Vitamin D’nin immün fonksiyonlar, hücre proliferasyonu, farklılaşması gibi moleküler düzeyde başka birçok etkisi olduğu ve eksikliğinde enfeksiyon hastalıkları, otoimmün hastalıklar, kanser, şeker, tansiyon, şizofreni gibi hastalıkların ortaya çıkmasında rolü olduğu bilinmektedir.
Vitaminde eksikliği rikets hastalığı yapar. Buda kemik büyüme plaklarının yetersiz minerilazasyonuna neden olur. Klinik bulguları arasında gelişme geriliği, halsizlik, Hipotoni, nöbet, diş çıkarma geriliği, dişlerde çürüme, kas krampı, terleme, kabızlık sık enfeksiyon geçirme, boy kısalığı yer almaktadır.
Vitamin D eksikliğinin yenidoğan döneminde ki en önemli nedeni D vitamini desteği olmadan sırf anne sütü veya inek sütüyle beslenmek, ileriki yaşlarda besinlerden yetersiz D vitamini alınması, deri renginin koyuluğu, örtünme, giyim tarzı, ev içinde zamanını geçirme fazlalığı, güneş kreminin fazla kullanılması, güneş ışınlarının engelleyen kentselleşme, yüksek yerlerde yaşam ve hava kirliliği ve bazı hastalıklar (çölyak, kistik fibrosiz) gibi sayılabilir.
D vitamini sentezlenmesinde önemli kaynak güneş ışınlarıdır. Tüm vücudun yazın gün ortası 10-15 dakika güneş ışığı ile minimal şekilde karşılaşması günlük ihtiyacı karşılar. Deride vitaminde D3 sentezi için önemli olan faktör güneş ışığının deriye ulaştığı “Zenith” açısıdır. Türkiye’de en yüksek sentezin Haziran ve Temmuz aylarında olduğu görülmüştür. Ağustos ayından itibaren sentezin düşmekte olduğu ve Kasım ayında Mart ayına kadar deriden sentez iyicene azaldığı bilinmektedir.
Diyette, pek çok üründe D vitamini kaynağı yetersizdir. Somon, tuna, sardalya, orkinos, mezgit, balık yağlarında ve karaciğerde mevcuttur. Süt, yumurta, maydanoz, brokoli gibi gıdalarda da D vitamini vardır.
Nadir olsa da son yıllarda çok fazla vitamin D kullanılmasına bağlı olarak vitamin intoksikasyonu görülmektedir. Belirti ve bulgular kalsiyum düzeyini yüksekliği ve bu yüksekliğe maruz kalma süresi ile ilgilidir. Böbrek, sinir sistemi ve sindirim sistemi ile ilgili hastalıklar oluşur.
D vitamini eksikliğinin önlenmesinde önemli yöntem yeterli güneş alınmasıdır.
Risk faktörü olmayan ilk yaş için 400 U/gün, 1- 18 yaş arası 600 U/ gün D vitamini alması gerekir çocukların.
Risk faktörü olanlar da ilk yıl 400-1000 U/gün, 1-18 yaş arası 600-1000 U/gün önerilir.
Prematüre bebekler de 400-800 U/gün önerilir.
Risk faktörü olanlarda bu faktör devam ettiği sürece, olmayanlara ise güneş mazuriyeti az ise kış dönemlerinde verilmelidir.
Başarılı bir şekilde güncellendi
Başarılı bir şekilde silindi
İşleminiz gerçekleştirilirken hata oluştu.