanaması geçirme riski azdır. Özellikle ülkemizde çocuklarda en sık görülen ilk yardım gerektiren durumlardan biri solunum yollarına yabancı cisim kaçmasıdır. Solunum yollarına yabancı cisim kaçması sonucunda vücut oksijensiz kaldığında kalp beş dakika, beyin sekiz, on dakikada geri dönüşümsüz zarar görür. Maalesef bu durumda sağlık kurumlarına gitme vaktimiz bulunmadığından doğru müdahalede bulunmamız önem kazanır. İşte bu gibi sebeplerden ilk yardım öğrenmek hepimiz için mutlaka gereklidir. İlk yardım gerektiren durumlarda özellikle bilgi sahibi olmamak daha çok panik yaratır ve daha kötü, geri dönüşümü olmayan sonuçlara neden olur.
Solunum yollarına yabancı cisim kaçması ile ilgili maalesef çok yanlış ve yerleşmiş bilgiler bulunur. Özellikle helal deyip sırtına vurmak, parmağımızla ağzına kör dalış yapıp çıkarmaya çalışmak gibi…
Ek gıda dönemi de annelerimizin en çok korktuğu dönemlerdendir ve bu korkular yüzünden bebeğimizde yeme korkusu gelişebilir. Yine bu dönem en çok yanlış yaptığımız dönemdir. Biz ayakta iken kaşığı yukarıdan tutup yemek yedirmek, ağzında yemek varken çabuk yutsun diye kuş uçtu, uçak geçti vs. gibi şeyler söyleyip yukarı baktırmak veya azıcık öksürdüğünde sırtına vurup, ağzına elimizi sokmak gibi bir sürü şeyler.
Aynı zamanda evimiz en güvenli sığınağımız da olsa, bir sürü tehlikeler barındırır. İşte bu yüzden evde alınacak önlemleri bilmemiz gerekir. Mesela oyuncakların küçük parçaları, masa örtüleri, prizler, merdivenler, camlar, kesik uçlu eşyalar, kimyasallar, ilaçlar, ocaklar gibi alanlarda önlemler almamız gerekir.
İlk yardım sadece solunum yollarına yabancı cisim kaçması durumunda değil, yanıklar, zehirlenmeler, kanamalar, kırık çıkıklar, zehirli hayvan sokmaları, ateşli hastalıklar gibi durumlarda da uygulanacağından böyle anlarda neler yapacağımızı bilmemiz ve doğru müdahalede bulunmamız gerekir.
Hepimiz ilk yardım öğrenelim ama temennimiz kullanılacak durumla karşılaşmayalım.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.