Filial Terapi | Çocuklu Dünya
 
Annelik-Babalık

Filial Terapi Nedir? Ne Zaman Kullanılır?

Tarih: 11 Mart 2023 - Cumartesi
Uzman görüşü için konu öner.

Filial Terapi Nedir? Ne Zaman Kullanılır?

Filial Terapi


Fillial kelimesini incelediğimizde; Latin kökenli olduğu, evlat veyahut evlatla ilgili anlamına gelen kelimeleri barındırdığı bilinmektedir. Anne – baba (ebeveyn) ile çocuğun arasındaki bağ / ilişkinin geliştirilmesi ve yeniden yapılandırılması olarak karşımıza çıkar.

Filial Terapi Nedir?

Fillial Terapi, ebeveynlerin oyun aracılığıyla çocukla ilişkilerini güçlendirmesini içeren bir terapi modelidir. Bazı kaynaklarda; oyun terapisi ile aile terapisinin birleştirilmiş hali olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu terapi de anne ve babanın bilinçli bir şekilde oyun terapisine katılması sağlanır. Bu süreçte ebeveynlere psikolojik eğitim verilerek bu konuda kendilerini geliştirilmesi hedeflenir. Burada ebeveynlerin çocuğun oynadığı oyunları anlamasıyla ve oyunu çocuk üzerinden oynamayı öğrenmesiyle bağlarının kuvvetlendirilmesi sağlanır.

Filial Terapinin Tarihçesi Nasıl Ortaya Çıktı?

Ortaya çıkışı 1960′lı yıllara dayanmaktadır. Dr. Louise ve Bernard Guerney tarafından geliştirilmiştir. Duygu ve davranış bozukluğu olan çocukları tedavi etmek amacıyla grup terapisi modeline dayandırılarak geliştirilmiştir. Ayrıca kanıta dayalı, etkili olan ve uygulamalı terapi yöntemidir. Daha sonra 2005 – 2011 yılları arasında Dr. Rise VanFleet tarafından bireysel ailelere yönelik geliştirildi ve son güncel halini aldı.

Filial Terapinin Aileler İle İlişkisi Nedir?

Ebeveynleriyle sağlıklı bir ilişki / bağ kurabilen bir çocuk aslında mutluluk duygusuyla doludur. Çünkü ailesinin desteğini ve güvenini hisseder, yanında olacağını bilir. Ebeveynleriyle sağlıklı bir ilişki / bağ kuramayan bir çocuk ise korkulu ve/veya kaygılı bir mizaca sahip olabilir. Bu da çocuğun güvende olmadığını, desteklenmediğini gösterir. Bunun sonucunda çocuk kendini yalnız hisseder.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Ebeveynin rolü çocuğun yaşamında oldukça önemli bir yere sahiptir. Fillial Terapi ise temelde ailenin de yer aldığı bir terapi türüdür. Aslında çocuğun ilk sosyal çevresi ailesidir. Hayatındaki ilk tecrübesini ailesiyle beraber yaşar. İlerleyen yıllarda çocuğun dış sosyal çevresi de buna dâhil olur. Temelde çocuk, ailesinden öğrendiklerine göre ilişkilerini sürdürür. Çocuğun doğru iletişim kurmanın yollarını, bağlanma şekillerini, sorunları çözme becerilerini ve birçok konuda ilk kazanımlarını öğrendiği yer ailesidir.

Filial Terapi Hangi Yaş Aralığında Uygulanır?

Filial Terapi 3 – 10 yaş arasındaki çocukları kapsayan, aileyi de içine alan kanıta dayalı bir oyun terapisi yaklaşımıdır.

Filial Terapinin Hedefleri Nelerdir?

  • Ebeveynin oyun aracılığıyla çocukla ilişkisini güçlendirir.
  • Ailenin iletişim, başa çıkma, sorun çözme becerisini artırır.
  • Çocuğun psikolojik gelişimine olumlu yönde katkı sağlar.
  • Çocuğun, aileyle güvenini ve desteğini pekiştirir.
  • Çocuğun duygularını yapıcı ve olumlu bir şekilde ifade etmesini sağlar.
  • Çocuğun öz kontrolünün geliştirmesi sağlanır.
  • Ebeveynin çocukla duygusal olarak yakın ilişki kurması desteklenir.

Filial Terapi Hangi Belirtilere Çalışılır?

Filial Terapi, normal gelişim gösteren, duygusal, davranışsal ve gelişimsel güçlükleri olan çocuklar ile çalışılır.

Filial Terapinin Diğer Terapilerden Farkı Var Mıdır?

Birçok oyun terapisi modellerinin temelinde, terapist terapi sürecinde doğrudan çocukla görüşmektedir. Aile ile belli aralıklarla kısa süreli olarak seansın başında veya sonunda kısmen bilgilendirilir. Bu oyun terapisi modelinde, terapist hem çocukla hem aileyle ekip gibi bir arada çalışır ve sürecin tam içerisindedir. 

Filial terapide ebeveynler çocukla nasıl ilişki kuracağı, oyun oynayacağını öğrenir. Bunu seanslarda da deneyimler. Fillial oyun terapisi aynı zamanda, ailenin bütün üyelerinin ilişkilerini kuvvetlendirir.

Filial Terapinin Süreci Nasıldır?

Filial Terapi, oyun terapisi eğitimi almış lisanslı psikologlar tarafından 10 oturum olarak yaklaşık 90 dakika sürecek şekilde yapılandırılmış bir terapi programıdır. Fillial Terapi oturumlarının sonunda ebeveynlere verilen bir ev ödev listesi vardır. Ebeveynlerden bunu o hafta boyunca uygulamaları istenir. Bu programda aileler eğitilmenin yanı sıra, süpervizyon gibi süreçlerden de geçmektedir. Burada ebeveynler diğer çocukların aileleriyle de işbirliği içerisinde olmaktadırlar. Burada yapılan yanlış davranışları, çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiğini grupça öğrenebilmekte ve hayatlarına entegre edebilmektedirler.

Ebeveynler 10 oturum sürecinde 5 temel beceriyi öğrenirler. Bu beceriler; yapılandırma, empatik dinleme - karşılık verme, çocuğun liderliğini takip etme, sınır koyma ve oyun temalarını anlama şeklindedir.

Filial Terapi sonucunda çocukla ebeveyn arasındaki bağın artmasıyla; mutlu, güvenli, sevgi dolu, çocuğu anlayan, iletişimi artıran, destekleyici, çocuğun gelişimine olanak tanıyan, çift yönlü pozitif ilişkiye dayalı yaşam sürdürülmesi sağlanmış olur.


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X