Gelişimsel Zorluğu Olan Çocuklarla Doğru Oyun Seçimi | Çocuklu Dünya
 
Gelişim Sorunları

Gelişimsel Zorluğu Olan Çocuklarla Doğru Oyun Seçimi

Tarih: 10 Ocak 2020 - Cuma
Uzman görüşü için konu öner.

Gelişimsel Zorluğu Olan Çocuklarla Doğru Oyun Seçimi

GELİŞİMSEL ZORLUKLARI OLAN ÇOCUKLAR İÇİN OYUN


Balıklar için yüzmek, kuşlar için uçmak, çocuklar için de oyun oynamak diyorlar.

Çocuk gelişiminde oyun hem önemli hem gerekli hem de keyifli. Oyun hem evde, hem okulda, hem içerde, hem dışarda, hem arkadaşla, hem anne ile hem baba ile hem yetişkinle, hem çocukla.


Gelişiminde Zorluklar Olan Çocuklarımız İçin Oyunun Önemi


Terapiler, özel diyetler, eğitsel çalışmalar, spor aktiviteleri gibi pek çok alanda çocuğumuzu geliştirmeye ve eğitmeye uğraşırken unuttuğumuz bir şey var mı?

Aileler çoğunlukla büyük özveriler ile yoğun bir programı oluşturmaya ve uygulamaya odaklanırken çocuğun oyuna ve eğlenmeye olan ihtiyacını gözardı ediyorlar. Unutmayanlar ise buna zaman bulamadıklarını dile getirmekteler.

Üye olun çocuk gelişiminde size rehberlik edelim!
Doğumdan itibaren çocuğunuzun gelişimine göre günlük eğitim planı
Uzmanların hazırladığı 2.500’den fazla eğitici oyun
Uzmanlarla seminerler
Uzmanlara danışma

Yeni bir sözcük öğrensin, daha iyi kalem tutsun, zıplayamıyor zıplasın, sayıları öğrensin… liste uzun ve tamamlamak için tekrarlar yapmak, çalışmak gerek. Sadece terapilere devam etmek yeterli değil. Bunu çok iyi biliyoruz.

Yoğun bir günün ardından evde oyuna ayrılacak zaman bile olmayabilir. Yemek, banyo, uyku sırada.

Bildiğimiz bazı konuları başka bir yoldan ya da yeniden dinlemeye ne dersiniz.?

Çocuğun size dikkatini vermesi ve sürdürmesi ile başlayan etkileşim ve öğrenme süreci her zaman yapılandırılmış bir ortamda olmak zorunda değil.

Öğrenmek için çok tekrara gerek duyan çocuklar oyun yolu ile daha çabuk öğreniyorlar. Onun ilgisinden yola çıkarak, dünyasına katılarak ve eğlenerek sağlayacağınız kazanımlar sebep sonuç ilişkisi kurmasına, mantıksal düşünce sürecini geliştirmesine, bedenini organize etmesine, kendisini ifade edebilmek için iletişim yolları geliştirmesine ve en önemlisi sizinle bağ kurmasına da neden olur. Öğrenme için bağ kurmak ve geliştirmek öyle önemli ki bilim insanları beyin gelişimi için karşılıklı etkileşimin önemini vurgulamaktan yorulmuyorlar. Eski ve yeni araştırmalar iki yönlü ve güven içeren etkileşim ile kurulan bağın beyin gelişimi için en önemli etmen olduğunu sıkça bize sunuyorlar. Siz şimdi neden ilkokul öğretmeninizi unutmadığınızı, matematik dersini öğretmenine duyduğunuz sevgi nedeni ile kolayca öğrendiğinizi anımsayabilirsiniz.

Çocuklarda Gelişimsel Zorluklar

Birden fazla gelişim alanını etkileyen sorunlar olabilir. Çocuğun gelişimi ile ilgili sorunların hepsi sosyal ve duygusal gelişimi doğrudan etkilemekte. Diğeri ile yakınlaşmak ve onu hissetmek için biz yetişkinler oyunu kullanmaya başladığımızda çocuğa ulaşmak kolaylaşır. Oyun yolu ile sosyal ve duygusal gelişimini destekleyebiliriz.

Çocuğun Gelişiminde Etkili Oyun Çeşitleri

Oyun çeşitleri saymakla bitmez. Oyun yerde, oyun masada, oyun kanepede, oyun bahçede, oyun kutu oyunu, oyun, manüplatif oyun yani bir ürün ortaya çıkarıyor. Lego parçaları ile yol inşa etmek gibi. Oyun sembolik oyun yani oyuncakların gerçek yaşamı temsil ettiği oyunlar.

Hangi çocuğun hangi oyundan yararlanacağını bilmek, nereden başlayacağımızı seçmek ve nasıl oynayacağımızı öğrenmek gerçekten işin zor kısmı. Çünkü bazı aileler gerçekten oynamak için zaman yaratıp uğraş verdikleri halde olmuyor. “Bir türlü oynayamıyoruz, sıkılıp gidiyor, dikkatini veremiyor oyundan diğerine geçip duruyor, kendi başına oynamayı istiyor, sadece tek tip oyuncakla oynuyor arabadan başkasını istemiyor, oyuncakla oynamaz tencere, tamir aletleri ile oynar, oyunda kaybederse çok kızar elindekileri fırlatır ‘’ gibi uzayan bir liste var.

Gelişimsel Sorunlar

Çocukların biyolojik bireysel farklılıklarını dikkate almamızı gerektirir. Hareketleri sıralama ve planlama becerisi bu farklılıklardan biri ise; trenin raylarını dizmek ve treni raylar üzerinde hareket ettirmek gibi bir oyun uygun olmayacaktır. Motor planlama dediğimiz hareketlerini sıralama ve uygulamakta güçlük çeken bir çocuk, treni ve bedenini birlikte ilerletemeyebilir. Oyun keyif almak yerine kızgınlık ve hayal kırıklığı getirebilir.

Görsel uzaysal işlemleme konusunda zorlukları olan bir çocukla karşılıklı top oynamak istediğiniz gibi gitmeyebilir. Topun hareketini izlemek ve bedenini ona göre konumlandırmak top oyunları için gereklidir. Bu örneklerde olduğu gibi daha pek çok alanda kendini gösteren bireysel farklılıklar ve çocuğun gelişimsel kapasitesi dikkate alınarak etkileşim ve oyun oynamak sadece keyifli bir birliktelik sağlamaz aynı zamanda onun dünyasında ilerlemeye başlayarak gelişimini desteklememizi sağlar. DIR Floortime metodu tüm çocuklara ve ailelerine oyun dünyasının kapılarını açarak ilerlemelerini sağlıyor. Özel dikilmiş elbise gibi çocuğa göre etkileşim ve oyunu planlamak birlikte eğlenmek ve yakınlaşmayı sağlıyor. Gelişimini desteklememize yarıyor.

Oyun arkadaşı olmaya ne dersiniz?


Üye olup, Haftalık Programımızı uyguladığınızda, 14 gün içinde çocuğunuzdaki değişimi fark edeceksiniz.
Çerez Kullanımı
Kişisel verileriniz, mevzuata uygun olarak toplanıp işlenir. Detaylı bilgi almak için Verilerin Korunmasını inceleyebilirsiniz.
X