İnce motor becerileri gelişmiş ve kalem tutmasına engel yukarıda bahsettiğim sorunları yaşamayan çocuklar kendiliğinden bu tutuşu yapacaklardır. Fakat tutuşu göstermekte bir sakınca yoktur. Eğer ebeveynin yönlendirmesiyle de tutuşu doğru yapamıyor ise nedenini sorgulamak ve etkili çözümü sunmak doğru olacaktır.
Sanılanın aksine ince motor becerileri için sadece el kaslarımızı güçlendirmek yeterli olmayacaktır. Omuz kuşağı ve hatta sırt kaslarını güçlendirmek doğru bir pozisyonda oturmaya ve sonrasında da yazı yazma becerisine dönüşecektir.
Erken dönemden itibaren bebeğinizin ince motor becerilerini desteklemek bu konuda oldukça büyük farklar yaratır. Örneğin bebeğinizin ek gıdaya geçiş döneminde yemekleri kendi ağzına götürmesine izin verebilir ve koordinasyon becerilerini artırabilirsiniz. Aynı zamanda duyusal gelişimi için de harika bir fırsat sağlamış olacaksınız.
Bebeklik çağında emeklemek ve çocukluk çağında tırmanmak, eşyaları itmek veya çekmek gibi kaba motor aktiviteleri de okul çağının başlamasıyla birlikte kalem tutuşu destekleyecektir. Bir yetişkinin gözetiminde 1 yaşından itibaren çocukların eline büyük boya kalemleri verilebilir. Bebeğinizin yaşı büyüdükçe birlikte yapabileceğiniz aktiviteler de değişecektir.
Bu konuda evde kolaylıkla bulabileceğiniz materyallerden birkaç egzersiz paylaşmak istiyorum.
1. Bulduğunuz kumaşları, havlu veya çarşafları sarmak
2. Bir topu sıkıştırıp bırakmak
3. Oyun hamuru içerisine saklanan boncuk veya fasulyeleri bulmaya çalışmak
4. Küçük bir maşayla ponponları toplamak
5. Fermuar açıp kapatma
6. Mandalları bir ipe takıp toplama
7. Bir ipe boncuk veya makarna geçirme
8. Havada uçuşan baloncukları patlatma
9. Makasla kağıt kesme ve yapıştırma etkinlikleri
10. Karışık fasulye ve makarnaları birbirinden ayırma
Kalem seçiminde genellikle büyük boy kalem tercih edersek daha rahat kavrayacağını düşünürüz fakat bebeklik dönemi hariç büyük kalemleri tutmak daha zor olacaktır. Üç parmak tutuşunu yapabilmesi için ince bir kurşun kalem her zaman daha iyidir. Kalem tutmayı kolaylaştırmak için üretilen aparatlarda size yardımcı olabilir.
4 yaş itibariyle çocuklardan kalemi tam kavramasını ve üç parmak tutuşunu yapmasını bekleriz. Bazı durumlarda bu 6-7 yaşı bulabiliyor fakat daha sonrasında çocuğunuz üç parmak tutuşu yapamıyor ise mutlaka nedenini araştırmalı ve aşırı ısrarcı olup motivasyonunu düşürmemelisiniz. Bu durumda en doğru yaklaşım pediatrik fizyoterapiste başvurmak ve çok yönlü bir değerlendirme ile desteklemek olacaktır.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.