Sinir krizleri hakkında sorularınızı uzmanlar cevaplıyor | Çocuklu Dünya
 
Çocuk Gelişimi

Çocuklarda Sinir Krizleri Hakkında Sorularınızı Uzmanlar Cevaplıyor

Tarih: 15 Mart 2022 - Salı
Uzman görüşü için konu öner.

Çocuklarda Sinir Krizleri Hakkında Sorularınızı Uzmanlar Cevaplıyor

Çocuklarda Sinir Krizleri

Sinir krizleri hakkında sizden gelen soruları uzmanlarımız cevaplıyor.

Bu hizmetimiz Yıllık Premium üyelerimiz için geçerlidir. Hemen üye olun, çocuğunuz hakkında pedagojik veya psikolojik sorunuzu uzman@cocukludunya.com ‘a yollayın, Uzmanlarımız sorularınızı cevaplasınlar.

 

Kızdığında yemeklerini yere atan çocuğuma nasıl davranmalıyım?

21 aylık kızım var yemeklerini ve tabağını yere atıyor. Bazen, kızdığımı bildiği için gözlerimin içine bakarak atıyor. Nasıl davranabilirim? Nasıl vazgeçirebilirim?

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Uzman Klinik Psikolog Sena AYHAN: Bu yaş döneminde dünyayı keşfetme dönemindeyken çocuklar bazı nesneleri alıp, inceleyip sonrasında da yere atma davranışını sergileyebilirler ancak çocuğunuz sizin buna öfke göstereceğinizin farkındaysa bu davranışı yapmasının altında başka bir sebep daha olabilir. Kendisi de öfkelenmiş olabilir ve bunu size göstermeye çalışabilir. Görülmek için bu davranışı sergileyebilir. Bir diğer yandan dikkati kendisine çekmek için de bu şekilde davranabilir. Nedeninin ne olduğunu anladıktan sonra ona göre bir yol izleyebilirsiniz. Eğer öfkelendiğini göstermek için böyle davranıyorsa biliyorum sinirlisin ve bir şeyler fırlatmak istiyorsun ancak bu eşyayı kırılabileceği için yere atmana izin veremem, yere bir şey atmak istiyorsan peluş oyuncağını vereyim onu atabilirsin diyebilirsiniz. Hayır, yapma gibi olumsuz cümleler kullanmak yerine alternatife yönlendirip olumlu cümleler kullanmak daha faydalı olabilir. Dikkat çekmek için bu şekilde davrandığını düşünüyorsanız ona daha fazla dikkat vermelisiniz ancak kırılabilir bir eşyayı yere atmaya çalıştığını gözlemlediğinizde benzer şekilde bir sınır çizebilirsiniz.

İstediği olmadığında saçlarını yolan çocuğuma nasıl davranmalıyım?

Merhaba, 21 aylık kızım var, istediği olmadığında ve sinirlendiğinde saçlarını yoluyor. Nasıl davranmalıyım?

 

Uzman Klinik Psikolog Sena AYHAN: Bebeğinizin öncelikle bu davranışı neden sergilediğini anlamak gerekmektedir. Bebekler genellikle rahatlamak için diğer bir anlatımla duygu regülasyonunu sağlamak için saçlarını yolabilir. Bu sebeple bebeğinizin duygu regülasyonunu sağlaması için alternatif yöntemler bulmanızı öneririm. Bulduğunuz duygu düzenleme yönteminin işe yarayıp yaramadığını deneyerek öğrenebilirsiniz. Bebeğinizin saçını yolduğunu fark ettiğinizde ona rahatlamaya ihtiyacın olduğunu görüyorum, o halde bunu yapabiliriz gibi bulduğunuz ve deneyerek işe yaradığını fark ettiğiniz duygu düzenleme oyununu oynayabileceğinizi söyleyebilirsiniz. Bu davranış yerine başka bir regülasyon oyunu koymanıza rağmen işe yaramıyorsa ve çocuğunuz daha da öfkeleniyorsa, saçlarında azalmalar olmaya başladıysa, saçlarını ağzına sokup yutmaya başladıysa, canı çok acımasına rağmen yapmaya devam ediyorsa, bunlara ek olarak genel bir keyifsizlik durumu gözlemliyorsanız çocuk psikiyatristinden randevu almanız gerekmektedir.

2 yaşında vuran oğluma nasıl davranmalıyım?

Oğlum 23 aylık. Bazen elindeki eşyalarla bizlere vurma girişiminde bulunuyor. Bana ve babasına çok yapmıyor çünkü kızıyorum ama babaannesi ve dedesine daha sık yapıyor. Onlar gülüyorlar bu duruma. Yanlış olduğunu belirtiyorum fakat etkili olmuyor. Neler yapabilirim? şimdiden teşekkür ederim.

Eğitim Danışmanı, Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON: Eli ile veya elindeki ile yetişkine vurduğu zaman (ister size olsun, ister aile büyüklerine olsun) onun seviyesine inin, gözünün içine iyice bakın, en alçak ses tonunuzla "Babaanneye/dedeye vurulmaz, vurdun, acıdı, kızdım sana" deyin bir süreliğine oradan uzaklaştırın. Hemen 2 dakika sonra kucağınıza almayın.

Belli bir nedeni varsa, yine göz hizasına inerek " ..... için kızdın, vurdun, ama biz büyüklerimize vurmuyoruz, vurunca acıyor, çok kızgınsan yastığa vurup rahatlayabilirsin" deyin, vurmasını engelleyin. Yararı olacak mı bilmiyorum ama büyüklere gülmemeleri gerektiğini söyleyin, güldükleri sürece çocuk yanlış yaptığını anlamayacaktır.

Kolay gelsin

Sinir krizi geçiren bebekler için ne yapılabilir?

Bebeğim 8 aylık, bazen öfke ve sinir krizleri geçiriyor. Tabi bu durumun ortaya çıkmasına biz sebep oluyoruz. Ama nasıl davranmamız gerektiğini bilmiyoruz. Ör; dişlerini fırçalaması için fırçayı eline veriyorum. Geri alamıyorum. Zorla alınca bağırıyor, Çığlık atıyor. Bahçeye çıktığı zaman eve girmek istemiyor. Ama zorla giydiriyoruz.

Eğitin Danışmanı – Pedagog Prof. Dr. Norma RAZON: Merhabalar,

Evet bu yaşlarda bebeğin eline bir şey verip geri almak istediğinizde bebek öfkelenir.

  • Elindekini almanın yolu: önce eline sevdiği bir nesneyi vermek sonra elindekini almaktır
  • Yine bu yaşlarda ve sonrasında, bebek bazen evden çıkmak istemez, bazen eve girmek istemez. Burada ön hazırlık yapmak yararlıdır. Ör: "Şimdi araba ile bir tur daha atıyoruz ve eve giriyoruz, evde topumuz bekliyor, kitaplarımız bekliyor, eve girince yemeğimizi yiyeceğiz, uyuyacağız sonra top oynayıp kitaplarımıza bakacağız" demek. Anlamadığını düşünseniz de konuşun, anlatın ama konuşmanız kısa ve net olsun.
  • Eve dönmek istediğinizde, "Haydi şu ceketini tut, evimize dönelim, ceketini dolaba koyalım" diyebilirsiniz.
  • Ya da şimdi eve dönme saati diye bir şarkı uydurabilirsiniz.

Kolay gelsin


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X