Çocuklarda Korku ve Kaygı Bozukluğu | Çocuklu Dünya
 
Gelişim Sorunları

Çocuklarda Korku Ve Kaygı Varsa Ne Yapmalı?

Tarih: 10 Ağustos 2017 - Perşembe
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklarda Korku Ve Kaygı Varsa Ne Yapmalı?

Çocuklarda Korku ve Kaygı Bozukluklarının Nedenleri


Korku ve kaygılar gelişimin bir parçasıdır. Çoğunlukla bu duyguyu yaşayanlar ve çevresindeki bireyler için tatsız bir durum gibi algılansa da, aslında bireyin güçlenmesine yardımcı olur.


Özellikle çocuklar kaygı ve korku yaratan durumlarla baş ederek yaşamda karşılarına çıkabilecek güçlüklerle baş etmekle ilgili deneyimler kazanırlar. Hiçbir şeyden korkmamak aslında riskli de bir durumdur. Bir çocuğun uyum becerisinin gelişebilmesi için kaygı ve korkuları dönemleri içerisinde yaşamış olması beklenir. Bazı durumlarda da çocuklarda tedirginlik ve destek arayışı gözlemlenebilir. Genellikle bu tablo, durumun değişmesi ve çocuğun güvendiği bir bireyle yakınlaşması ile son bulur.

Bu durumların yarattığı duyguların yönetilmesinde ebeveynlere büyük iş düşmektedir.

Kaygı Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Çocuğunuzun kaygısını ve korkusunu da ifade etmesine izin verin. Dinlediğini ve anlaşıldığını hissetmesi rahatlamasını sağlayacaktır. Korkuyu ve onun duygularını küçümseyici cümleler kurmayın. Korku yaratan durum ve nesneden uzak durmak kalıcı bir çözüm değildir. Ona destek olarak cesaretlendirme ve olumlu model olma yöntemine gidilmelidir.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Çocuklarda neden-sonuç bağlantısının kurulmaya başlandığı 9 ay sonrasından özellikle 2 yaşına kadar süren yoğun bir bağımlı olma dönemi yaşanır. Bu dönemde korku ve kaygı hali gözlenebilir.

Anne-Babaların Kaygılı Çocuğa Yaklaşımı Nasıl Olmalıdır?

Her anne-baba çocuğuna kaygılarını anladığını, bu kaygıların zamanla geçeceğini ve okulda öğrendiklerinin kendileri için de önemli olduğunu vurgulamalıdır. Ayrıca uzun vedalaşmalardan, kişisel kaygıların yansıtılmasından kaçınılmalıdır. Ev içinde de çocuğun anne-babaya bağımlı olması azaltılmaya çalışılmalı, kendi başına bulduğu uğraşlar konusunda destek olunmalı, tek başına da oynayabileceği oyuncaklar ve oyunlar alınmalıdır. Ebevyenler, okul başlamadan önce okul alışverişini çocukla birlikte yapmalıdır. Anne-baba dikkatli olmalı ve bu dönem içinde olabilecek bütün sorunlardan yayınlar vasıtasıyla haberdar olmalıdır. Çünkü problemi çabuk fark etmek ve doğru müdahale etmek, çözümü de çabuk getirmektedir.

Kaygılı Çocukların Okula Uyumu

Bu dönemde öğretmenlerin duyarlı olması gerekmektedir. Öğretileni yapamıyor olmasının çocukta kaygı uyandıracağı unutulmamalı ve öncelikli olarak öğretmen kaygısı taşınmamalıdır. Önce çocuğun sıkıntısının ne olduğu sorulmalı ve bu konuda yardım edebileceği anlatılmalıdır. Katı tutum, bu sorunları artırmaktadır. Öğretmen, çocuğa okula gelmesi gerektiğini ve onun öğrenmesini önemsediğini anlatmalıdır.

Okul Korkusu Nedir? Ne Zaman Görülür?

Okul korkusu, anaokuluna başlanan 3-5 yaş döneminde yoğun yaşanabilmektedir. İlkokula başlangıç, yine bu korkunun görüldüğü ikinci dönemdir. Daha yüksek sınıflarda, 12-14 yaş döneminde de ortaya çıkabilmektedir.

Çocuğun okul döneminde uyum ve okul başarısını etkileyen kaygı ve korkularının anne ile çocuk ilişkisinin anlaşılarak çözülebileceğini unutmamak gerekir. Dikkat, hareketlilik ve davranış sorunları, sınav kaygısının yüksek, arkadaş ilişkilerinde sorun çözme becerilerinin ise düşük olduğu gözlenmektedir.

Kaygılı Çocuk Ne Gibi Davranışlar Sergiler?

Anneden ayrılmak istemezler, uyku sorunları yaşanabilir ve yabancılara yakın olmaktan hoşlanmazlar. 3 yaş sonrası yuva deneyimi ile birlikte dış dünyayı tanıyan çocukta tanımlanamayan korkular üretme sıkça görülür. Hayali kötü kahramanlarla sıkça karşılaşılan 6 yaş sonrasında soyut düşünmeye başlaması ile yaşama ait gerçek korkuları anlamaya başlar. Ölüm kavramı bu dönemde sıkça düşünülen bir konudur. Savaşlar, parasız kalmak, anne-babasını kaybetmek onun için yaşamını tehdit eden gerçek unsurlardır. Okul öncesi dönemde sağlıklı anne-çocuk ilişkisinin kurulduğu durumlarda çocuğun kaygı ve korkularının onun gelişimini olumsuz etkilemediği görülmektedir.


Pedagog Prof. Dr. Norma Razon’un “Çocuğunuzu Okula Alıştırmak İçin Yapmanız Gerekenler” yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.

* * * * * * * * * * * *

ÇocukluDünya Yıllık Premium üyeleri uzmanlarla organize ettiğimiz seminerlere katılarak sorularını sorabiliyor. Siz de bu seminerlere katılıp sorularınızı sorabilir ve diğer üyelerimizin deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Yaklaşan etkinliklerimizi ve eski seminerlerin video kayıtlarını websitemizdeki Seminerler kısmında görebilirsiniz. Aşağıda daha önce sorulan sorulardan bazılarını ve cevaplarını görebilirsiniz.

Çocuklarda dışarı çıkma korkusu

34 aylık çocuğum 6 ay önce bir ameliyat geçirdi. Yavaş yavaş dışarıya alıştırmaya çalışıyorum ancak hastaneye benzer yerlerde banka vb. gibi korkup ağlıyor. Babamız bankacı yanına gittiğimizde bu tetikliyor O yüzden artık yanına gidemiyoruz. Bu korkuyu nasıl aşabiliriz?

Eğitim Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma Razon:Belki baba bankada kendi koltuğunda masalında oturmaz da bankanın kapısına çıkar dışarıya çıkar birinci keresinde el sallar ona, ikinci sefer baba ona doğru yaklaşır, üçüncü sefer o bankanın kapısına doğru gelir…Yani bütün mesele bankanın önünden geçip dışarı çıkmasını sağlamak. Düzenli olarak bunu yapın veya sütü simit ekmek gibi sevdiği şeyleri almak için gidin gelin tabii ki çocuğun hafızasında hastane serum iğne bütün bunlar vardır ama biz çıkmadığımız sürece de bunları

hafızasında silik hale getirmemiz mümkün değil. Onun için özellikle bu yaşta bir çocuğu en az bir kere sonrasında da iki kere sokağa çok kısa kısa çıkarın. İki limon alın eve dönün çıkın, bir ekmek alıp geri dönün. Hafta sonu baba işe gitmiyorsa birkaç kere gir çık yapın ama mutlaka ve mutlaka yapın. Evde de oyuncak seti doktor seti alıp doktorculuk oynayabilirsiniz korkusu için.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X