Çocukların Öğrenmesi | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Eğitimi

Çocuklarda öğrenme süreci hakkında sorularınızı uzmanlarımız cevaplıyor

Tarih: 26 Nisan 2022 - Salı
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklarda öğrenme süreci hakkında sorularınızı uzmanlarımız cevaplıyor

Çocukların Öğrenme Süreci

Çocukların öğrenmesi hakkında sizden gelen soruları uzmanlarımız cevaplıyor.

Bu hizmetimiz Yıllık Premium üyelerimiz için geçerlidir. Hemen üye olun, çocuğunuz hakkında pedagojik veya psikolojik sorunuzu uzman@cocukludunya.com ‘a yollayın, Uzmanlarımız sorularınızı cevaplasınlar.

2 yaşındaki kızım kendine göre bir dil geliştirdi. Ne anlattığını anlayamıyoruz.

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma Razon: Kızınızla konuşurken nesneleri doğru isimlendirin, onun kelimeleri ile konuşmayın, kısa cümleler kurarak konuşun, ona resimli kısa kitaplar okuyun, kitaptaki resimleri göstererek isimlendirin, adını söylediğiniz nesneleri göstermesini veya size vermesini isteyin. Bu çabalarınıza rağmen kelimeleri düzelmezse çocuk doktorunuza veya bir pedagog, çocuk psikoloğu, eğitimci veya psikiyatriste danışın.

Çocuk neden tembel olur? Altında yatan nedenler.

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON: Öncelikle tembellik kavramına açıklık getirmek gerekiyor. Tembel olmak başkasından hizmet beklemek demek ise, eğer çocuğa hep hizmet edilirse ve çocuğun kendi başına yapabileceği şeyleri yapmasına fırsat verilmezse çocuk üşengeç olur. Örneğin, çocuklar aslında çok küçük yaşlardan itibaren oyuncaklarını toplamayı öğrenebiliyorlar fakat ebeveynler oda hep toplu dursun diye oyuncak toplamayı alışkanlık haline getirirse çocuk bir daha oyuncaklarını toplamaz. ‘’Sonuç olarak benim oyuncaklarımı hep başkası topluyor’’ diye düşünür. Aslında çocuklara, onların becerileri ve yetenekleri oranında küçük küçük görevler vermek gerekiyor. Çocuk bu görevleri başardıkça daha sonraki yaşlarında da sorumluluk üstlenmekten kaçınmayacaktır.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Çocuklarda El Yazısını Geliştirmenin Yolları?

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON: Çok küçük yaşlarda dört Yaş dolaylarında kalemi yanlış tuttuğu fark edilir. Çocuğun kalemi nasıl tuttuğu izlenmeli ve öyle yazmaya başlanmalı. Sonraki yaşlarda da kalemi yanlış parmaklarla tutabiliyor. Baş parmak, işaret parmağı, orta parmağın birleşimiyle kalemin tutulmasıdır. bazı çocuklar bunu yüzük parmağıyla tutarlar veya kalemi kavrayamazlar. Bugün kalemlere takılan aparatlarla kalemi daha iyi tutması çalışılıyor. Küçük yaşlarda hemen çocuğun eline kocaman kalem vermek yerine kurşun kalemi düşünelim daha kısa bir kurşun kalemin yarısı kadar ama daha kalın boyalar kalın tebeşirler veriliyor ki çocuk baştan doğru tutabilsin daha sonra da aparatlarla düzeltilebiliyor ama gözden kaçmaması lazım. Çocuk satıra sığdıramayabilir ya da aşağı yukarı taşabilir. Küçük yazmaya başlar satırın sonuna doğru büyür son harf sığmaz olur ya da tam tersi olur. Burada da el göz koordinasyonunda bir sıkıntı mı var düşünülür. Disgrafi, düzgün yazamama gibi problem vardır. Muhakkak bununda üstüne gitmek lazım. Çocuğun el ve parmak becerisini, el-göz koordinasyonunu geliştirmek lazım ve bu arada da yazıdaki zorluklarını giderecek alıştırmalar yapmak lazım. Nokta birleştirme, iki çarpıyı birleştirme, iki noktanın yakın olup giderek uzak olması, kısa ve kalın kalemden kurşun kaleme geçme, labirent gibi çalışmalarda kalemi iki çizgi arasında görmesini sağlama verilen şekillerin kopyalamasını isteme, resimdeki eksiklikleri kalem kullanarak tamamlama gibi. Hem dikkati hem eli bir arada gelişmiş olur.

Çocuklarda Öğrenmeyi Etkileyen Duygusal Durumlar.

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON: Duygusal durum denilince çocuğun anne ile olan ilişkisi, baba ile olan ilişkisi, kardeşinin olup olmadığı, kardeşin başarısı, kardeşin başarısıyla kendi başarısının ne kadar kıyaslandığı, anne babanın ne kadar hırslı olduğundan söz edilebilir. Bazı durumlarda anne babalar çok hırslı olabiliyorlar ve çocuktan beklentileri çok yüksek oluyor. Çocuk beklentiyi karşılayamadığında hiçbir zaman anneyle babayı tatmin edemiyor. Tatmin olmayan anne babalar çocukta kırıklık yaratıyor ve bu duygusal durum içinde olan çocuğun okul başarısı da etkileniyor. Çocuğun bilmemeye, başaramamaya, hataya tahammülsüz olması, yani başarısızlık karşısında çabalamaktan kaçınıp sorunlardan kaçması motivasyonu yok eden ve öğrenmeyi olumsuz etkileyen bir durumdur. Çocuklara zaman zaman başarısız da olabilecekleri, başarısız olmanın gayet normal olduğu, başarısız olmanın onun değerinden bir şey kaybettirmediğini, ancak böyle bir durumda başarısız olmaktan nasıl kurtulabileceğini düşünmesi, bunun için çözümler bulması gerektiği öğretilmelidir.

Öğrenmenin olumlu etkilenmesi için öğrenmenin gerçekleştiği koşulların uygun olması, verilen öğretimin çocuğun gelişim düzeyine uygun olması, anne babanın öğrenilenlere ne kadar ilgi duyup ne kadar desteklediği, çocuğun eksiklerini ne kadar ve nasıl tamamladığı, çocuğun başarısını ne kadar fark ettiği çok önemlidir. Aynı şekilde öğretmenlerin de çocuklara davranışlarının olumlu yönde olması gerekmektedir. Öğretmen çocukları başka çocuklarla kıyaslamamalı, sınıfın içinde çocuğu rezil etmemeli, çocuklar arasında ayrım yapmamalıdır.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.

ETİKETLER

Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X